• Αρχικά, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ότι το κείμενο αυτό δεν διαμορφώθηκε κάτω από την επήρεια κάποιας υποχρέωσης προς τον εκδότη, τον διευθυντή ή τον ιδρυτή των “Χ.Ν.”, αλλά ότι “γεννήθηκε” από την αγωνία μου να παράγω ιδέες για πρωτότυπα κείμενα που μπορούν όχι μόνο να ενημερώνουν, αλλά και να ευχαριστούν και να ωφελούν τους αναγνώστες μας.
• Προς τούτο, σημειώνω ότι συνηθίζω να ξεκινώ τις εισηγήσεις μου στα σεμινάρια Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας από τα θέματα των “Χ.Ν.”. Τα σεμινάρια αυτά, τα τελευταία χρόνια, οργανώνονται το καλοκαίρι στα Χανιά από το Ινστιτούτο επαρχιακού Τύπου, στο Ίδρυμα της Αγίας Σοφίας (στους Αγίους Πάντες), αναζητώντας στην εφημερίδα αυτή, την ημέρα της εισήγησής μου, μαζί με τους επιμορφώμενους, ειδήσεις, πληροφορίες, αναλύσεις και σχολιασμούς για ζητήματα κοινωνικο-περιβαλλοντικού και πολιτισμικού προβληματισμού στα Χανιά και αλλού.
• Αυτό θα κάνω και σήμερα, στο κείμενο αυτό, ανατρέχοντας σε πληροφορίες, αναλύσεις, προβληματισμούς και σχόλια των “Χ.Ν.” της 27-4-2017, που αφορούν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας και τη σχέση της με την κοινωνία, την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
• Έτσι, στη σελίδα 3 ατενίζουμε το συγκλονιστικό άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας Παρασκευά Περάκη: “Διαβρωμένη Αυτοδιοίκηση”, που με αφορμή συνέντευξή του με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Καθηγητή Κώστα Συνολάκη, παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα διάβρωσης, ρύπανσης και εγκατάλειψης στην περιοχή της “Χονολουλού”, η οποία αναλύεται διεξοδικά (και φωτογραφικά) από τον έγκριτο δημοσιογράφο των “Χ.Ν.” Δημήτρη Μαριδάκη στις σελίδες 28 και 29, καθώς και στο εξώφυλλο (σελίδα 1) της εφημερίδας. Εκείνο όμως που ιδιαίτερα με λυπεί είναι ότι η “Χονολουλού”, ο ψυχαγωγικός -μουσικά- χώρος των εφηβικών μας χρόνων, κατάντησε στις μέρες μας να λειτουργήσει ως “μπουζουξίδικο”.
• Επίσης στη σελίδα 7, πάλι ο Δημήτρης Μαριδάκης, παρουσιάζει το πρόβλημα της δακοκτονίας στο Δήμο Κισσάμου, μέσα από τις αδυναμίες και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του κρατικού προγράμματος δακοκτονίας, καθώς και τους δισταγμούς των ελαιοπαραγωγών να εγκαταλείψουν το υφιστάμενο κρατικό πρόγραμμα, εφαρμόζοντας ένα άλλο σχετικό τοπικό πρόγραμμα, όπως αυτό του δολωματικού ψεκασμού, που εισηγείται ο Δήμαρχος Θεόδωρος Σταθάκης. Το πρόβλημα αυτό συζητήθηκε σε ενημερωτική συνάντηση στις 26-4-2017 που οργάνωσε ο Δήμος Κισσάμου και στην οποίαν παρευρέθησαν, πλην των ενδιαφερομένων, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Φαίνεται επομένως, ότι η οικολογική καρποφορία της φύσης απεχθάνεται τις όποιες ανθρωπο-κτονίες ή δακο-κτονίες ή άλλες δολοφονίες οργανισμών, έστω και αν αυτοί οι οργανισμοί καταστρέφουν κάποιες επωφελείς δενδρώδεις καλλιέργειες.
• Προχωρώντας στη σελίδα 8, η εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport, μεταξύ των οποίων και αυτό των Χανίων, ύστερα από ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. Νίκου Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την νομιμότητα αυτής της παραχώρησης, αφήνοντας έτσι κάποιους αναγνώστες των “Χ.Ν.”, μέσω της ερώτησης αυτής, να αναμετρηθούν με τυχόν άλλες διαφορετικές απόψεις, για το ζήτημα αυτό.
• Ακόμη στη μεθεπόμενη σελίδα 10 αναφέρεται ότι στις εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία, οι γονείς πρέπει να προσκομίσουν, συμπληρωμένο το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, εννοώντας ασφαλώς, ότι οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, επιτέλους, ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη γνωστική επάρκεια των μαθητών, αλλά και για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
• Στην επόμενη σελίδα 11 περιγράφεται ένα “Πρωτοποριακό Μάθημα Ιστορίας” από το Δημήτρη Μαριδάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης 15 Γερμανών μαθητών του Γυμνασίου Goerlitz σε τόπους πολεμικών εγκλημάτων στην Κρήτη (Αλικιανός, Κακόπετρο, Κάνδανος, Γερμανικό Νεκροταφείο, Εβραϊκή Συναγωγή κ.ά.) με αφορμή πρόγραμμα ανταλλαγής των Γυμνασίων Αλικιανού και Goerlitz, που διοργανώθηκε από την “Γερμανική Υπηρεσία Μέριμνας Τάφων” σε συνεργασία με τους “Νέους Πολίτες του Κόσμου”. Το αληθινά πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα κορυφώθηκε δραματικά στην Καθολική Εκκλησία Χανίων με την ομιλία του Λευτέρη Λιναράκη, ο οποίος αφηγήθηκε στους μαθητές των δύο σχολείων συγκλονιστικές ιστορίες, γεγονότα και “μνήμες” από την περίοδο της Κατοχής, δεχόμενος και “αιχμηρές” ερωτήσεις από Γερμανούς και Έλληνες μαθητές.
• Στη συνέχεια, στη σελίδα 14 και σε μια άλλη συνειδησιακή περιοχή κοινωνικής ευαισθησίας, συναντούμε ένα κείμενο για τον εντοπισμό επιζώντων σε πολύνεκρο ναυάγιο με 16 θύματα και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων (πρόσφυγες και μετανάστες) στη Λέσβο, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ο θάνατος των οποίων έρχεται να προστεθεί στα, περίπου, 150 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στην Κεντρική Μεσόγειο.
• Περιβαλλοντικό χαρακτήρα έχει και ολόκληρη η σελίδα 27, την οποίαν επιμελήθηκε με την πολλαπλή και μακρόχρονη εμπειρία του ο συντάκτης των “Χ.Ν.” Γιάννης Λυβιάκης για την Κλιματική Αλλαγή, επισημαίνοντας την αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά 3,2 χιλιοστά το έτος, όπως έδειξαν τα στοιχεία μέτρησης του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε περιοχές της Δ. Κρήτης και της Γαύδου, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Στέλιου Μερτίκα, ο οποίος για 17 χρόνια ασχολείται με το σοβαρό περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα που συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες και τους πολιτικούς των κρατών του πλανήτη μας.
• Αλλά ανατρέχοντας και στον χρήσιμο κατάλογο εκδηλώσεων, εκθέσεων, παραστάσεων και προβολών της σελίδας 30, ενδεικτικά, αναφέρουμε το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (σελίδα 12) που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο οποίο παρουσιάστηκαν ψηφιακά έργα από ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εργαστήρια φωτογραφίας, κινηματογράφου και κινούμενης εικόνας, προβολές ταινιών από το Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Ολυμπίας, καθώς και παρουσιάσεις έργων μαθητικών ομάδων από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδος.
• Τέλος, δεν θα μπορούσε από το άτυπο αυτό πρόγραμμα κριτικής ενημέρωσης, κοινωνικού προβληματισμού και πολιτισμικής ευαισθησίας που προσφέρουν τα “Χ.Ν.” της 27ης Απριλίου 2017, να απουσιάζει η πολιτική προβληματική, αν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν “πολιτική” η κομματική αντιπαράθεση που προκλήθηκε από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 στις 25-4-2017 για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Έτσι τα “Χ.Ν.” στη σελίδα 18 αναφέρονται εκτενώς στην αντιπαράθεση αυτή, παραθέτοντας και όλα τα επιχειρήματα (ψευδή ή αληθινά, τα οποία θα κρίνουν οι αναγνώστες) για τη μελλοντική αυτή συμφωνία. Ωστόσο -μια και στις επόμενες εκλογές μπορεί να ψηφίσουν και οι σημερινοί νέοι που σήμερα βρίσκονται στο ηλιακό όριο μαθητή και αυριανού πολίτη- καλό είναι και για μας αλλά και γι’αυτούς να μελετηθεί η πολυδιάστατη οριοθέτηση του ζητήματος της αμφιλεγόμενης αυτής συμφωνίας, που αναπτύσσει η έμπειρη συντάκτρια των “Χ.Ν.” Γιάννα Μαρουλοσηφάκη στην τελευταία σελίδα (56) της εφημερίδας, με τίτλο: “Κυκεώνας Μνημονίων”.
• Κλείνοντας το άτυπο αυτό οδοιπορικό της πληροφορίας στον προβληματισμό και απ’αυτόν στην γνώση και στην παιδεία, και όπως αυτό διαμορφώνεται από μία τυχαία επιλογή φύλλου των “Χ.Ν.”, χρειάζεται να τονίσουμε ότι κάθε θέμα απ’αυτά που οριοθετούν την παραπάνω διαδρομή, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, μελέτης, έρευνας και αξιολόγησης, μαζί και με άλλες πηγές πληροφόρησης, σε ομάδες εργασίας μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών ή πολιτών, συντελώντας έτσι οι συλλογικές, διεπιστημονικές και συμμετοχικές αυτές δράσεις, στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση των νέων και ενηλίκων πολιτών στα κρίσιμα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν και αυτούς αλλά και ολόκληρη την πλανητική κοινωνία.
*Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών – Συγγραφέας