Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Παιδότοπος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ
Η επίσκεψή μας στα “Χανιώτικα νέα”

«Και οι λέξεις, φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει», έλεγε ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος και ακολουθώντας τη σκέψη του οι μικροί δημοσιογράφοι του Βάμου, τρύπωσαν ένα φθινοπωρινό απόγευμα εκεί που οι λέξεις δεν γνωρίζουν σύνορα. Εκεί που συντονίζονται με τους παλμούς της ενημέρωσης και ξεκουράζονται πάνω σ’ ένα κομμάτι χαρτί. Στα γραφεία, μιας από τις μεγαλύτερες περιφερειακές εφημερίδες της χώρας, των Χανιώτικων Νέων. Αποσπέρισαν με το παρελθόν, κοντοστάθηκαν στο παρόν και συνομίλησαν με τους ανθρώπους της για το μέλλον. Μα το σπουδαιότερο, βάρυνε η ευθύνη για τα δικά τους γραφόμενα στο μαθητικό έντυπο του σχολείου. Eνα σημαντικό μάθημα στον σχολικό τους βίο που τους πρόσφερε πλήθος ερεθισμάτων και ταυτόχρονα έδωσε στους μεγαλύτερους τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν τη φύση της σχολικής γνώσης.
Ειρήνη Καλαϊτζάκη,
καθηγήτρια

 

Σημείωση: Απόψε στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ως γνωστό, η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού μαθητικού ρεπορτάζ που διοργάνωσε η εφημερίδα μας. Καθόλου, λοιπόν, τυχαία η δημοσίευση των υπέροχων κειμένων που μου έστειλαν τα παιδιά της δημοσιογραφικής ομάδας του Γυμνασίου Βάμου, που τα προλογίζει με τον μοναδικό της τρόπο η μια απ’ τις δυο συνοδούς-καθηγήτριές τους Ειρήνη Καλαϊτζάκη (η άλλη ήταν η διευθύντρια του Σχολείου Καίτη Γκαγκαδέλη) στον σημερινό Παιδότοπο. Κατά τις δασκάλες και οι μαθητές! Πάντα άξιες στην υπηρεσία της Δασκαλοσύνης καλές μου συναδέλφισσες. «Πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας», όπως λέει ο ποιητής, καλά μου Αποκορωνιωτάκια!

Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

 

 

[…] Ξεναγηθήκαμε με αφορμή τον διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ και πήραμε χρήσιμες συμβουλές. Οι δημοσιογράφοι ήταν πολύ φιλόξενοι και πήραμε αρκετά στοιχεία για να γράφουμε σωστά ρεπορτάζ και στο δικό μας περιοδικό.
Πιπεράκης Μπάμπης, Γ3

[…]Το κλίμα από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ ζεστό και φιλικό, γεγονός που μας έκανε να ενδιαφερθούμε ακόμη περισσότερο για τη δημοσιογραφία. Μας ξενάγησαν στον χώρο και επισκεφθήκαμε τα γραφεία των δημοσιογράφων όπου και ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από εμάς τους «μικρούς ρεπόρτερ». Με τις ερωτήσεις μας, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ένα ικανοποιητικό υλικό ώστε να γράψουμε ένα άρθρο για το περιοδικό μας. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση αλλά κι η παρότρυνση του αναγνώστη να αρχίσει κι αυτός να γράφει και να επισκέπτεται εκτός από ιστορικά μέρη και χώρους όπως τα γραφεία μιας εφημερίδας, πράγμα που ως τώρα οι περισσότεροι ποτέ δεν έχουν σκεφτεί. Το άρθρο μας είναι γεμάτο ενδιαφέρουσες και ίσως άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους, πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, μας έγινε γνωστό πως ο νεαρός τότε δημοσιογράφος κ. Γιάννης Γαρεδάκης, ιδρυτής της εφημερίδας, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τα “Χανιώτικα Νέα” στις 17 Δεκεμβρίου 1967. Από τότε ως και σήμερα, 50 χρόνια μετά, η εφημερίδα κυκλοφορεί καθημερινά εκτός Κυριακής. Μέσα στις 56-64 σελίδες, που απαριθμείται ο μέσος όρος κάθε έντυπου, φιλοξενούνται άρθρα έμπειρων δημοσιογράφων αλλά και απλών πολιτών κάθε εθνικότητας. Η ανοιχτή αυτή διάθεση της εφημερίδας, είχε ως αποτέλεσμα τα “Χανιώτικα Νέα” να ταξιδεύουν καθημερινά και εκτός συνόρων, ώστε να φτάνουν στα χέρια των πολλών συνδρομητών τους από άλλες χώρες. Γνωρίζοντας αυτά και επηρεασμένη από τον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία μας μίλησαν οι εργαζόμενοι στα “Χανιώτικα Νέα”, ελπίζω να παραμείνουν ανοικτοί προς το κοινό και εύχομαι να παρακινήσουν και τη νεότερη γενιά ώστε να πιάνει στα χέρια της κάθε πρωί μια ζεστή εφημερίδα παρά μια ψυχρή οθόνη.
Χαιρετάκη Κατερίνα, Β3
[…] Οι ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν πολλές, ίσως περισσότερες απ’ όσες περίμενε ο αρχισυντάκτης. Παρ’ όλα αυτά όμως απάντησε σε όλες με υπομονή και προθυμία. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το επάγγελμα του δημοσιογράφου που κάθε άλλο παρά εύκολο μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Ενας δημοσιογράφος ζει μια ζωή γεμάτη δράση και κινητικότητα. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος να καλύψει ένα φλέγον ζήτημα, κάτι που ίσως έχει επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή που ενδεχομένως παραμελείται. Επιβάλλεται να είναι αντικειμενικός και να έχει αξιόπιστες πηγές και να λέει πάντοτε την αλήθεια χωρίς να παραποιεί τα γεγονότα. Αξιοσημείωτο επίσης γεγονός είναι το πώς έχει διαμορφωθεί η εφημερίδα σε σχέση με την πρώτη φορά που εκδόθηκε και ποιες αλλαγές έχει υποστεί με το πέρασμα των χρόνων. Προστέθηκαν γελοιογραφίες, εικόνες, χρώματα που προσελκύουν τον αναγνώστη, έμεινε όμως αυτή η ξεχωριστή μυρωδιά του χαρτιού, ίδια και απαράλλαχτη τόσα χρόνια τώρα, να ξυπνά αναμνήσεις από ένα παρελθόν σπουδαίο και να οραματίζεται ένα μέλλον γεμάτο μεγαλεία. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ξενάγησή μας στο σπίτι της εφημερίδας, περάσαμε και από τα γραφεία τριών άξιων δημοσιογράφων οι οποίοι μας υποδέχτηκαν εγκάρδια και μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για το ρεπορτάζ που πρόκειται να κάνουμε στο δικό μας περιοδικό. Φεύγοντας από εκεί, ήμασταν όλοι χαρούμενοι που είχαμε την ευκαιρία να ανέβουμε όλοι μας ένα σκαλί πιο πάνω στον βωμό της γνώσης.
Κουράκη Ελένη, Γ2
[…] Πήραμε πολλές πληροφορίες και εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας. Είδαμε τις πρώτες γελοιογραφίες και τα πρώτα φύλλα της εφημερίδας. Μάθαμε πώς εργάζονται οι δημοσιογράφοι και πώς γράφονται τα κείμενα. Αρνητικό στοιχείο είναι πως δεν έχουν ωράριο και πώς πρέπει να είναι συνέχεια σε αναμονή για κάποιο έκτακτο γεγονός. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους που αφιέρωσαν τον χρόνο τους να μας μάθουν τα μυστικά της δημοσιογραφίας.

Ξηρουχάκη Γεωργία, Γ2
Στα γραφεία της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” στα Χανιά, συνομιλήσαμε με δημοσιογράφους, οι οποίοι μας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ίδια την εφημερίδα αλλά και για την δουλειά του δημοσιογράφου που φάνηκε πως είναι πιο δύσκολη και πιο απαιτητική από όσο περιμέναμε. Επίσης μας παρουσίασαν τη διαδικασία που απαιτείται για τη δημιουργία και διανομή της εφημερίδας τους. Στη συνέχεια μας ρώτησαν και οι ίδιοι για τη δικιά μας εφημερίδα και για τα χαρακτηριστικά της και μας έδωσαν ιδέες για συνεντεύξεις. […].
Παπαδόπουλος Φοίβος, Γ3

Τα Χανιώτικα Νέα είναι η μεγαλύτερη επαρχιακή εφημερίδα. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ που προκήρυξε η εφημερίδα, είχαν την τύχη να ξεναγηθούν στα γραφεία της και να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα. Οι άνθρωποι της εφημερίδας ήταν τόσο φιλόξενοι που μας αφιέρωσαν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους, διακόπτοντας την εργασία τους. Ηταν μια εκπληκτική εμπειρία που θα θέλαμε να την ξαναζήσουμε.
Καζάνης Αντώνης, Β1

Τις πόρτες άνοιξαν σε οκτώ από τους συμμαθητές μας τα γραφεία των Χανιώτικων Νέων με τον διευθυντή κ. Περάκη να μας ξεδιπλώνει μοναδικά, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία της χανιώτικης εφημερίδας. Αφού οι συμμαθητές μας έκαναν τις πρέπουσες ερωτήσεις, ο κ. Περάκης μάς ταξίδεψε με τον λόγο του, στη διαδρομή που κάνει μια εφημερίδα για να φτάσει στα χέρια μας και να μπορούμε εμείς να μυρίζουμε καθημερινά το φρεσκοτυπωμένο χαρτί. Επιπλέον μας έδωσε την ευκαιρία να ρίξουμε τη ματιά μας, σε εφημερίδες προηγούμενων χρόνων. Επίσης είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε κι από κοντά μερικούς από τους ρεπόρτερ της εφημερίδας που φέτος κλείνει τα πενήντα της χρόνια.
Φραγκιαδάκης  Μανώλης, Β3
[…] Ξεναγηθήκαμε από τον διευθυντή τους κ. Περάκη ο οποίος μας παρουσίασε την ιστορία της εφημερίδας, ποιος την ξεκίνησε αλλά και το πόσο έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, μας παρουσίασε τους υπαλλήλους που χρειάζονται για να βγει η εφημερίδα και μας έδωσε ιδέες για το δικό μας περιοδικό και τα ρεπορτάζ μας. Ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε από αυτή την επίσκεψη.
Τσιτσιρίδης Μανώλης, Β3


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα