Φίλες και φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο.
Τον Νομό Σερρών μας καλούν να γνωρίσουμε στον σημερινό Παιδότοπο οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μάλεμε. Μέσα από την εργασία τους “Ταξιδεύοντας στις Σέρρες με την Ε’ Δημοτικού Μάλεμε”. Για μια επιμελημένη αλλά και κατατοπιστική εργασία, που έκαναν προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, πρόκειται. Για μια εργασία “δώρο”, κατά κάποιο τρόπο, στον διευθυντή του Σχολείου τους που είναι από τα Σέρρας. Δώρο και για τους αναγνώστες του Παιδότοπου, όμως… Να ’ναι καλά ο γνωστός και από άλλες εργασίες μαθητών του δάσκαλός τους Μύρων Παναγιωτάκης, που είχε την πρωτοβουλία του “εγχειρήματος”. Οντως θαυμάσιο το αποτέλεσμα που προέκυψε και σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Συγχαρητήρια και γι’ αυτό!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
[…]Στα βουνά των Σερρών ανθίζουν μερικά από τα ομορφότερα και σπανιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας όπως το γαϊδουράγκαθο.
Ο ταξιδιώτης μπορεί να κάνει και ιαματικά λουτρά στη Νιγρίτα, στο Σιδηρόκαστρο και μερικά μέτρα πριν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο Αγκιστρο.
Υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο (Λαϊλιάς), μοναστήρια, καλλιέργειες σπιρουλίνας και όμορφα τοπία καλλιέργειας ελαιοκράμβης (ενεργειακό φυτό).
Στις Σέρρες μπορεί να θαυμάσει κάποιος τις εκδηλώσεις που κάνουν οι κάτοικοι σε όλα τα χωριά τιμώντας τις παραδόσεις τους όπως τα ποντιακά έθιμα, καρναβάλια (στο Φλάμπουρο), γιορτή Αγίου Γερωγίου, αγώνες πάλης στη Μαυροθάλασσα και άλλα πολλά.
Δε θα μείνει κανείς νηστικός στις Σέρρες. Οι Σερραίοι ξέρουν να τρώνε και φημίζονται για τους ακανέδες, τις μπουγάτσες, χασλαμάδες.
Ένας περιηγητής λοιπόν θα έχει σίγουρα την ευκαιρία ν’ ανακαλύψει πάρα πολλά όταν επισκεφθεί τις Σέρρες όπως μας λέει ο Μιχάλης μας (Μιχάλης Καλλιπολίτης – Ε’ τάξη) που μας έφερε τόσες πληροφορίες για τις Σέρρες.
Και ποιος ξέρει; Κάνοντας βόλτα στις Σέρρες, μπορεί να συναντήσει κανείς τους κ. Θανάση και Μύρωνα να πίνουν τσίπουρα σε κάποια πλατεία εκεί, συνοδεύοντάς τα με λουκάνικα Τζουμαγιάς.
Ευχαριστούμε και τους 19 μαθητές της Ε’ τάξης του 7ου Δημοτικού σχολείου Σερρών για το καταπληκτικό υλικό που μας έστειλαν, με τόσες πληροφορίες για το νομό τους, καθώς και το δάσκαλο τους κύριο Αντώνη Διαμαντίδη.
Οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Μάλεμε: Αντριάννα, Πάμελα, Γιώργος Γ., Γιώργος Δ., Μιχάλης, Ελευθερία, Μαρία Σ., Μαρία Π., Τοντόρ, Ειρήνη, Τσβετελίνα Ε., Τσβετελίνα Ρ., Πέτρος, Κατερίνα, Θρασύβουλος, Ντενίσα.
O νομός Σερρών είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας. Ανήκει στη Μακεδονία και συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ., ανατολικά με τους νομούς Δράμας και Καβάλας, δυτικά με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Νότια βρέχεται λίγο από τον Στρυμωνικό κόλπο στην περιοχή των Κερδυλίων. Εχει έκταση 3.967 τ.χ. και πληθυσμό 180.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η πόλη των Σερρών.
Το Ρούπελ ξεκίνησε να κατασκευάζεται την περίοδο 1913 – 1914 μετά από πρόταση του Ι. Μεταξά αντισυνταγματάρχη του Μηχανικού. Ηταν οχυρό, ένα σύνολο από επιφανειακά και υπόγεια έργα κατασκευασμένα από μπετόν αρμέ. Περιελάμβανε πολυβολεία, παρατηρητήρια, καταφύγια, σκέπαστρα και άλλα.
Έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην άμυνα της χώρας. Ακόμα και οι Γερμανοί εντυπωσιάστηκαν από την αντοχή των έργων.
Η E’ τάξη του Δημοτικού σχολείου Μάλεμε αυτή τη σχολική χρονιά κάνοντας Γεωγραφία Ελλάδας, αποφάσισε να τιμήσει τον νομό Σερρών, για να χαρεί κι ο διευθυντής του σχολείου μας, ο κύριος Θανάσης (Σακελλαρίδης), ο οποίος είναι και ο ίδιος από τις Σέρρες.
Ολη τη διάρκεια της χρονιάς βλέπαμε μέσα από τον υπολογιστή της τάξης μας περιοχές του Νομού Σερρών και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσες ομορφιές έχει η περιοχή αυτή της Μακεδονίας.
Ξεκινώντας από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, θα συναντήσουμε το οχυρό Ρούπελ όπου εκεί γίνονταν σπουδαίες μάχες με τους Έλληνες στρατιώτες να αγωνίζονται γενναία και στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Νοτιότερα συναντάμε την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της Κερκίνης που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευόμενο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κουλάδα των Σερρών. Εκεί θαυμάζει κάποιος πουλιά, νούφαρα, ποικιλία ψαριών, ερπετά και νεροβούβαλους. Πηγαίνουν πολλοί τουρίστες (Απέχει 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 35 χλμ από τις Σέρρες).
Ανατολικά της πόλης των Σερρών συναντάμε ένα θαύμα της φύσης, το σπήλαιο της Αλιστράτης με πανέμορφους σταλακτίτες – σταλαγμίτες. Είναι από τα πλούσια σπήλαια της Ευρώπης με επισκέψιμους διαδρόμους 3 χιλιομέτρων.
Σε απόσταση αναπνοής από το σπήλαιο μπορούμε να επισκεφτούμε το φαράγγι του Αγγίτη, του σπουδαιότερου παραποτάμου του Στρυμόνα, ο οποίος αναφέρεται ήδη από τον 5° π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο.
Στο κέντρο του νομού βρίσκεται η πρωτεύουσα, οι Σέρρες με τον κουλά (Ακρόπολη), τα πάρκα του Αη Γιάννη και Αγίων Αναργύρων με ανακαινισμένα κτήρια που φανερώνουν την ιστορία της πόλης, πεζόδρομους και ωραία καταστήματα.
Νοτιότερα συναντάμε το λιοντάρι της Αμφίπολης, ένα έργο του 4ου αιώνα που στήθηκε προς τιμήν ενός από τους αξιολογότερους τριήραρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Λαομέδοντα. Σπουδαίος είναι κι ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης με τις ανασκαφές να συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.
Ο νομός Σερρών βρέχεται από λίγη θάλασσα εκεί που εκβάλλει ο Στρυμόνας και λίγοι γνωρίζουν ότι το υφάλμυρο οικοσύστημα του δέλτα του είναι εντυπωσιακό.