Επανεξετάζεται από την κυβέρνηση το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν μέχρι 31/12/2020 οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.
Όπως μεταδίδει το capital.gr, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2020. Η πανδημία ωστόσο αν και οδήγησε στην αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού οι οποίες από τη μία δαπανούν τα απολύτως απαραίτητα, από την άλλη αποταμιεύουν τα όποια διαθέσιμα έχουν φοβούμενες την επόμενη μέρα.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς οδηγεί αρκετούς στη συγκέντρωση μικρότερου ποσοστού αποδείξεων από το απαιτούμενο κάτι που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για τις αποδείξεις που λείπουν ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 22%.
Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ και παρουσιάσει 3.000 ευρώ θα πληρώνει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.
Στο 20ο επεισόδιο, ανάβουμε διαδικτυακά το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Χανίων, μετράμε τις παρενέργειες του εμβολίου και αισιοδοξούμε για την πανδημία στα Χανιά μετά τα αποτελέσματα των rapid tests.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης υπάρχουν τρία σενάρια:
1. Να μειωθεί οριζόντια το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση του πέναλτι 22% στην διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται
2. Να διατηρηθεί το ποσοστό 30%, αλλά να μη επιβληθεί το πρόστιμο.
3. Να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ή να διευρυνθούν οι υπάρχουσες απαλλαγές
Ποιοι απαλλάσσονται
Σήμερα, από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται: Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα
Από την υποχρέωση να έχουν καλύψει το ποσοστό 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι δαπανούν για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αλλάξει το όριο του 30% για τις e-αποδείξεις σημείωσε ότι “είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο για δυο λόγους: πρώτον σε περιπτώσεις πανδημίας επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος η κατανάλωση πέφτει όπως την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες και δεύτερον ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως ήταν αναμενόμενο δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε. Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα”. Ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου υπογράμμισε ότι “υπάρχει μια τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους. Ήδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθεί στη ζήτηση άρα αυτό συμπιέζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές”. “Άρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο αλλά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι παραπάνω” σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.