Με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη φετινή διοργάνωση, πέφτει σήμερα η “αυλαία” στον Αγροτικό Αύγουστο.
Nτόπιοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκλεκτά κρητικά προϊόντα και να συμμετέχουν στις παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.
Απόψε στις 8:30μ.μ. η γιορτή θα κλείσει με κρητική συναυλία από τον Μανώλη Κονταρό και το συγκρότημά του, ενώ θα χορέψουν ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ακρωτηρίου «ΚΑΓΙΑΛΕΣ», ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων και ο Τουριστικός Σύνδεσμος «ΚΡΗΤΗ».
Ολοκληρώνοντας σήμερα την παρουσίαση των περιπτέρων, τα “Χ.ν.” μίλησαν με παραγωγούς και εκθέτες για τις προτιμήσεις των πολιτών αλλά και την γενικότερη κίνηση στον φετινό “Αγροτικό Αύγουστο”.
Μέλι Σφακίων “Σαβιολάκης”
Σε όλες τις εκθέσεις του Αγροτικού Αυγούστου έχει λάβει μέρος η Σφακιανή μελισσοκομία του Ανδρέα Σαβιολάκη με πιστοποιημένο εργαστήριο στην Ανώπολη.
Η κίνηση: Ικανοποιητικό είναι το ενδιαφέρον του κόσμου, το κρητικό μέλι έχει κερδίσει την αναγνώριση σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Για τις μέρες τις έκθεσης ήταν βέβαια λιγότερος ο κόσμος και κυρίως πιο μαζεμένος αφού κυκλοφορούσαν και λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Το προϊόν: Μέλι θυμαρίσιο και προϊόντα μελιού όπως λουκούμι, παστέλι, καραμέλες Τσάρλεστον, μπάρες. Το μέλι αυτό παράγεται στα Σφακιά, έχει βραβευτεί ως καλύτερο μέλι στον κόσμο καθώς πέρυσι στο Βέλγιο πήρε τα 3 χρυσά αστέρια. Αλλά και φέτος όπως μάθαμε έχουμε πάρει κάποιο βραβείο, λεπτομέρειες για το οποίο θα μας γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες.
Ποτοποιία Νικολιουδάκη “Stalia”
4 χρόνια ζωής έχει η ποτοποιία Νικολιουδάκη “Stalia” και κάθε χρόνο συμμετέχει στον Αγροτικό Αύγουστο με νέα προϊόντα που έχουν σημαντική απήχηση. Απλά φέτος υπήρξε πολύ παζάρι καθώς μεγάλο κομμάτι του τουρισμού εδείχνε να είχε εξοικειωθεί με τα δεδομένα των εξ Ανατολών γειτόνων μας όπως επισημαίνει ο Νίκος Νικολιουδάκης
Η κίνηση: Η απήχηση είναι πολύ μεγάλη, κάθε χρόνο έχουμε και νέα προϊόντα τα οποία φέρνουμε εδώ για να τα δοκιμάζει ο Χανιώτης και οι επισκέπτες του τόπου μας. Οσον αφορά την κίνηση φέτος είναι λίγο μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά γενικά η σεζόν δεν πήγε τόσο καλά. Είχε μεν κόσμο απλά έχουμε πάρει τον τουρισμό της Τουρκίας: πολύ παζάρι και ως εκ τούτου μειωμένος τζίρος!
Το προϊόν: Από σκληρό ποτό έχουμε ουίσκι, βότκα, τζιν, κονιάκ, ούζο και 13 κωδικούς τσικουδιά με γεύσεις και ούζο με γεύσεις. Κρασιά, ρετσίνα, ημίγλυκα, πετουμέζια τα πάντα. Το οινοποιείο μας βρίσκεται στους Κάμπους Κεραμειών ενώ η ποτοποιία στην Αν. Γογονή (τέρμα)
Μελισσοκομική Επιχείρηση Λάκκων – Ομαλού “Μέλομα”
Θετικές είναι γενικές εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρώτη του συμμετοχή στον Αγροτικό Αύγουστο ο υπεύθυνος της Μελισσοκομικής Επιχείρησης Λάκκων – Ομαλού “Μέλομα” κ. Μιχάλης Μπλεμπλιδάκης.
Η κίνηση: Γενικά η κίνηση στον Αγροτικό Αύγουστο ήταν ικανοποιητική και ως πρώτη παρουσία μας εδώ είμαστε ευχαριστημένοι. Ωστόσο, ίσως να μην έγινε καλή επιλογή του περιπτέρου καθώς είμαστε μέσα στην πλατεία και υπάρχει μεγάλη ροή στα περίπτερα που είναι συγκεντρωμένα μαζί.
Το προϊόν: Το προϊόν που έχουμε είναι μέλι σε διαφορετικές ποικιλίες. Έχουμε πευκοθύμαρο, πορτοκαλόμελο, θυμαρίσιο το συνηθισμένο που παράγουμε στα Χανιά αλλά έχουμε και θυμαρίσιο από τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς με πολλά βότανα και μαλοτήρα το οποίο βγάζει περισσότερα αρώματα και πιο ελαφριά γεύση. Τα προϊόντα μας μπορούν να τα βρουν οι ενδιαφερόμενοι σε διάφορα κρεοπωλεία στα Χανιά, στην Δημοτική Αγορά και σε κάποια τουριστικά μαγαζιά στην οδό Χάληδων αλλά και στην πλατεία 1866.
Μύλοι Κρήτης, ΑΒΕΑ και ΒΙΟΧΥΜ
Τρεις από τις πλέον γνωστές και πετυχημένες εταιρείες των Χανίων συστεγάζονται στον Αγροτ. Αύγουστο και όπως είναι αναμενόμενο τραβούν το ενδιαφέρον πολλών ντόπιων και ξένων επισκεπτών της έκθεσης
Οι Μύλοι Κρήτης είναι μία εταιρία, της οποίας η δραστηριότητα στα άλευρα ξεκίνησε στο λιμάνι της Σούδας το 1928.
Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του νησιού, καθώς και μία από τις σημαντικότερες αλευροβιομηχανίες της χώρας μας με ημερήσια δυνατότητα άλεσης 450 τόνων σίτου και παραγωγής ζωοτροφών 500 τόνων την ημέρα.
Η ΑΒΕΑ ιδρύθηκε το 1889 και είναι η αρχαιότερη ελαιουργική βιομηχανία στην Ελλάδα. Σήμερα οι δραστηριότητες της εταιρίας, έχουν επεκταθεί στην επεξεργασία όλων των αγαθών που προσφέρει το δέντρο της ελιάς.
Η ΒΙΟΧΥΜ, Βιομηχανία Χυμών και Οίνων Α.Ε., είναι η πρώτη βιομηχανία εκχύμωσης στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1956. Σήμερα είναι ένα από τα λιγοστά εργοστάσια στη χώρα που ασχολούνται παράλληλα με τη μεταποίηση των εσπεριδοειδών και την τυποποίηση των χυμών.
Παραδοσιακά προϊόντα “Αμαλία”
Με έδρα το Ρέθυμνο η εταιρεία Παραδοσιακά Προϊόντα “Αμαλία” συμμετέχει στον Αγροτικό Αύγουστο προκειμένου να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τα προϊόντα της επιχείρησης.
Η κίνηση: Νομίζω ότι σε σχέση με τον προηγούμενο χώρο που γινόταν ο Αγροτικός Αύγουστος, η επιλογή της πλατείας 1866 είναι καλύτερη. Οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις περισσότερο, όπως αμπελόφυλλα, αγκινάρες, κρίταμο κ.α.
Το προϊόν: Οι επισκέπτες στο περίπτερο της επιχείρησης, μπορούν μεταξύ άλλων να γευτούν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αγκινάρες, ελαιόλαδο, κρίταμο, βολβούς, ασκρολίμπους. Όσοι ενδιαφέρονται για τα παραδοσιακά προϊόντα “Αμαλία” μπορούν να τα βρουν σε συνεργαζόμενο κατάστημα στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου.
Ενστάσεις για τη διοργάνωση από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών
Την δυσαρέσκεια της για την εικόνα του φετινού Αγροτικού Αυγούστου εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Η Ένωση, μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως «η όλη εικόνα του Αγροτικού Αυγούστου υπήρξε άκρως απογοητευτική, το όλο τοπίο δεν ενέπνεε καμία θετική αύρα , για τον ντόπιο και ξένο καταναλωτή…» ενώ συνεχίζοντας αναφέρει πως «…ο φετινός, Αγροτικός Αύγουστος, έχασε τον ρόλο και τον στόχο του ,των τότε εμπνευστών του, που οραματιζόταν μία έκθεση αγροτικών παραγωγικών προϊόντων, “θεσμό” και όχι μία έκθεση “αλαλούμ” προϊόντων».
Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης επικροτεί την παρουσία πιστοποιημένων και τυποποιημένων προϊόντων στην έκθεση ενώ στην συνέχεια αναφέρεται η επιθυμία της Ένωσης να βοηθήσει ώστε «να αλλάξει η εικόνα του Αγροτικού Αυγούστου στα Χανιά,για να γίνει θεσμός προβολής των αγροτικών προϊόντων, για το συμφέρον των αγροτών αλλά και των καταναλωτών».