«Ήλθον, είδον και απήλθον!» Δύο 24ωρα βρέθηκαν στη χώρα μας οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της “Pega” και φεύγοντας προειδοποίησαν τον κ. πρωθυπουργό να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν τις εκλογές.
«Επιστρέφουμε, δήλωσαν, στην Ευρώπη με περισσότερες ερωτήσεις απ’ όσες είχαμε όταν ήρθαμε». Δεν πείστηκαν από τις απαντήσεις των κυβερνητικών παραγόντων και από δημοσιογράφους, ούτε απ’ ό,τι είπε ο κ. πρωθυπουργός, ότι θα βγουν «όλα στο φως». Δυσανασχέτησαν και για τη μη συνάντηση τους με τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν τους ικανοποίησε η επίκληση του «απορρήτου» με το οποίο δεν γίνεται τίποτα άλλο εκτός από συγκάλυψη.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έριξε ευθύνες σε κυβερνητικούς παράγοντες λέγοντας: «Δεν βρήκαμε ποιος χρησιμοποιεί το “Predator”, εφόσον οι αρχές δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα στοιχεία».
Από την εισήγηση της Επιτροπής “Pega” διαφαίνεται ότι «πίσω απ’ τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων».
Η μη επίδοση στην Επιτροπή της Ευρωβουλής των αναγκαίων στοιχείων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ίσως να είναι μια κίνηση, μήπως τούτο φανέρωνε ότι πράγματι υπήρχε ανάμειξη της κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές, οπότε θα ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες επικράτησης.
Υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, δημοσιογράφοι και Μ.Μ.Ε., υποστηρικτές και ενταγμένοι στη δεξιά παράταξη, έχουν χολωθεί και το λένε απροκάλυπτα, τι ρόλο έπαιξε ο πρωθυπουργικός ανιψιός στο Μ. Μαξίμου, όταν εντεταλμένος διευθέτησης ζητημάτων της Ε.Υ.Π. έλυνε και έδενε, μετερχόμενος κάθε μέσον, και ενεργούσε ερήμην του πολιτικού προϊσταμένου του και δεν τον ενημέρωνε για όσα συνέβαιναν σ’ αυτή την υπηρεσία, ως ώφειλε.
Αν αληθεύουν αυτά, σωστά είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι «δεν ήξερε και αν ήξερε, δεν θα το επέτρεπε» (να γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών) με αποτέλεσμα να τον απομακρύνει απ’ το Μ. Μαξίμου. Το ερώτημα παραμένει, αν ο κ. Δημητριάδης μπορούσε να ενεργεί ερήμην και χωρίς την έγκριση του «θείου».
Η αποκάλυψη εβδομαδιαίας εφημερίδας επώνυμων δημοσιογράφων, ότι θύματα της παρακολούθησης του λογισμικού “Predator” είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος και υπουργοί, έχει ανοίξει τον δρόμο επιφόρτισης του σκανδάλου που διαβρώνει την κυβέρνηση και δημιουργεί ρωγμές στη λειτουργία του κόμματος, επειδή είναι ερευνητέο ποιος προμηθεύτηκε το “Predator” και αν το χρησιμοποιεί η Ε.Υ.Π.
Το περίεργο, όχι όμως και ανεξήγητο, είναι ότι εκτός από ένα δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκ των περιλαμβανομένων στη δημοσιευθείσα λίστα των παρακολουθουμένων, άλλοι δεν έχουν μιλήσει για τον λόγο ότι φοβούνται μη χάσουν την καρέκλα τους, αλλά και στις επερχόμενες εκλογές μην αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια. Απ’ το Μαξίμου μπορεί να έφυγε ο κ. Δημητριάδης, παραμένουν πιστοί στο «καθεστώς» άλλοι εκπρόσωποι, που εξακολουθούν να ανασύρουν απ’ τα αποκαΐδια ό,τι μπορεί να σωθεί και να εξυγιανθεί.
Στο μεταξύ αναμένεται να προσέλθει ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή στη Βουλή, στην ώρα του πρωθυπουργού, να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα «εάν οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού “Predator” ή κάποιοι εξ αυτών ήταν σε επίσημη επισύνδεση με την ΕΥΠ».