Βρισκόμαστε ενώπιον μιας ζοφερής πραγματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ακραίας φτώχειας και την μεγάλη πείνα που την συνοδεύει, παρά το γεγονός ότι ειδικά στη Δύση υπάρχει μια σχετική ευημερία που μεταφράζεται σε αθρόα κατανάλωση Gadgets και πολλών άλλων προϊόντων που μόνο σε πείνα δεν παραπέμπουν.
H από κοινού έκθεση του Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Η πείνα σε αριθμούς
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση λοιπόν, ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα παγκοσμίως ανήλθε σε 828 εκατομμύρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση περίπου 46 εκατομμυρίων από το 2020 και 150 εκατομμυρίων από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Έως και 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021 – 46 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από ένα χρόνο νωρίτερα και 150 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2019.
Αφού παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο από το 2015, το ποσοστό των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα εκτινάχθηκε το 2020 και συνέχισε να αυξάνεται το 2021, στο 9,8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό συγκρίνεται με το 8% το 2019 και το 9,3% το 2020.
Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (29,3%) αντιμετώπισαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2021 – 350 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19.
Σχεδόν 924 εκατομμύρια άνθρωποι (το 11,7% του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετώπισε επισιτιστική ανασφάλεια σε σοβαρά επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση 207 εκατομμυρίων σε δύο χρόνια.
Το χάσμα των φύλων
Το χάσμα των φύλων στην επισιτιστική ανασφάλεια συνέχισε να αυξάνεται το 2021 – το 31,9% των γυναικών στον κόσμο είχαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με το 27,6% των ανδρών – ένα χάσμα άνω των 4 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι 3 ποσοστιαίων μονάδων το 2020.
Σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2020, αύξηση κατά 112 εκατομμύρια από το 2019, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων που προέρχονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της.
Παιδιά
Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υπέφεραν από υπερβολικό αδυνάτισμα, την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των παιδιών έως και 12 φορές. Επιπλέον, 149 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν καθυστερημένη ανάπτυξη και ανάπτυξη λόγω της χρόνιας έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους, ενώ 39 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα.
Θηλασμός
Σημειώνεται πρόοδος στον αποκλειστικό θηλασμό, με σχεδόν το 44% των βρεφών κάτω των 6 μηνών να θηλάζουν αποκλειστικά σε όλο τον κόσμο το 2020. Αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον στόχο του 50% έως το 2030. Είναι μεγάλη ανησυχία ότι 2 στα 3 παιδιά δεν τρέφονται με την ελάχιστη ποικιλία τροφίμων που χρειάζονται για να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Προβλέψεις για το μέλλον
Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προβλέψεις είναι ότι σχεδόν 670 εκατομμύρια άνθρωποι (το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πείνα το 2030 – ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ο αριθμός αυτός είναι παρόμοιος με αυτόν του 2015, όταν ο στόχος του τερματισμού της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας τέθηκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού
Καθώς δημοσιεύεται αυτή η έκθεση, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίο συμμετέχουν δύο από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς βασικών δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και λιπασμάτων, διαταράσσει τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και ανεβάζει τις τιμές των σιτηρών, των λιπασμάτων, της ενέργειας, καθώς και των έτοιμων τροφών για παιδιά με σοβαρό υποσιτισμό.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού επηρεάζονται ήδη αρνητικά από τα ολοένα και συχνότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, και έχει δυνητικά απογοητευτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή.
Τρόφιμα – Γεωργία
Η έκθεση σημειώνει, τέλος, ότι η παγκόσμια υποστήριξη για τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας ανήλθε κατά μέσο όρο σε σχεδόν 630 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2013 και 2018. Η μερίδα του λέοντος από αυτό πηγαίνει σε μεμονωμένους αγρότες, μέσω εμπορικών πολιτικών και αγορών και δημοσιονομικών επιδοτήσεων