Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πειραματικό Εργαστήριο στον Αλικιανό: Τίποτα δεν πάει χαµένο!

» Επανάχρηση για κάθε λογής υλικό

 

Η επανάχρηση φαινοµενικά άχρηστων παράγωγων και αντικειµένων και η γνωριµία µε το λαογραφικό πολιτισµό της Κρήτης αποτελούν τα πεδία εργασίας για 50 περίπου µεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και διδάσκοντες από Πανεπιστήµια από διάφορες χώρες που συµµετέχουν στη δράση “Periplous” που για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται στον Αλικιανό του ∆ήµου Πλατανιά.

Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια και τα αποτελέσµατα της θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις (21 και 31 Ιουλίου) στο Γυµνάσιο της περιοχής.
Εµπνευστής της προσπάθειας ο designer – σχεδιαστής προϊόντων κ. ∆ηµήτρης Σκουρογιάννης που µε τη συνεργασία µεγάλων Πανεπιστηµίων επιχειρεί να δηµιουργήσει προϊόντα από τα υποπροϊόντα, τα συµπαράγωγα ή τα “σκουπίδια” όπως λέµε εµείς χρησιµοποιώντας έναν µάλλον αδόκιµο σήµερα όρο.
«Ο στόχος µας είναι να πάµε κατευθείαν στο πεδίο, όχι σε αίθουσες και εργαστήρια, και µε τη συµµετοχή ανθρώπων που επιλέγουν και µας στέλνουν τα Πανεπιστήµια να αναζητήσουµε καινοτόµες δυνατότητες αξιοποιώντας την κυκλική οικονοµία και το αγροτικό περιβάλλον της Κρήτης. Παράλληλα δίνουµε έµφαση στον πλούσιο λαογραφικό πολιτισµό της Κρήτης εξετάζοντας και ερευνώντας τον» µας λέει ο κ. Σκουρογιάννης, τον οποίο συναντήσαµε στον σπίτι της Σουζάνας και του ∆ηµήτρη Αντωνακάκη στον Αλικιανό, ένα σπίτι που µε τον περιβάλλοντα χώρο του έχει µετατραπεί σε αληθινό εργαστήριο µελέτης, έρευνας, πειραµάτων.

Ειδικότερα οι δύο άξονες της δράσης:

• ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δουλεύουµε µε τα υποπροϊόντα, άλλοι τα λένε σκουπίδια, ή τα “συµπαράγωγα” όπως µας έδωσε τον ορισµό ο κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης από τη ΒΙΟΧΥΜ. πχ. Από το ελαιόδεντρο έχουµε τις ελιές και το λάδι αλλά και τον κατσίγαρο, τον πυρήνα, τα φύλλα που είναι εξίσου σηµαντικά για µελέτη» αναφέρει ο κ. Σκουρογιάννης που µας δείχνει οργανικά υλικά παράγωγα από ελιές, αβοκάντο, άγρια χόρτα που µε την κατάλληλη επεξεργασία θα δηµιουργήσουν αντικείµενα χρήσιµα. Παράγωγα καφέ , αβοκάντο, ελιάς που µπορούν να δώσουν υλικά χρήσιµα στις νέες τεχνολογίες, στη βιοµηχανία αλλά και στην καθηµερινότητα των ανθρώπων.
• ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: «Θέλουµε να µελετήσουµε τις τεχνικές, τα αντικείµενα, τα εργαλεία που είχαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες µας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πετούσαν τίποτα, χρησιµοποιούσαν τις πρώτες ύλες µε σύνεση, επαναχρησιµοποιούσαν τα αντικείµενα και τα παράγωγα τους» εξηγεί ο κ. Σκουρογιάννης, προσθέτοντας πως µε µια σύγχρονη µατιά οι µετέχοντες στη δράση θα προτείνουν δυνατότητες για την πολιτιστική και επιχειρηµατική ανάδειξη του πολιτισµού αυτού.
∆ύο µέλη της οµάδας που εργάζονται για το project είναι ο Παναγιώτης Aγκαβανάκης και η Camille Pruvost. Ο Παναγιώτης συνεργάζεται από το 2022 µε τον κ. Σκουρογιάννη και ήταν και στη περσινή δράση. «Το ιδιαίτερο είναι η συµµετοχή και η επικοινωνία των φοιτητών µε την τοπική κοινωνία. Γίνεται ένας διάλογος µεταξύ τους για την αξία της κυκλικής οικονοµίας αλλά και για τη σηµασία της λαογραφικής παράδοσης» επισηµαίνει ο Παναγιώτης, ενώ η Camille που πέρυσι είχε πάρει συνεντεύξεις από τους µετέχοντες διαπίστωσε πως :«Υπήρχε ένας ενθουσιασµός από όλους όσους εργάστηκαν γιατί δοκίµασαν διαφορετικά πράγµατα, δούλεψαν πολύ µε τα χέρια και όχι µπροστά σε έναν υπολογιστή και όλοι ανακάλυψαν πολλά και διαφορετικά πράγµατα».
Στη δράση θα µετέχουν και µαθητές από το Γυµνάσιο Αλικιανού, συνδέοντας την επιστηµονική οµάδα µε την τοπική κοινωνία. Οι φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές design, αρχιτεκτονικής, τεχνών, media και χειροτεχνίας, επελέγησαν από 34 από τα σηµαντικότερα πανεπιστήµια όλου του κόσµου.
Τα εργαστήρια οργανώνονται από το µη κερδοσκοπικό οργανισµό The Periplus Project και ένα διεθνές δίκτυο ακαδηµαϊκών συνεργατών, µε την πολύπλευρη και συστηµατική υποστήριξη του ∆ήµου Πλατανιά, καθώς και επιχειρήσεων όπως οι Agrocreta, Bιοχύµ, ∆Ε∆ΙΣΑ Χανίων, Ever Crete, Falcon ΑΕΒΕ, Μύλλοι Κρήτης, Οινοποιείο Μανουσάκης, Terra Creta κα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα