Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πελόζι στον Αρμαγεδδώνα της Ταϊβάν

Σε ένδειξη στήριξης της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επεσκεύθη την Ταϊπέι, αν και το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον, ότι «η επίσκεψη της υψηλόβαθμης αξιωματούχου θα εθεωρείτο μεγάλη πρόκληση». Εν τούτοις, η Νάνσι Πελόζι, που πιθανολογείται ότι με δική της πρωτοβουλία επισκεύθηκε τη νησιωτική χώρα και διεμήνυσε στα 23 εκατ. Ταϊβανέζους την αποφασιστικότητα των Αμερικανών να υποστηρίξουν την δημοκρατία τους απ’ τον αναθεωρητισμό και επεκτατισμό των Κινέζων. Είπε ότι, υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους και θέλουν να «πετύχουν την εθνική επανένωση… με τη βία αν χρειασθεί».
Έτσι συμβαίνει συνήθως με τους Αμερικανούς. Εφαρμόζουν το «ήλθον είδον και απήλθον». Δημιουργούν πολιτική αστάθεια, την καμουφλάρουν μέχρι που ξεσπάει εμφύλιος πόλεμος και τους αφήνουν να… σφάζονται. Έχουμε και τη Μόσχα να κατηγορεί την Ουάσινγκτον, ότι «αποσταθεροποιεί τον κόσμο». Αν τούτο δεν είναι υποκρισία, όταν αυτή ερημώνει την Ουκρανία για 6ο μήνα, πώς αλλιώς λέγεται;
Η τάση επανεξέτασης και αναθεώρησης παλαιών Συνθηκών με στόχο τον επεκτατισμό κλιμακώνεται. Πρώτοι διδάξαντες οι Τούρκοι στην Κύπρο, εφαρμόσθηκε στις χώρες της Αφρικής και στη Γιουγκοσλαβία, αποκορυφώνεται στην Ουκρανία και συνεχίζεται τώρα απ’ τους Κινέζους στην Ταϊβάν, αφού προετοιμάζετο επί 10ετίες.
Η Κίνα εμφανίζει πυγμή ρητορικής (;) έναντι των ΗΠΑ, όταν οι πέραν του Ατλαντικού προβάλλουν τη θέ- λησή τους, να διατηρηθεί το status guo της Ταϊβάν. Η τετραμερής συμφωνία, όμως (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ταϊβάν) του 1971, όπου Πεκίνο και Ουάσινγκτον είχαν εκφράσει τη θέλησή τους μη αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης στην Ταϊβάν, άλλοτε Φορμόζα κατέστη ανενεργός.
Η επίσκεψη της Πελόζι πυροδότησε εκρηκτική κατάσταση, ανά-
βοντας το φιτίλι του πολέμου. Έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι; Ποια στρατηγικά οφέλη επέφερε; Αυτή η κίνηση για πολλούς ήταν μεγάλο ρίσκο. Ένεκα των φιλικών σχέσεων Μόσχας- Πεκίνου ενδέχεται να επέμβει η Ρωσία; Θα το έκανε, αν δεν είχε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το βέβαιον είναι, ότι η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θα κλιμακωθεί, διότι η Ταϊβάν για τους Κινέζους εί-
ναι κόκκινη γραμμή.
Διεθνείς αναλυτές επικρίνουν ως
απερίσκεπτο το ταξίδι. Αμφισβητείται, αν είχε την είχε την έγκριση του Μπάιντεν. Η Πελόζι πέρασε εν- διάμεσα απ’ τη Ν. Κορέα, όπου ο συντηρητικός Πρόεδρος δεν διέκοψε τον παραθερισμό του, να την υποδεχθεί ίσως να μην δυσαρεστήσει το Πεκίνο. Ωστόσο οι Κινέζοι μετά την αναχώρηση της Πελόζι απ’ την Ταϊπέι της επέβαλαν κυρώσεις και υλοποίησαν την απειλή τους αρχίζοντας στρατιωτικές ασκήσεις γύρω απ’ το νησί. Επιπλέον έκαναν γνωστό ότι «η μη αναστρέψιμη ιστορική πορεία προς την επανένωση της Ταϊβάν με τη μητέρα πατρίδα, δεν μπορεί ν’ αλλάξει».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «προβοκάτορα» το Πεκίνο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Νατοϊκός Στόλντενμπεργκ, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε λόγος ν’ αντιδράσει τόσο υπερβολικά η Κίνα». Αυτός το χαβά του! Από κοντά και ο Ζοζέπ Μπορέλ της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας χαρακτήρισε «πρόσχημα την επίσκεψη για το Πεκίνο, να δραστηριοποιήσει τις προθέσεις του».
Το ενδεχόμενο η ανθρωπότητα να βρεθεί σε παγκόσμια σύρραξη από «ατύχημα», πράγμα που δεν θέλει ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, θα δείξει σύντομα μέχρι το Νοέμβριο που θα γίνει το συνέδριο των τριών «Κ» (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), στο οποίο επιδιώκει την επανεκλογή του.
Η κρίση που ξέσπασε θα διαρκέσει για καιρό και θα ‘χει οικονομικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Υπ’ όψιν ότι η ηλεκτρονική και ψηφιακή τεχνολογία, τα πάσης φύσεως τσιπς έχουν την προέλευσή τους από ‘κει!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα