Πέμπτος ψεκασμός και… τέλος! Αυτό λέει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων καθώς σε διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή όλων των Διευθύνσεων της Κρήτης για το πρόγραμμα δακοκτονίας αναφέρθηκε πως δεν προβλέπεται να γίνει έκτος ψεκασμός στη Δυτική Κρήτη.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η διευθύντρια της υπηρεσίας κ. Μάνια Μυλωνάκη ανέφερε πως έκτος ψεκασμός δεν θα γίνει «καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε ψεκασμό με το ίδιο φάρμακο εκτός και αν μας δώσει διπλή εντολή ο περιφερειάρχης όπως έδωσε για το Λασίθι και το Ηράκλειο που είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς τη δακοκτονία και έχουν μεγαλύτερα προβλήματα με το δάκο. Με τη λογική ότι στα Χανιά ξεκινήσαμε πιο αργά και ότι ο πέμπτος ψεκασμός τελειώνει τώρα και από τον τελευταίο ψεκασμό απαιτούνται 14 ημέρες για την συγκομιδή του καρπού πάμε στα τέλη Οκτώβρη. Μα στα τέλη του Οκτώβρη θα έχει βγει ο κόσμος να μαζεύει επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε έκτο ψεκασμό».
Για τη δακοπροσβολή από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Διεύθυνσης «εκεί που έχουμε μεγάλη παραγωγή, έχουμε και προσβολή δάκων αλλά δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο. ΕκΕκεί που δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή όπως στις τσουνάτες η δακοπροσβολή είναι πιο έντονη».
Πάντως η κ. Μυλωνάκη εκτιμάει πως «δεν θα έχουμε άλλο ένα 2019 » όταν και μεγάλος μέρος της παραγωγής χάθηκε ή υποβαθμίστηκε λόγω της ισχυρής δακοπροσβολής. «Στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε και επιστημονικό προσωπικό μας είπαν ότι από τους ελέγχους που έχουν κάνει δεν έχει εμφανιστεί κάποιος μύκητας. Άφησαν βέβαια ένα “παραθυράκι” μήπως εμφανιστεί κάτι. Αλλά η τάση είναι να ξεκινήσει να μαζεύει ο κόσμος στα τέλη του Οκτώβρη. Οι αποδόσεις 5-5,5 κιλά καρπό για ένα κιλό λάδι» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα ελαιουργεία δύο άνοιξαν από τα τέλη Σεπτέμβρη για την παραγωγή αγουρέλαιου και των βιολογικών λαδιών και μέχρι και σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία άλλα δέκα.