Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πέντε είδη καρχαρία υπό προστασία

Πέντε είδη καρχαρία και το διαβολόψαρο θα προστατεύονται διεθνώς σύμφωνα με συνθήκη που τέθηκε χθες Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου σε ισχύ.

Η συνθήκη θέτει περιορισμούς στο εμπόριο κρέατος ή πτερυγίων καρχαρία, τα οποία αποτελούν συστατικό μιας παραδοσιακής και ιδιαιτέρως δημοφιλούς σούπας στην Κίνα και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αιτία αυτής της θετικής εξέλιξης είναι το ανελέητο κυνήγι των παραπάνω ειδών που μεταφράζεται στη θανάτωση 100 εκατομμυρίων καρχαριών κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά μόλις πέντε άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους από επιθέσεις καρχαριών κι αυτό διότι τα θαυμαστά ψάρια μας μπερδεύουν για φώκιες.

Εκτός από το κρέας και τα πτερύγια, τα οποία συχνά ακρωτηριάζονται και το ψάρι απορρίπτεται ζωντανό στη θάλασσα για να πεθάνει από αιμορραγία, χρησιμοποιείται και το λάδι από το συκώτι.

Σύμφωνα με την επίσημη “Κόκκινη Λίστα” των απειλούμενων ειδών ένα στα τέσσερα είδη καρχαρία απειλείται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ οι περιορισμοί στο εμπόριο των έξι συγκεκριμένων ειδών είχαν συμφωνηθεί πέρυσι στο πλαίσιο της σύμβασης CITES, η οποία διέπει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών.

Μάλιστα, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι οι χώρες που εξάγουν ή εισάγουν προϊόντα καρχαρία πρέπει να σέβονται τα όρια αλιείας και να εκδίδουν πιστοποιητικά νόμιμης αλιείας για τα εμπορεύματα, αλλιώς θα τους επιβάλλονται εμπορικές κυρώσεις.

Τα είδη που προστατεύονται με τη νέα συνθήκη περιλαμβάνουν:

*Το διαβολόψαρο (δύο είδη του γένους Manta), το μεγαλύτερο σαλάχι του κόσμου. Δεν θεωρείται βρώσιμο είδος, ωστόσο οι πλάκες που χωρίζουν τα βράγχιά του χρησιμοποιούνται στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική.

*Τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία.

*Τη λάμνα (Lamna nasus), είδος που απαντάται και στη Μεσόγειο

*Και το μεγαλοπτερυγοκαρχαρία (Carcharhinus longimanus), o οποίος θανατώνεται από τους Ασιάτες για τα πτερύγιά του.

—Δεν προσχώρησαν όλοι στη συνθήκη

Ορισμένες χώρες-μέλη της CITES δήλωσαν πάντως ότι δεν αποδέχονται τους περιορισμούς και θα συνεχίσουν έτσι να συνεχίσουν το εμπόριο των εν λόγω ειδών, μόνο όμως μεταξύ τους: Δανία (εκ μέρους της Γροιλανδίας), Καναδάς, Γουιάνα, Ιαπωνία, Ισλανδία και η Υεμένη.

Τουλάχιστον η συμφωνία θα τηρηθεί από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πτερυγίων καρχαρία που πωλούνται για σούπα.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, οι πωλήσεις πτερυγίων καρχαρία στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αρκετές αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν πάψει να σερβίρουν σούπα με πτερύγια και αρκετές αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να τα μεταφέρουν.

Πηγή: www.econews.gr 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα