Τη βαθιά διαίρεση μιας κοινωνίας που μαστίζεται από τη φτώχεια καταδεικνύει η υπόθεση των προσφυγόπουλων που ξεκίνησαν από χθες μαθήματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα, σημειώνουν Τα Νέα.
Πρόκειται για το σχολείο όπου πριν από λίγες ημέρες επανεμφανίστηκαν οι χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό – καλεσμένοι, όπως είπαν, από κάποιους γονείς -, και επιχείρησαν με τη βία να μπουν κατά τν διάρκεια γενικής συνέλευσης που γινόταν για να συζητηθεί το θέμα των προσφυγόπουλων, προπηλακίζοντας εκπαιδευτικούς μπροστά στα παιδιά.
Τα σχολεία των περιοχών του Πειραιά (Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια), τα οποία έχουν επιλεγεί για την απογευματινή φοίτηση των προσφυγόπουλων από το Σχιστό, στα μάτια των οπαδών της Χρυσής Αυγής αλλά και στους σχεδιασμούς της εγκληματικής οργάνωσης θεωρούνται «προνομιακός χώρος» παρέμβασης.
Πράγματι, στις περιοχές αυτές συνυπάρχει ισχυρή παρουσία οπαδών της, αλλά ακόμα πιο ισχυρή αντίσταση αλληλέγγυων και κατοίκων απέναντι στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό και στον φασισμό.
Χθες, λοιπόν, εκατοντάδες κάτοικοι, εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές του γειτονικού λυκείου συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο και καλοδέχτηκαν, κρατώντας πανό, τα παιδιά των πολέμων σε μια λαϊκή γειτονιά που χτίστηκε από έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Τους μοίρασαν και σχολική ύλη που από το υστέρημά τους συγκέντρωσαν οι μαθητές του διπλανού λυκείου. Απάλυναν λίγο τον πόνο της προσφυγιάς, έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο μιας φιλόξενης πόλης σε μια χώρα που μαστίζεται από τα δικά της προβλήματα. Οσο σοβαρά κι αν είναι όμως, δεν περιλαμβάνουν βόμβες, φόνους και πολεμικές καταστροφές.
Και η άλλη εικόνα: νωρίτερα οι περισσότεροι από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου δεν πήγαν στο χθεσινό τους μάθημα. Τους κράτησαν σπίτι οι γονείς τους, οι οποίοι επιμένουν στην αντίδραση και δεν αποδέχονται τα προσφυγόπουλα.
Κι ίσως το να μην πάνε μια μέρα σχολείο στα μάτια των μικρών Ελληνόπουλων να φαντάζει μέχρι και παιχνίδι, όμως οι γονείς αυτοί το προχώρησαν και το τερμάτισαν: σύμφωνα με πληροφορίες, από τους περίπου 130 μαθητές που φοιτούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, οι γονείς περισσότερων από τους μισούς έχουν ζητήσει μετεγγραφή σε άλλο σχολείο!
Για να μη «μολυνθούν» τα παιδιά τους από τα προσφυγόπουλα. Γιατί δεν έχουν πειστεί από τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμόδιων παραγόντων ότι έχει διασφαλιστεί η υγεία των προσφυγόπουλων με εμβολιασμούς και ανησυχούν μην κολλήσουν τα παιδιά τους αρρώστιες, λένε.
Στην πραγματικότητα, το μόνο εμβόλιο που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημά τους θα ήταν κατά του ρατσισμού. Αλλά, όπως δεν υπάρχει τέτοιο εμβόλιο, παρά μόνο η ψυχή και οι γνώσεις του κάθε ανθρώπου καθορίζουν τη στάση του απέναντι στα ιστορικά γεγονότα, έτσι – δυστυχώς – δεν υπάρχει και εμβόλιο που να γιατρέψει τις καρδιές των παιδιών τους, όταν μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσουν την ιστορική επιλογή των γονιών τους. Γιατί κάποτε θα καταλάβουν για ποιον λόγο έμειναν σπίτι εκείνη τη μέρα.
Εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα: μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν πράγματι τα παιδιά τους από το σχολείο, όπως απειλούν; Τα παιδιά μας είναι ένα «ζων κτήμα», που το χειριζόμαστε κατά βούληση επικαλούμενοι την προστασία τους; Δεν είναι αυθύπαρκτοι αυριανοί πολίτες, των οποίων εμείς απλά φρουρούμε την αγωγή; Και τι άραγε υπερισχύει; Ο φόβος απέναντι στον συγχρωστισμό με τον πρόσφυγα (ακόμα κι αν αυτός βρίσκει την πρόφαση της υγειονομικής απειλής για να ζητήσει δικαίωση) ή οι νόμοι του κράτους;
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, ο οποίος ήταν παρών χθες στο Πέραμα, αυτό που συμβαίνει είναι ένας «πόλεμος της κοινωνίας απέναντι σε ακραία συστήματα». Ακραία, γιατί δεν εκδηλώθηκαν ανάλογες φοβικές εντάσεις σε άλλα σχολεία της ίδιας περιφέρειας που καλοδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα, όπως λ.χ. το 15ο Δημοτικό Σχολείο της Νίκαιας και το 5ο του Κερατσινίου.
Τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με τον οποίο συνεργάζονται το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οσο για το πώς επιλέγονται τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγόπουλα, ο Γιάννης Παντής εξήγησε ότι, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, τα σχολεία επιλέχθηκαν επειδή πληρούν κάποια κριτήρια, κυρίως παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά.
Σχετικά με τις αιτήσεις των μετεγγραφών, είπε ότι είναι θέμα των υπηρεσιών της πολιτείας και όχι του υπουργείου Παιδείας.
Τι ισχύει λοιπόν; Σε ό,τι αφορά τα δημόσια σχολεία, στη χώρα μας ο νόμος δεν επιτρέπει επιλογή σχολείου και η κατανομή των μαθητών γίνεται βάσει του τόπου κατοικίας τους. Μετεγγραφές επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους (π.χ. αλλαγή τόπου κατοικίας, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων περί αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος κ.λπ.), κανένας από τους οποίους δεν περιλαμβάνει τον φόβο των γονιών ότι η υγεία του παιδιού τους θα πάθει κακό από την επαφή με προσφυγόπουλα, για τα οποία όλοι οι φορείς διαβεβαιώνουν πως έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, τα μαθήματα γίνονται με διαφορετικό ωράριο.
Κατά συνέπεια, οι επιμένοντες έχουν τέσσερις επιλογές: είτε να αλλάξουν σπίτι είτε να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο, αν το αντέχει το βαλάντιό τους, είτε να τα στείλουν να κατοικήσουν σε συγγενείς άλλης περιοχής και να τους παραχωρήσουν την επιμέλεια είτε να πλαστογραφήσουν αποδεικτικά και να δηλώσουν ότι μένουν αλλού. Η τελευταία επιλογή φυσικά δεν είναι σύννομη και επιφέρει σοβαρές κυρώσεις. Απο τις άλλες τρεις, ας επιλέξουν όποια επιθυμούν.
Υπάρχει βέβαια και μια ακόμα: να επιτρέψουν στα παιδιά τους να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα, όπως συμβαίνει με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες παιδιά σε άλλα σχολεία της επικράτειας. Και θα δουν τότε να αλλάζει πράγματι η ζωή τους, αλλά όχι με τον φοβικό τρόπο που πιστεύουν ότι θα γίνει. Θα νιώσουν το πώς σε αλλάζει η συμπόνοια και το πώς η αγάπη σού προσφέρει ανάταση ψυχής κι εξακοντίζει τη βαρβαρότητα εκεί που της πρέπει.
Τι συμβαίνει στο Σχιστό
Δεν είναι μόνο η ανεργία και η οικονομική ύφεση που τρομάζουν κάποιους κατοίκους και επαγγελματίες στο Πέραμα και τις άλλες των περιοχές της Β’ Περιφέρειας Πειραιά. Μετά την απόφαση για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης και κράτησης προσφύγων στο Σχιστό, αρκετοί κάτοικοι και έμποροι των γειτονικών περιοχών δήλωναν πέρυσι στα «ΝΕΑ»:
«Δεν είμαστε κατά των προσφύγων, είμαστε αλληλέγγυοι και το έχουμε αποδείξει. Ωστόσο, θεωρούμε πως το να μεταφερθούν χιλιάδες μετανάστες σε ένα στρατόπεδο, μόλις μισό χιλιόμετρο από τον οικιστικό ιστό, σίγουρα θα υποβαθμίσει την περιοχή μας και θα δημιουργήσει προβλήματα. Η φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών σε μια περιοχή χωρίς υποδομές και με ελλιπή αστυνόμευση το μόνο που θα δημιουργήσει είναι περαιτέρω υποβάθμιση στη ζωή των καταστηματαρχών και των κατοίκων της πόλη μας».
Ωστόσο, το κέντρο λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα και φιλοξενεί λιγότερους από 1.000 μετανάστες. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη που το επισκέφθηκε πρόσφατα, φιλοξενούνται κατά κύριο λόγο πολυμελείς οικογένειες με παιδιά που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Στεγάζονται σε προκατασκευασμένους θερμαινόμενους οικίσκους, ενώ υλοποιείται εκπαιδευτικό – υποστηρικτικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου τα παιδιά τους να μπορέσουν να ενταχθούν κατά το δυνατόν ομαλότερα στη σχολική ζωή.
ΠΗΓΗ: in.gr