Η συνυποψηφιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Μεξικού για την διοργάνωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 συγκέντρωσε μεγαλύτερη βαθμολογία από την υποψηφιότητα του Μαρόκου, καθώς αμφότερες πέρασαν την τεχνική αξιολόγηση της FIFA για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους. Η συνυποψηφιότητα ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 4.0 (με άριστα το πέντε) από μια πενταμελή ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, η οποία αξιολόγησε τις δύο υποψηφιότητες, ενώ το Μαρόκο έλαβε 2.7 σε μια έκθεση 220 σελίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2.0 ήταν η μίνιμουμ βαθμολογία που έπρεπε να συγκεντρώσει κάποια από τις δύο υποψηφιότητες για να παραμείνει στην διαδικασία.
Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι η «οικοδέσποινα» του Μουντιάλ του 2026, το οποίο θα διεξαχθεί με 48 ομάδες, θα επιλεγεί στο Κογκρέσο της FIFA στις 13 Ιουνίου, όπου κάθε μια από τις 211 ομοσπονδίες-μέλη έχει μία ψήφο, με την προϋπόθεση ότι οι δύο υποψηφιότητες θα πάρουν πρώτα την έγκριση του Συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν την τελική φάση του Μουντιάλ το 1994 και διεκδίκησαν χωρίς επιτυχία την διοργάνωση του 2022, ενώ το Μεξικό διοργάνωσε τα τελικά του 1970 και του 1986. Το Μαρόκο έχει ήδη διεκδικήσει τέσσερις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά χωρίς επιτυχία.
Το Μαρόκο έχει προτείνει τη χρήση 14 σταδίων σε 12 πόλεις, όλες εντός ακτίνας 550 χιλιομέτρων από την Καζαμπλάνκα. Εννέα από αυτά τα στάδια θα είναι καινούρια, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα χρειαστούν σημαντική ανακατασκευή. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής σχεδιάζει μια συνολική επένδυση σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν ως επί το πλείστον σε βελτιώσεις στις υποδομές, τις οποίες, όπως αναφέρει η υποψηφιότητα, η χώρα χρειάζεται ούτως ή άλλως.
Στο μεταξύ, η αποκαλούμενη «ενωμένη» συνυποψηφιότητα των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 16 στάδια σε ισάριθμες πόλεις, οι οποίες θα επιλεγούν από 23 υποψήφιες, και τονίζει ότι αυτή η επιλογή θα βοηθήσει τη FIFA να φτάσει σε νέα ρεκόρ προσέλευσης θεατών και εσόδων. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της, όλα τα στάδια, τα οποία είναι προγραμματισμένο να χρησιμοποιηθούν, υπάρχον ήδη και έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 68.000 θέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη εσόδων είναι 7.2 δισεκατομμύρια δολάρια για το Μουντιάλ στο Μαρόκο και 14.3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Μουντιάλ στη Βόρεια Αμερική, κάτι που η έκθεση αναφέρει ότι δίνει ένα «ισχυρό πλεονέκτημα» στην «ενωμένη» συνυποψηφιότητα.