Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. για τη “δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 51 βουλευτές, κατά 46 βουλευτές και “παρών” δήλωσε ένας βουλευτής, ο ανεξάρτητος Νικήτας Κακλαμάνης. Συνολικά ψήφισαν 98 βουλευτές. Απουσίαζαν οι βουλευτές της Χ.Α., Ηλ. Παναγιώταρος και Ηλ. Κασιδιάρης.
Ονομαστική ψηφοφορία έγινε και στα άρθρα 1, 2, 4, 9 και 10, για τα οποία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 51 ψήφοι υπέρ, 46 κατά και “παρών” από τον Νικ. Κακλαμάνη. Βάσει των τοποθετήσεων στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ., η ΧΑ, η ΔΗΜ.ΑΡ., το Κ.Κ.Ε. και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες το βράδυ και επί του συνόλου, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ηδη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, με δήλωσή της στο Τμήμα ενημέρωσε ότι το κόμμα της καταθέτει πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Οι ΑΝ.ΕΛ. ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος βάσει του άρθρου 44 του Συντάγματος με την επίκληση σοβαρού κοινωνικού λόγου.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Ως μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας» χαρακτήρισε στην ομιλία του το νομοσχέδιο για τη “μικρή Δ.Ε.Η.”, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί καθαρές πολιτικές τοποθετήσεις και πιο ξεκάθαρες ιδεολογικές προσεγγίσεις, απαιτεί απόλυτη σαφήνεια αν η μεταρρύθμιση αυτή βοηθά ή όχι τη Δ.Ε.Η., αν βοηθά τα κοινωνικά στρώματα» επεσήμανε ο κ. Μανιάτης
Ακόμα, ο υπουργός μίλησε για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η. Α.Ε., καθώς και για προνομιακές δεσμεύσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών.
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους κάλεσε χθες, την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την για συμπόρευση με την ντόπια και ξένη κλεπτοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στη Βουλή, προδιέγραψε ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο για να αποτρέψει, όχι μόνο το “ξεπούλημα της Δ.Ε.Η.”, αλλά και την παραχώρηση του αιγιαλού σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και την ψήφιση νόμου που θα καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, «εν μέσω μάλιστα θερινών τμημάτων».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ περισσότεροι από 120 οι βουλευτές που ζητούν άμεση σύγκληση της Ολομέλειας και χαρακτήρισε «αυτονόητη την τοποθέτηση του προεδρείου της Βουλής» για το ζήτημα της συλλογής υπογραφών και την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος για δημοψήφισμα.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου και τα «τζιμάνια συμβούλους του πρωθυπουργού» να εγκαταλείψουν τα σενάρια που καλλιεργούν για την έλευση αριστερής παρένθεσης στη χώρα, ενώ μίλησε για εκτεταμένο μπλακ άουτ της κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες, μετά την ομιλία του στο Αμύνταιο, στην οποία, «μεταβιβάζοντας αίτημα των εργαζομένων και των συνδικάτων», μίλησε για τη συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα και τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για τη Δ.Ε.Η. και κάλεσε την κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους».
«Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο, ώστε να έχει τη δυνατότητα η ελληνική κοινωνία να πάρει θέση. Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Και απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Η τοποθέτηση του προεδρείου της Βουλής για το θέμα της συλλογής υπογραφών και την ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος είναι η αυτονόητη. Οι βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια για να γίνει συζήτηση για δημοψήφισμα είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τους απαιτούμενους 120».
Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζοντας «ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα» την πώληση της Δ.Ε.Η. και τόνισε ότι, το κόμμα του ζητά δημοψήφισμα όχι για να καλύψει την “κακή” Δ.Ε.Η. ή τους συνδικαλιστές, αλλά για να προστατευθεί η περιουσία του ελληνικού λαού.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα και ότι δεν πουλιέται η Δ.Ε.Η. για αναπτυξιακούς σκοπούς» τόνισε ο κ. Καμμένος στην παρέμβασή του στη Βουλή. Και πρόσθεσε: «Αύριο, εκτός από το 30%, το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. μπορεί να πουλήσει χωρίς καμία άδεια της Βουλής, όλη τη Δ.Ε.Η. Είναι μια εγκληματική επιλογή της τρόικας την οποία υπηρετεί η κυβέρνηση. Αυτό που καλούμαστε στην ουσία να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε αν θέλουμε να έχουμε μια κυρίαρχη χώρα».
ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα και παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του ενεργειακού πλούτου της χώρας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων.
Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μία κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της Δ.Ε.Η. θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της
«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο “όχι” στην ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και λέμε ένα ξεκάθαρο “ναι” στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της Δ.Ε.Η., αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της Δ.Ε.Η. με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενάντια στην ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη “μικρή Δ.Ε.Η.”.
Παράλληλα, συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. διοργανώθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος το ΠΑΜΕ.
«Με τον νόμο για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ε.Ε., θα την πληρώσει πάλι ο λαός της πατρίδας μας, θα την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά που θα δουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτινάσσονται πάλι στα ύψη, όπως τα προηγούμενα χρόνια, θα την πληρώσουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Ενέργεια με περιορισμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με μειώσεις μισθών και μια σειρά άλλα αντιδραστικά μέτρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.