Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού (έργου) και άλλων τινών

Υπέρτατος αξιολογητής του εκπαιδευτικού η συνείδησή του, που διαμορφώνεται κατά την κοινωνία του με τους μαθητές.
Και εάν είναι “ανεπαρκής” ή “επαρκής” κατά την κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος; Άνευ σημασίας η κρίση και στις δύο περιπτώσεις, λόγω ανεπάρκειας του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, προηγείται η αναμόρφωση του συστήματος, με σταθερό πρόταγμα την Παιδεία και έπεται μόνον η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού.
Αναμενόμενη, η έλλειψη εμπιστοσύνης του εκπαιδευτικού κόσμου στις επιλογές και ειδικότερα στον προσανατολισμό της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής. Λόγω αποτελέσματος των εφαρμοζόμενων  πολιτικών εδώ και χρόνια. Το επουσιώδες και το άπειρο πολύ των ψευδαισθήσεων
που καλλιεργούν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις χρόνια τώρα. Αναγκαίο να πείσουν οι πολιτικοί τους εκπαιδευτικούς ότι οι εκπαιδευτικές πολιτικές υπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες των ανθρώπων κι όχι αλλότρια συμφέροντα.
Εξ ίσου αναγκαίο, να πείσουν εαυτούς οι εκπαιδευτικοί, ως υπάλληλοι της συνείδησής τους και δημόσιοι  λειτουργοί, ότι παιδεία χωρίς έρωτα γι αυτήν, δεν υφίσταται. Εάν οι μαθητές δεν αγαπήσουν τουλάχιστον έναν δάσκαλο, δεν υφίσταται μαθητεία. Τούτο προϋποθέτει κατ’ αρχήν, την διαρκή μαθητεία του ίδιου του δασκάλου.
Αυτό που δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς ακόμη οι αξιολογούντες και οι περί την παιδεία φωνασκούντες, είναι η σημασία και η διαφορά, της δια βίου μαθητείας – παιδείας από την  δια βίου “εκπαίδευση”- χειραγώγηση. Ίσως, λόγω πολλών…απουσιών από την τάξη.
Ακριβέστερα, λόγω αποχής από την ουσία της σχολικής τάξης. 114 το όριο απουσιών και 1-1-4 το κίνημα για 15% του προϋπολογισμού στην Παιδεία. Αναγκαίο επίσης, να κατανοήσουν οι πάσης φύσεως αξιολογητές την διαφορά αξιακής και εργαλειακής θεώρησης των πραγμάτων.
Ποτέ δεν είναι αργά. Πάντα θα υπάρχουν τα παιδιά για να διδάσκουν στους μεγάλους τα αυτονόητα και την αυτότητα (το όντως είναι) των πραγμάτων.
Εν τέλει,  τον τρόπο αυτοπραγμάτωσης. Λόγω  υπέρτερης σοφίας από τους κατ’ ευφημισμόν σοφούς. Δημοκρατική θωράκιση της Χώρας, η υψηλή κατά κεφαλήν καλλιέργεια των πολιτών της.

* Ο Παναγιώτης Κύκλης είναι χημικός – συγγραφέας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα