Κύριε διευθυντά,
η φωτογραφία που συνοδεύει το χθεσινό (14/ 7, σελ. 3) πολύ εύστοχο σχόλιο του κ. Λυβιάκη τα λέει όλα. Εκείνοι, δηλαδή, που σκέφτηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν τις νέες διαγραμμίσεις σε δρόμους της πόλης μας ξέχασαν (ή δεν γνώριζαν) ότι με την ενέργειά τους αυτή έστελναν μήνυμα μεγάλης παιδαγωγικής αξίας.
Εννοώ ότι, εκτός από το ότι ρύθμιζαν, όπως έχουν υποχρέωση, θέματα κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, έδειχναν στους πολίτες ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους πέραν όσων ορίζουν νόμοι και διατάξεις και ρυθμίσεις.
Είναι γνωστό ότι η διπλή διαχωριστική γραμμή στο οδόστρωμα απαγορεύει στον οδηγό να περάσει στο αντίθετο ρεύμα.
Πώς όμως να συμβεί αυτό, όταν το ένα ρεύμα έχει (καλώς ή κακώς) καταληφθεί από σταθμευμένα οχήματα; Έτσι οι οδηγοί εθίζονται στην παραβατικότητα χωρίς να το θέλουν (το ίδιο ισχύει και για πολλά ακόμη σημεία ρυθμιστικά της κυκλοφορίας).
Σε πολλούς κεντρικούς ή μη δρόμους έχει γίνει το ίδιο λάθος με τη διπλή γραμμή (για παράδειγμα αναφέρω την οδό Μ. Μπότσαρη στο κέντρο και την οδό Ειρήνης στο Καλαμάκι).
Κατά τη γνώμη μου, και επειδή είναι απαραίτητες οι διαγραμμίσεις, θα μπορούσε να υπάρχει διακεκομμένη γραμμή κατά μήκος του άξονα του δρόμου, ώστε οι οδηγοί και σημείο αναφοράς να έχουν και να μην εξωθούνται σε παραβάσεις κινδυνεύοντας ποικιλοτρόπως.
Μη τιμή
Γ.Ι.Λουπάσης