Κύριε διευθυντά,
ούτε στιγμή δεν πρέπει να φεύγει από το μυαλό μας η θυσία των συνανθρώπων μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική.
Ούτε στιγμή δεν θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ολιγωρήσουν για να καταστρώσουν συγκεκριμένα και σαφή ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ για πάσης φύσεως καταστροφικά φαινόμενα είτε αυτά είναι σεισμοί, είτε πυρκαγιές, είτε κάθε άλλη απειλή που εκδηλώνεται ξαφνικά και κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες.
Για να καταστρωθούν τα ΣΧΕΔΙΑ αυτά θα πρέπει αυτονόητα πρώτα να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός σε όλες τις περιπτώσεις και αυτός να γίνει νόμος του Κράτους.
Είχα την τύχει να επισκεφτώ αρκετά κράτη της κεντρικής Ευρώπης μέχρι την Φινλανδία.
Ταξιδεύοντας με το τραίνο ή οδικά έβλεπα απέραντες εκτάσεις , δασώδεις και αστικές. Σε όλες τις περιπτώσεις θαύμαζε ο ταξιδιώτης την άψογη χωροθεσία ενταγμένη σε έναν τέλεια δημιουργημένο χωροταξικό σχεδιασμό. Απόλυτα χωροταξικά ελεγχόμενες ήταν οι περιπτώσεις που υπήρχαν σπίτια ή εργοστάσια σε δασώδεις περιοχές. Αντιπυρικές ζώνες, σταθμοί ανεφοδιασμών νερού, πυροσβεστικοί κρουνοί, σταθμοί συγκέντρωσης, πινακίδες σήμανσης και ενημέρωσης, κ.ά. Αυτά από την δεκαετία του 1973 και μετέπειτα.
Εργαζόμενος στη Γερμανία αυτή την τάξη και ασφάλεια (πολιτών και περιβάλλοντος) την έβλεπα σε όλες τις πόλεις και τα χωριά που συναντούσα.
Ήλθα στην πατρίδα μου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και με «έπιανε η καρδιά μου» όταν έβλεπα την χωροταξική προχειρότητα σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη αφού μπόρεσα και επισκέφτηκα μεγάλες περιοχές στη χώρα μας.
Ερωτήματα είχαμε και έχουμε όλοι μας, πολύ περισσότερο μετά την φοβερή τραγωδία στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά, στη Νέα Μάκρη και αλλού όπου η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.
Αυτά τα περίφημα ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (μιλώ για επεξεργασμένα σχέδια με χάρτες, με σημεία συγκεντρώσεων αντιπυρικής προστασίας, με σημάνσεις, με σημεία ανεφοδιασμών νερού, με επιχειρησιακά πλάνα οδηγιών κινήσεων της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των ασθενοφόρων, των διαφυγόντων από τις πυρόπληκτες περιοχές και άλλα απολύτως απαραίτητα εφοδιαστικά υλικά)υπήρχαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη διάθεση της Περιφέρειας, των Αντιπεριφερειών, των Δήμων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας των ΕΚΑΒ και πλήθος άλλων αρμόδιων υπηρεσιών;
Θυμάται κάποιος από τους διασωθέντες να μας πει εάν ποτέ είχαν πραγματοποιηθεί ασκήσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών, διαφυγής κατοίκων, προσδιορισμός σημείων συγκέντρωσης κατοίκων, δρόμοι πρόσβασης προς την θάλασσα με σήμανση, μέριμνα για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, σημεία συγκέντρωσης ασθενοφόρων, σημεία συγκέντρωσης σκαφών θαλάσσης, σημεία προσγείωσης ελικοπτέρων, ανεφοδιασμός με νερό των πυροσβεστικών μέσων;
Θυμάται κάποιος να μας πει εάν είχαν τοποθετηθεί πυροσβεστικοί κρουνοί κατά μήκος των δρόμων που οδηγούσαν σε κατοικημένες περιοχές; (εκεί όπου χορηγούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αφειδώς οικοδομικές άδειες). Θυμάται κάποιος να μας πει εάν είχαν γίνει δοκιμές καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών;
Θυμάται κάποιος να μας πει τέλος πως δίδονταν άδειες οικοδόμησης σε καταπατημένα εδάφη ή δασώδεις περιοχές; Πως ενέδιδαν οι κυβερνήσεις να πραγματοποιείται ένα τέτοιο έγκλημα;
Γιατί καθυστερούσαν να παραδοθούν τα χωροταξικά σχέδια πριν γιγαντωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές;
Ένα κράτος που θέλει να λέγεται προοδευμένο και θέλει να ανήκει στα ανεπτυγμένα κράτη ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, από δεκαετίες πριν, να είχε έτοιμα αυτά τα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ και να τα παραδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στους επόμενους που αναλάμβαναν την εξουσία (Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.ά.). Υπήρχαν δηλαδή αυτά τα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ στα συρτάρια, στα αρχεία στα πλάνα των αρμόδιων υπηρεσιών;
Τελειώνοντας θέλω να καταθέσω την πεποίθηση και αγωνία μου ετούτη η κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει δηλαδή να κατεδαφίσει όπου υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, να εξετάσει τυχόν και άλλες περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών που θα ήταν δυνατόν να αποτελούσαν μέγιστο κίνδυνο εγκλωβισμού ανθρώπων και να καταστρώσει, συνεργαζόμενοι με φορείς και πολίτες, τα επιχειρησιακά σχέδια που κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να έχει.
Η ανάληψη ευθύνης από τον Πρωθυπουργό αυτή την έννοια είχε και οι πολίτες αναμένουμε να έχουν περατωθεί αυτά μέχρι τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα είναι το φθινόπωρο του 2019 κατά δήλωση του Πρωθυπουργού. Η μνήμη των αδικοχαμένων θα μας συνοδεύει κάθε μέρα μέχρι να γίνουν αυτά τα στοιχειώδη και αυτονόητα!
Γιάννης Μ. Γαβριλάκης