Κύριε διευθυντά,
διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας την Τετάρτη 14-11 στη σελ. 4, το άρθρο του δημοσιογράφου σας Γ. ΚΩΝ. για την αποκάλυψη του αποχετευτικού αγωγού της Δυτικής Τάφρου.
Οπως κάθε πατριώτης, έτσι κι εγώ, χαίρομαι κάθε φορά που έρχονται στην επιφάνεια θαμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί, για δυο λόγους, πρώτα γιατί αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ιστορίας μας, και δεύτερον γιατί αποτελούν μαγνήτη προσέλκυσης του τουρισμού που όπως είναι γνωστό αποτελεί μια από τις βασικές κολώνες της Ελληνικής οικονομίας.
Η πρόσφατη όμως ανακάλυψη με χαροποίησε ακόμα πιο πολύ γιατί μου έφερε στη μνήμη παλιές ευχάριστες αναμνήσεις. Θυμάμαι πως το 1978 όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος ο μακαρίτης ο Γιάννης ο Κλωνιζάκης, μού πρότεινε να με συμπεριλάβει στον συνδυασμό του σαν υποψήφιο Δ.Σ. και ‘γω σαν γείτονας και καλός φίλος του, γνωρίζοντας και την αντιδικτατορική δράση του, δεν τόλμησα να του αρνηθώ.
Μα γιατί τα γράφω αυτά;
Γιατί θυμάμαι ότι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και στα έντυπα που διανείμαμε, είχαμε συμπεριλάβει και την εκβάθυνση της τάφρου στο ενδιάμεσο των ενετικών οχυρώσεων σε βάθος περίπου δύο μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ώστε εισερχόμενο το θαλασσινό νερό θα μπορούσε με πλωτά μέσα να περιοδεύουμε γύρω γύρω την πόλη μας, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της.
Το έργο είναι τολμηρό, μακροχρόνιο και πολυδάπανο. Πιστεύω πως η δική μου γενιά δεν θα το δει ολοκληρωμένο, όμως πολλοί μάς κατηγορούν ότι κατασπαταλάμε αγαθά που τα στερούμε από τις ερχόμενες γενιές.
Ας αφήσουμε λοιπόν και ‘μεις κάτι να το βρουν έτοιμο οι επόμενοι…
Το όραμα των κτητόρων των τειχών ήταν να βάλουν μέσα τη θάλασσα ώστε εκτός από τα τείχη να εμποδίζει τους κατακτητές και η θάλασσα.
Σήμερα, το μεγαλύτερο κομμάτι της τάφρου έχει απελευθερωθεί. Σε ορισμένα σημεία, όπως στην Δημοτική Αγορά, μπορεί να γίνει υπόγεια στοά, τα μπάζα που θα βγουν μπορεί να μεγαλώσουν το λιμάνι της Σούδας κάπου μπροστά στην ιχθυόσκαλα.
Το οικονομικό κομμάτι μπορεί να ενισχυθεί από τα προγράμματα της Ε.Ε.
Η αρχαιολογική Υπηρεσία διαθέτει ικανούς επιστήμονες που μπορούν να οριοθετήσουν ακριβώς το δρομολόγιο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο χάνδακας, η πολεοδομία μπορεί να εκτιμήσει τις όποιες ζημιές υποστούν οι ιδιώτες για να αποζημιωθούν.
Μήπως ήρθε η ώρα να μετατρέψομεν την άχαρη τάφρο σε στολίδι και πηγή πλούτου για τα Χανιά μας;
Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευή ενός τέτοιου έργου σχετικά εύκολα.
Κύριοι υποψήφιοι δήμαρχοι,
μπορεί κάποιος από σας να υποσχεθεί ότι θα αναλάβει μια τέτοια καινοτόμο αλλά παραγωγική πρωτοβουλία;
Εκτιμώ πως όποιος το τολμήσει, οι Χανιώτες θα τον ανταμείψουν με την ψήφο τους και το όνομά του θα μείνει στην ιστορία αθάνατο.
ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΡΟΔΟΣ και αναμένομεν!!
Σήφης Εμμ. Χιωτάκης
Συγγραφέας, τέως μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ,
μέλος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών και της Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων