Εκτός από τον Ρος Γκέλερ (σ.σ: τον δηµοφιλή χαρακτήρα από τα τηλεοπτικά ‘‘Φιλαράκια’’), που δεν έτρωγε παγωτό, γιατί «είναι πολύ παγωµένο»! δεν ξέρω άλλον άνθρωπο που να µη λατρεύει το παγωτό. Με το παγωτό όλα γίνονται καλύτερα, όλα µοιάζουν πιο γλυκά, διαχειρίσιµα. Ακόµα και όταν ο πιο στρυφνός άνθρωπος έχει τις µαύρες του, ένα παγωτό θα τον κάνει να δει τον κόσµο πιο όµορφο. Στις µαύρες µας, εφορµούµε στην κατάψυξη, µε ένα κουτάλι στο χέρι. Στις επιτυχίες, επίσης ο δρόµος οδηγεί στην κατάψυξη.
Όταν η µικρή µου γρατζουνιζόταν, ήθελε ένα παγωτάκι «για να γίνει καλά» (και αυτή είναι µόνο µια από τις εκατοµµύρια περιπτώσεις που ήθελε «παγωτάκι»). Μετά από ένα υπέροχο δείπνο, ε, το θέλουµε ένα παγωτό. Και όταν είµαστε σε διακοπές, το παγωτό «παίζει» ακόµα και για καθυστερηµένο πρωινό. Σήµερα, η στήλη κάνει ένα τεράστιο άλµα για χατήρι όσων λατρεύουν την παγωµένη λιχουδιά. Ξεχάστε τις παραδοσιακές γεύσεις. Βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, µπουένο, τσιζκέικ, φερέρο… Οχι παιδιά. Σήµερα, οι Ιστορίες από τον Κόσµο ψάχνουν, βρίσκουν και σας παρουσιάζουν γεύσεις παγωτού που (πιθανότατα) δεν ξέρατε καν πως υπάρχουν. Μπόνους; Εχουµε και τις συνταγούλες! (στα περισσότερα).
Παγωτό Durian (Σιγκαπούρη)
Ας τα πάρουµε από την αρχή. Στη Σιγκαπούρη υπάρχει το Durian Fruit. Είναι ένα φρούτο σκληρό εξωτερικά, αλλά πολύ µαλακό και κρεµώδες στο εσωτερικό του. Το πρόβληµα µε αυτό το φρούτο είναι πως η µυρωδιά του είναι τόσο έντονη (σ.σ: έχει περιγραφεί ως συνδυασµός θείου, λυµάτων, φρούτων, µελιού και σάπιων κρεµµυδιών!) που έχει απαγορευτεί η εισαγωγή του σε ορισµένες χώρες. Τελος πάντων, καταλαβαίνετε πως το Durian Fruit δεν είναι σε καµία περίπτωση το φρουτάκι που θα βγάλετε µετά το φαγητό. Βεβαίως κάποιοι το λατρεύουν, αλλά –οι περισσότεροι- δεν θέλουν να το βλέπουν. Για την πρώτη κατηγορία, στη Σιγκαπούρη δηµιούργησαν και το αντίστοιχο παγωτό. Όσοι (τολµηροί) το δοκιµασαν το περιγράφουν ως έκρηξη τροπικής γεύσης που συνδυάζει πλούσια υφή και φρουτώδεις νότες µε επίγευση ξηρών καρπών. Βεβαίως –για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου- όσοι το δοκίµασαν, µάλλον αγαπούν το συγκεκριµένο φρούτο.
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:
Παγωτό ελαιόλαδο (Ιταλία)
Είναι αλµυρό; Είναι γλυκό; Θα σας γελάσω διότι δεν το έχω δοκιµάσει. Σε κάθε περίπτωση, οι µετρ του παγωτοί, οι γείτονες Ιταλοί, έχουν δηµιουργήσει µια νεωτερική γεύση, το ελαιόλαδο. Οσοι το έχουν δοκιµάσει λένε πως είναι σαν µια γλυκιά και αλµυρή συµφωνία στο στόµα. Το ελαιόλαδο προσθέτει µια φρουτώδη, ελαφρώς πιπεράτη επίγευση στην κρεµώδη βάση του παγωτού. Είναι επιδόρπιο ή µαγειρική µαγεία; Είναι για πριν ή µετά το φαγητό? Όπως και να έχει, όσοι ταξιδέψετε στη γείτονα, αν πετύχετε τη γεύση, µπορείτε να σταµατήσετε να αναρωτιέστε και να µάθετε από πρώτο χέρι. Για όσους πάλι δεν ταξιδέψουν σύντοµα, υπάρχει και η αντίστοιχη συνταγή γνωστού έλληνα σεφ, στο διαδίκτυο !
∆είτε τη συνταγή εδώ: https://akispetretzikis.com/en/recipe/2386/pagwto-elaioladoy
Παγωτό Λεβάντα (Γαλλία)
Το έχω δοκιµάσει και είναι υπέροχο! Το υπέροχο µωβ φυτό, µε το χαλαρωτικό άρωµα, υπάρχει και σε παγωτό! Οι φανατικοί λένε πως το παγωτό λεβάντας είναι σαν να κάνετε βόλτα σε χωράφι λεβάντας µια ζεστή καλοκαιρινή µέρα. Το παγωτό είναι τόσο µοναδικό και συνδυάζει την λουλουδάτη µυρωδιά της λεβάντας µε την κρεµώδη και βελούδινη υφή του παγωτού. Μια λεπτή ισορροπία από γλυκές και λουλουδάτες νότες και απαλό µωβ χρώµα. Και ναι, υπάρχει συνταγή online –και πάλι από έλληνα σεφ- για όσους θέλουν να το τολµήσουν.
∆είτε τη συνταγή εδώ: www.alexandrospapandreou.gr/spitiko-pagoto-me-meli-kai-levanta/
Παγωτό µαυροσούσαµο (Ιαπωνία)
Εγώ το µαυροσούσαµο το λατρεύω σε πίτες και σαλάτες. Απ΄ότι φαίνεται όµως, στην Ιαπωνία το κάνουν και… παγωτό. Είναι λευκό µε µαύρα στίγµατα (προφανώς) και έχει επίγευση ψηµένων ξηρών καρπών. Ουσιαστικά –λένε πως- πρόκειται για µια αριστοτεχνική ανάµειξη του ελαφρώς πικάντικου σουσαµιού και της γλύκας του παγωτού. Οσοι το δοκίµασαν ορκίζονται πως η γεύση του είναι ταυτόχρονα εκλεπτυσµένη και εθιστική. ∆εν θα το πιστέψετε. Και για αυτό σας έχω συνταγή!
∆είτε τη συνταγή εδώ: https://evaparakentaki.com/mavro-pagoto-apo-sousami-tou-chef-stamati-tsilia
Παγωτό βαλσαµικό ξύδι (Ιταλία)
Το έχετε δοκιµάσει σε σαλάτες. Σε παγωτό όµως; Οι Ιταλοί φαίνεται πως είναι µάστορες στο να µετατρέπουν κάθε αγαπηµένο υλικό σε παγωτό. Το γλυκόξινο στην παγωµένη εκδοχή του έχει φανατικούς φίλους στη γείτονα και απ΄ότι περιγράφουν είναι σαν γλυκό «παγωµένο κρασί» µε ιδιαίτερη επίγευση. Το χρώµα του παραπέµπει λίγο σε καφέ µε γάλα, και, ναι, υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο για να το δοκιµάσουν οι τολµηροί!
∆είτε συνταγές εδώ: www.yummly.com/recipes/balsamic-vinegar-ice-cream
Παγωτό κόκκινο φασόλι (Κίνα)
Ας µην είµαστε προκατειληµµένοι. Τα όσπρια µπορεί να έχουν και άλλες όψεις. Στην Κίνα ας πούµε, τα φασόλια τα κάνουν… παγωτό. Οσοι έχουν δοκιµάσει, λένε πως είναι κρεµώδες, βελούδινο και έχει τη διακριτική γλυκύτητα των κόκκινων φασολιών. Τα κόκκινα φασόλια εξισορροπούν λένε το πλούσιο µε το ελαφρυ, και κάθε κουταλιά είναι απόλαυση. Μην αναρωτιέστε. Και για αυτό έχω συνταγή!
∆είτε τη συνταγή εδώ: www.thelittleepicurean.com/red-bean-ice-cream
Παγωτό µακαρόνια µε σάλτσα (Γερµανία)
Ξεκινάω µε spoiler alert. ∆εν πρόκειται για γεύση παγωτού, αλλά για πρόταση σερβιρίσµατος. Στη Γερµανία λοιπόν, θεώρησαν πως θα έχει µεγάλο ενδιαφέρον να δηµιουργήσουν ένα πιάτο που οπτικά µοιάζει µε µακαρόνια µε σάλτσα ντοµάτας, στην πραγµατικότητα όµως είναι παγωτό βανίλια που διαµορφώνεται µε τη βοήθεια ειδικής µηχανής σε λεπτές «κλωστές», που µοιάζουν µε σπαγγέτι. Αυτά τα παγωµένα «µακαρόνια» µπαίνουν σε πιάτο και περιχύνονται µε φρουτώδη σάλτσα φράουλας. Η οφθαλµαπάτη ολοκληρώνεται µε τρίµµατα λευκής σοκολάτας. Μια ακόµα µαγειρική ψευδαίσθηση!
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:
Παγωτό καλαµπόκι (Μεξικό)
Εχει λογική! Οσοι έχουν δοκιµάσει, λένε πως το πιο κρεµώδες, το πιο ονειρικό παγωτό βανίλια συνδυασµένο µε καλαµπόκι, σερβίρεται στο Μεξικό. Στο Μεξικό εξάλλου το καλαµπόκι είναι σουπερ σταρ στην κουζίνα. Ετσι, ήταν αναµενόµενο να δηµιουργηθεί και η παγωµένη εκδοχή του: ένα κρεµώδες παρασκεύασµα λείο σαν µετάξι, µε γευστικές νότες καλαµποκιού που προσθέτουν παιχνιδιάρικη αντίθεση. Σας έχω και τη συνταγή!
∆είτε τη συνταγή εδώ: https://grandbaby-cakes.com/corn-ice-cream
Παγωτό Guinness (Ιρλανδία)
Το σµαραγδένιο νησί, η µοναδική Ιρλανδία, η χώρα των ξωτικών και της µαγείας, έκανε το απίθανο: πάντρεψε το παγωτό µε τη µπύρα. Η διάσηµη ιρλανδική µπύρα Guinness κυκλοφορεί και ως παγωµένη λιχουδιά σε χωνάκι (ή κυπελάκι, δεν θα τα χαλάσουµε εδώ!) Οσοι το δοκίµασαν µιλούν για ένα βελούδινο παγωτό µε διακριτική επίγευση της Guinness. Εννοείται σας έχω και τη συνταγή, απευθείας από την… πηγή!
∆είτε τη συνταγή εδώ: www.guinness.com/en/experiences/recipes/guinness-ice-cream