15.1 C
Chania
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2025

Περί “προοδευτικού πόλου”

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλέγεται να αυξήσει τα ποσοστά του, ώστε να δείξει στον ελληνικό λαό ότι κερδίζει αυτός από την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα καυτά θέματα!

ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ “Προοδευτικές δυνάμεις” που προσπαθεί να επικαιροποιήσει, δεν επιδιώκει, άραγε, να ενσωματώσει παλιούς Κεντρώους ανένταχτους μέχρι σήμερα, ή να διασπάσει το ΚΙΝΑΛ και άλλους χώρους, ώστε να διεμβολίσει τη ΝΔ, ως “νέο δημοκρατικό/σοσιαλιστικό” και “ελπιδοφόρο” κόμμα; Την υπόθεση της “μετάλλαξης” ανέλαβαν 4 κομματικά στελέχη του που συνέταξαν και κείμενο/μανιφέστο: οι Σπύρος Δανέλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου (12-1-21). Στο κείμενο αυτό διαβάζουμε μεταξύ άλλων, και τα εξής (τα εντός [] σχόλια είναι δικά μας):
«…Το παρελθόν το οποίο δίχασε την ευρύτερη προοδευτική παράταξη δεν θα εξαφανιστεί διά μαγείας αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί μόνιμο εμπόδιο και πρόσχημα για την αναβολή της συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου. [Τι άραγε να θέλει να πει ο “ποιητής” με τον όρο “ευρύτερη προοδευτική παράταξη”; Υπάρχει και στενότερη; Και ποιοι την αποτελούν σήμερα; Μήπως αυτοί που μας κυβέρνησαν επί αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Μα, ποιος είναι τέλος πάντων, αυτός ο “προοδευτικός” πόλος;]

Όλα μπορούν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης να συζητηθούν και να υπάρξει γόνιμος αναστοχασμός [πομπώδης λέξη, αλλά ποιοι θα “αναστοχαστούν”;] και όπου χρειάζεται και αυτοκριτική αντιμετώπιση [αλήθεια, πότε θα κάνουν τη σωστή αυτοκριτική τους “εφ’ όλης της ύλης” όμως;].
Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, θα παραμείνουν διαφορές στην κριτική αποτίμηση του παρελθόντος. Αλλά δεν ξεχνάμε το επιβεβαιωμένο στην πράξη αξίωμα ότι χωρίς ένα ποσοστό λήθης [λήθη για ποιο πράγμα, για ποιους, και σε πόσο “ποσοστό”;] δεν υπάρχει πολιτική συμμαχιών. Η αντιπαράθεση στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα της δεξιάς και η ανάπτυξη αριστερής πολιτικής στο αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελούν επαρκή [;] αφετηριακή βάση για την αναζήτηση κοινού προγραμματικού πλαισίου…».

ΟΤΑΝ τα λόγια και τα “μανιφέστα” υπερτερούν των πράξεων, των σχεδίων, των προγραμμάτων και των αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων.

 

Στο 38ο επεισόδιο, τσαλαβουτάμε στον κόμβο Κλαδισού και στο χωριό των Χανίων με τα 80 σπίτια και τις 50 πισίνες, οδηγούμε με ένα μάτι, βρίσκουμε την ανάπτυξη στο Ηράκλειο και στρατοπεδεύουμε στο Καπιτώλιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα