Τα παράδοξα συνεχίζονται στη χώρα μας, αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά το τοπίο των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.), στο οποίο επιχειρεί -λέει- να βάλει τάξη η κυβέρνηση. Οχι ότι δεν πρέπει κάποτε να μπει τάξη. Να μπουν όροι και προϋποθέσεις. Π.χ. να πληρώνουν τα κανάλια τυχόν οφειλές σε εργαζομένους και στο κράτος.
Ομως, πριν μπουν οι προϋποθέσεις, έρχεται η κυβέρνηση -και όχι μία Ανεξάρτητη Αρχή- και αποφασίζει, βασιζόμενη σε μελέτη από το… εξωτερικό, να καθορίσει τον αριθμό των 4 αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας υψηλής ευκρίνειας. Δηλαδή, αν και άλλοι πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους να γίνουν καναλάρχες εθνικής εμβέλειας, γιατί να αποκλείονται; Ετσι θα παταχθεί η… “διαπλοκή”; Σε τελική ανάλυση, ας αποφασίσει το κοινό (το οποίο δίνει τηλεθέαση σε όποιον θέλει) και όχι η εξουσία.
Με αυτές τις σκέψεις διάβασα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Χανιώτη επιστήμονα (διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ) Μιχάλη Μπλέτσα στην “Athens Voice*”, ο οποίος ασκεί κριτική στην επίμαχη μελέτη. Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Μπλέτσας:
«Μετά από μερικές μέρες ψαξίματος χωρίς αποτέλεσμα και ενώ έψαχνα τις διευθύνσεις επικοινωνίας των συντακτών της μελέτης για να τους ζητήσω ένα αντίτυπο, τη βρήκα ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της FSR. Η μελέτη επιχειρεί να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: Πόσες άδειες πανελλαδικής κάλυψης θα πρέπει να δημοπρατηθούν και σε ποια τιμή εκκίνησης. Στο πρώτο ερώτημα η μελέτη γρήγορα καταλήγει στον αριθμό “4” με επιχειρηματολογία, η οποία έχει σοβαρές τεχνικές ατέλειες».
Ο κ. Μπλέτσας προσθέτει ακόμα:
«Αλλο μεγάλο πρόβλημα των προδιαγραφών της μελέτης είναι η μετάβαση σε ροές υψηλής ευκρίνειας. Ενώ στην Ελλάδα κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν εκπέμπει σήμερα σε υψηλή ευκρίνεια και ο πρόσφατος νόμος (4339/2015) ούτε προβλέπει τέτοια υποχρέωση ούτε θέτει χρονοδιάγραμα μετάβασης, η μελέτη υποθέτει εκπομπή υψηλής ευκρίνειας (HD) για τον υπολογισμό του αριθμού των αδειών, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τις τεχνολογικές εξελίξεις που αυξάνουν δραστικά τη χωρητικότητα του δικτύου (DVB-T2) στους υπολογισμούς της. Προσπάθησα χωρίς επιτυχία να βρω την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία Παππά, η οποία λογικά θα πρέπει να περιέχει διάταξη για την άμεση μετάβαση σε εκπομπή HD για τους αδειούχους. Σε αντίθετη περίπτωση η μελέτη γίνεται ακόμα πιο προβληματική μιας και πραγματεύεται το μέλλον με τεχνολογικές προδιαγραφές του παρελθόντος».
Ο ίδιος κλείνει το άρθρο του σχολιάζοντας «την (όχι και τόσο) λεπτή ειρωνεία της ανάθεσης της μελέτης στη Σχολή Ρυθμιστικής της Φλωρεντίας, τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν παύει να δείχνει την έντονη απέχθειά της προς τις ρυθμιστικές Αρχές» και συμπληρώνει: «Πέραν των περιπετειών του ΕΣΡ, να υπενθυμίσουμε ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παραμένει ακέφαλη για πάνω από έναν χρόνο…
Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι ένα καθρέπτης των χειρότερων χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας. Την κύρια ευθύνη για αυτό φέρει η Πολιτεία (ή διαφορετικά η διαχρονική έλλειψη σοβαρής πολιτικής και κατανόησης του αντικειμένου). Η συγκεκριμένη μελέτη δυστυχώς φαίνεται να συμβάλει στη διαιώνιση του φαινομένου…».
• Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στα Χανιά ακόμα δεν λαμβάνουμε τα δύο ψηφιακά μπουκέτα της δημόσιας τηλεόρασης, όπως μεταδίδονται στην Αθήνα. Το δεύτερο μπουκέτο περιλαμβάνει το ΡΙΚ, το TV-5, την DW και το BBC.
• Το άρθρο του Μιχάλη Μπλέτσα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices-