Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Περιδιαβαίνοντας στη Γαύδο

Σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, τη Γαύδο, οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους ευελπιστώντας στον τουρισμό παρά τις γνωστές ταλαιπωρίες των επισκεπτών εξαιτίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε ορισμένα δρομολόγια που κάνει το ταξίδι να είναι πεντάωρο, αφού το πλοίο αποπλέει απ’ το λιμανάκι της Χώρας Σφακίων για νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και μετά για το νησί τους.

■ Ο ανεμόμυλος του νησιού
Για τον παλιό ανεμόμυλο, που ιδιοκτήτης είναι ο κ. Βασίλειος Παπαδάκης τον οποίο συναντήσαμε σε ταβέρνα στο Καστρί για να μας πει: «Πρόκειται να ανακαινιστεί και ν’ αποτελεί “κόσμημα” για τη Γαύδο».

■ Το Καστρί
Οψεις με την πρωτεύουσα του νησιού, το Καστρί με το παραδοσιακό του καφενείο, τις ταβέρνες, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, το γυμνάσιο που παραμένει κλειστό από έλλειψη μαθητών και το δημοτικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν φέτος δύο μαθήτριες εκ των οποίων η μία είναι η Ιωάννα Αρκαλάκη που συναντήσαμε τυχαία αργότερα. Στο Καστρί ήταν και το παλιό κτήριο του Σταθμού Χωροφυλακής, το οποίο αφού ανακαινίστηκε λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια ως ταβέρνα.

 

■ Ο Φάρος της Γαύδου
«Ο ιστορικός Φάρος στην Αμπελο της Γαύδου βομβαρδίστηκε απ’ τους Γερμανούς το 1941. Πριν από λίγα χρόνια αναστυλώθηκε και λειτουργεί τουριστικά προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι, στο σημείο αυτό απολαμβάνουν το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Ελλάδας» μας είπε ο κ. Γεώργιος Δαμοράκης, εθελοντής φαροφύλακας,  μαζί με τη σύζυγό του Sesil.

■ Λαογραφικό Μουσείο
Στιγμιότυπα από το λαογραφικό Μουσείο στο Μετόχι της Γαύδου, με πολλά και διάφορα εκθέματα της παλιάς περιόδου, τότε που η Γαύδος είχε αρκετούς κατοίκους και όλα τα χωράφια σπερνόταν από σιτηρά. Εκείνα τα χρόνια η ζωή στο νησί ήταν σκληρή, αιτία που έκανε τον περισσότερο πληθυσμό να το εγκαταλείψει… Και μία φωτογραφία μ’ ένα εγκαταλελειμμένο παλιό αρχοντικό. Ετσι ήταν όλα τα σπίτια κάποτε στη Γαύδο.

■ Το Σαρακίνικο
Η βόρεια παραλία με την ονομασία “Σαρακίνικο” αποτελεί πόλο έλξης με τα αβαθή καθάρια νερά και την τεράστια αμμώδη έκτασή της, αλλά και την τουριστική υποδομή με ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Εκεί σε μία πλαγιά βρίσκονται τα ιστορικά κτήρια όπου επί δικτατορίας Μεταξά, το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για πολλούς κομμουνιστές. Μεταξύ αυτών και ο Μάρκος Βαφειάδης με τον Άρη Βελουχιώτη. Λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω είναι και μία άλλη αμμώδη παραλία με την ονομασία Αϊ Γιάννης, η οποία ανήκει μεταξύ των καλύτερων που έχει η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα, την οποία προτιμούν, κυρίως οι κατασκηνωτές. Στο Σαρακίνικο συναντήσαμε και μία παρέα που θαύμαζαν τον μοναδικό γάιδαρο του νησιού.

■ Στον Καραβέ
Το επίνειο της Γαύδου είναι ο Καραβές και μπορούν σήμερα έτσι όπως έχει θωρακιστεί να καταπλεύσουν και να φιλοξενηθούν με προστασία αρκετά μικρά σκάφη, ενώ τα παλιά χρόνια ένας μικρός μόλος χωρίς καμία προστασία εξυπηρετούσε το νησί. Στον Καραβέ υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης κι ένα σύγχρονο μικρό λεωφορείο για να μεταφέρει τους επισκέπτες στους οικισμούς του νησιού, ενώ αναμένεται από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ένα ακόμα για την πλήρη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

    • εάν είσαι κατασκηνωτής, τότε σίγουρα θα ξέρεις κάποιους τρόπους να προστατευτείς. εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με τη φύση, μπορείς να βρεις κάποιο δωμάτιο για τη διαμονή σου.
      σε ότι αφορά τον γιατρό, αυτό είναι θέμα της πολιτείας και όχι των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι πολύ καλά κάνουν και διαφημίζουν τις ομορφιές του τόπου τους, αγωνίζονται να έχουν πιο συχνά δρομολόγια για το καράβι και φυσικά να τους στείλουν ένα γιατρό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα