Με την περιφερειακή αρχή να μιλάει για «σημαντικό έργο» και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «καθυστερήσεις, μη αξιοποίηση πόρων, έλλειψη διεκδίκησης» και «εικονική πραγματικότητα», συζητήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο απολογισμός για το 2021.
Τον απολογισμό έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που παρουσίασε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς τονίζοντας ιδιαίτερα «τη στήριξη της υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Επισήμανε επίσης πως «με κοινή βούληση, με έντιμη διαχείριση και διαφάνεια, με όραμα και πραγματισμό μπορούμε να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου».
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
Ειδικότερα, στον τομέα των Υποδομών και των Τεχνικών Έργων ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως υλοποιείται ένα πρόγραμμα έργων και μελετών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εκτελούμενα και νέα έργα προϋπολογισμού περίπου 160 εκ. ευρώ.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις προϋπολογισμού 680 εκ. ευρώ, έχουν ενταχθεί συνολικά 4.250 έργα.
Οι συμβάσεις του προγράμματος ανέρχονται στα 465 εκ. ευρώ, ποσοστό 118% του προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ οι δαπάνες του προγράμματος ανέρχονται στα 280 εκ. ευρώ.
Τέλος, ανέφερε πως στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου εντός του 2021 πληρώθηκαν 96 εκ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια που υποστήριξε η Περιφέρεια Κρήτης εκτός από αυτά που έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο.
«Αλλάξαμε όλο το σχεδιασμό μας κατά 35%, όμως προχωρούμε στις επόμενες κινήσεις για την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου και δεν θα χαθεί ούτε 1 € από την περιφέρεια και ξεκινούμε με αισιοδοξία την νέα προγραμματική περίοδο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Παρεμβαίνουμε διαρκώς για την επίλυση προβλημάτων, αδιαφορούμε για τις άσκοπες αντιπαραθέσεις, για μας ουσία είναι η αποτελεσματικότητα» ήταν το σχόλιο του κ. Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη συμπληρώνοντας πως διαπιστώνει την «καθυστέρηση σε έργα που έχουν ξεκινήσει ή έχουν εξαγγελθεί» και την ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση των πόρων.
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο επικεφαλής κ. Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για απολογισμό «εικονικής πραγματικότητας που δεν μπαίνει καν σε ψηφοφορία. Η διοίκηση της Περιφέρειας βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες του λαού της Κρήτης. Στον απολογισμό της δεν χωράει η ενεργειακή φτώχεια, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, η ανεργία.” Επέρριψε ευθύνες στις δύο μεγάλες παρατάξεις για “κοινή συμπόρευση» και για στήριξη της «αντιλαϊκης κυβερνητικής πολιτικής», ενώ ανέφερε πως οι «75 νεκροί μόνο στο Νοσοκομείο Χανίων από την αρχή του χρόνου από covid θα πρεπε* να ήταν θέμα για άμεσες διεκδικήσεις από την Περιφέρεια για την στήριξη του ΕΣΥ».
«Ο απολογισμός είναι μια τυπική διαδικασία που επιβάλλεται εκ του νόμου»ανεφερε ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης που τόνισε ακόμη πως «ο απολογισμός του ΄21 είναι μια απόλυτη επανάληψη των προηγουμένων. Μοιάζει με διαφήμιση που λέει “εμείς είμαστε οι καλοί”. Τα μεγάλα έργα δρομολογούνται στο εξωτερικό και στα μικρά έργα μας ορίζεται τι είναι επιλέξιμο. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι θεατής των εξελίξεων».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως «αυτό που πρέπει να σπάσει είναι το “αθηνοκεντρικό κράτος”. Όταν έρχονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες να έρχονται και οι πόροι! Μας δίνονται αρμοδιότητες, χωρίς να μας δίνονται πόροι!».
Αξίζει να μας ενημερώσουν οι κύριοι και κυρίες της Περιφέρειας ποιο ειναι το ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (συμπεριλαμβανει τους μισθούς/έξοδα/δαπάνες στέγασης) της περιφέρειας που αφαιρείται απο τα κονδύλια για επενδύσεις. Αν, για παράδειγμα ηταν να λάβει η Κρήτη 100εκ ευρώ και μόνο η περιφέρεια ανάλωσε 10εκ για τα έξοδά της, εχει αξία ο ρόλος της Περιφέρειας;
Μάρκος Δασκαλάκης