Αυτή τη φορά ο σάλος για τον κ. Θ. Καρυπίδη δεν έπρεπε να αφορά τον ίδιο όσο την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προκάλεσε προβλήματα στα στελέχη του, αλλά και στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους σ’ αυτόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κάτω από τη βάση στην επιλογή υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας και οι σύμβουλοι της Κουμουνδούρου φάνηκαν αδιάβαστοι όσον αφορά τουλάχιστον τον κ. Καρυπίδη. Ο πρόεδρος Αλέξης, όσο κυρίαρχος και αν δείχνει, δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Το ηγετικό προφίλ που καλλιεργεί χρειάζεται και τη συλλογικότητα. Απαγορεύσεις, απειλές και διαγραφές δεν βγάζουν σε καλό.
Δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να αποσύρεις την υποστήριξή σου, ως κόμμα, στον εκλεκτό σου για περιφερειάρχη. Είναι κάπως εγωκεντρισμός και αυταρχισμός να τον ήθελαν οι 9 στους 10 στα περιφερειακά όργανα και συ να τον καταργείς. Γίνεται αναπαραγωγή των μεθόδων των μεταπολιτευτικών κομμάτων. Δεν διαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, το νέο σε ηλικία κόμμα, απ’ την πεπατημένη των παλαιών. Τίποτα δεν διδάχτηκαν εκεί στην Κουμουνδούρου. Ακολουθούν την ίδια συλλογιστική τακτική. Οταν βλέπουν τους ψηφοφόρους να κουράζονται απ’ τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς, επιδιώκουν να προσελκύσουν επωνύμους κράχτες ψήφων, όπως ηθοποιούς, αθλητές και δημοσιογράφους ή κάτι περισσότερο όπως τον κ. Καρυπίδη, που ήταν καναλάρχης στην Κοζάνη.
Εγινε απαράδεκτο λάθος απ’ την Κ.Ε. να αποφασίζει πακέτο την υποψηφιότητα περιφερειαρχών και νάρχεται ο αρχηγός, ο εν δυνάμει μελλοντικός πρωθυπουργός, από μόνος του να το διορθώνει με ένα άλλο λάθος χωρίς τη συνεδρίαση των οργάνων που πήραν την απόφαση, με στόχο να εκτονώσει τις εκ των υστέρων αποφάσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Επέλεξαν έναν “πολιτικάντη” απ’ τους πολλούς, που αυτοπροσδιορίζονταν ως “αντιμνημονιακοί” για να μπει στο ίδιο τσουβάλι με τους ειδικευμένους πολιτικούς και όταν είδαν ότι για κάποιους λόγους δεν περπατάει τον απέρριψαν.
Δεν περιποιεί τιμήν και είναι στα αρνητικά ενός κόμματος να υπόκειται σε ανυποληψία. Η αντίδραση του Εβραϊκού λόμπι στις Η.Π.Α. για αμφισβητούμενες αντισημιτικές συμπεριφορές του υποψηφίου περιφερειάρχη φαίνεται πως επέδρασαν σωρευτικά με τις αντιρρήσεις της “Αριστερής Πλατφόρμας”, μιας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ακυρωθεί αυτή η ατεκμηρίωτη επιλογή. Μεγαλύτερη ζημιά θα γίνει, αν κατέβει ως ανεξάρτητος ο κ. Καρυπίδης, παρά αν άφηναν να εξελιχθούν τα πράγματα όπως ξεκίνησαν. Να τον έκριναν οι ψηφοφόροι. Ας περίμεναν να δουν, αν θα εδικαιώνετο η επιλογή τους και να έπαιρναν μαθήματα απ’ το πάθημά τους.
Θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίσει τη δεξιά στην περιοχή μ’ αυτήν την υποψηφιότητα; Η κίνηση της απόσυρσης της υποψηφιότητας ήταν σπασμωδική. Μπορούσαν να την κρατήσουν στηριζόμενοι και στη θέληση των περιφερειακών οργάνων που τον πρότειναν. Οσον αφορά δε τις κατηγορίες ότι καμία έρευνα δεν έγινε σε “βάθος” για την υποψήφιά του και τα περί “αντισημιτικής συμπεριφοράς” του κ. Καρυπίδη από τον πρόεδρο του αμερικανικού λόμπι της AJC Ντέιβιντ Χάρις, φίλα προσκείμενου στον κ. Σαμαρά, δεν θάπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν ως ανυπόστατες αφενός και ως επέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος αφετέρου. Αλλά και για έναν άλλο λόγο, καθ’ όσον ο κ. Καρυπίδης έχει δηλώσει ότι “γαλουχήθηκα με τις αξίες της δημοκρατίας και της αριστεράς, που πληρώθηκαν με διωγμούς, ταλαιπωρίες και φυλακίσεις”.
Στη ΝΔ, ωστόσο, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση με αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις υποψηφιότητες των περιφερειαρχών. Και σε τούτο συνέβαλαν τα μέσα ενημέρωσης που με την παραμικρή σπίθα ανάβουν μεγάλες φωτιές στο αντίπαλο κόμμα, που δεν τις συνδαυλίζουν στη Λεωφ. Συγγρού απέχοντες από κάθε σχόλιο.