Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Περιήγηση στην ιστορία της Τυπογραφίας

Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας επέλεξαν και φέτος ως εκπαιδευτική επίσκεψη στις εκδρομές τους σχολεία και σχολές από κάθε γωνιά της χώρας.

EΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΚΑΛΟ
Το περασμένο Σάββατο σπουδαστές του Κολλεγίου Βακαλό Art & Design της Αθήνας περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και γνώρισαν από κοντά, βήμα – βήμα, την εξέλιξη της τέχνης που προκάλεσε μία από τις σημαντικότερες επαναστάσεις στην ιστορία.
Οι σπουδαστές της ΒΑΚΑΛΟ, μαζί με τον συνοδό τους, καθηγητή Αλέξανδρο Κοκκόλα, τύπωσαν σε αυθεντικά τυπογραφικά μηχανήματα του 19ου αιώνα, ανακάλυψαν πτυχές της τυπογραφίας που μέχρι τώρα δεν ήξεραν, αλλά και είδαν αναλυτικά τεχνικές των σύγχρονων γραφικών τεχνών που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Μάλιστα και με αφορμή τον 2ο διεθνή διαγωνισμό αφίσας που θα προκηρύξει μέσα στην εβδομάδα το Μουσείο Τυπογραφίας, δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν και να παρατηρούν τα μηχανήματα προκειμένου να στείλουν τις συμμετοχές τους στον διαγωνισμό.
«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύ πρωτότυπο Μουσείο», είπε, μετά την ξενάγηση, ο σπουδαστής Δημήτρης Χαλιάσος. «Η διάταξη των εκθεμάτων βοηθά πολύ τον επισκέπτη να σχηματίσει στο μυαλό του όλη την ιστορία της τυπογραφίας, από πού ξεκίνησαν όλα και πώς εξελίχθηκαν και φυσικά εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η έκθεση “ιστορία της γραφής” τόσο για τις πληροφορίες που δίνει όσο και για το εικαστικό κομμάτι της».
Η Δανάη Βλασσοπούλου, μία από τις σπουδάστριες της ΒΑΚΑΛΟ, “λάτρεψε” επίσης την έκθεση της “ιστορίας της γραφής”. «Είναι κάτι μοναδικό. Οσο και να προσπαθείς να το περιγράψεις, δεν θα μπορέσεις να αποτυπώσεις τη δουλειά που έχει γίνει γι’ αυτή την έκθεση. Και βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο: μετά από ένα “ταξίδι” στις τεχνικές και τα μηχανήματα της τυπογραφίας, συμμετέχοντας οι ίδιοι στη μοναδική διαδραστική διαδικασία της ξενάγησης, η “έκθεση της γραφής” απογειώνει και αισθητικά την όλη εμπειρία του επισκέπτη».
Εντυπωσιασμένος από το Μουσείο δήλωσε και ο Μίσσα Κρητικός, που δεν παρέλειψε να εκθειάσει και τον χώρο του αμφιθεάτρου. «Ολα τα βίντεο και οι παρουσιάσεις που γίνονται σε αυτόν τον χώρο, αλλά και τα έργα που φιλοξενούνται εκεί, είναι πολύ ιδιαίτερα. Γενικά ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος και με ενθουσιάζει το ότι συνυπάρχουν τόσα art αντικείμενα μαζί με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών για την Τυπογραφία».
«Είναι η δεύτερη χρονιά που επισκεπτόμαστε το Μουσείο Τυπογραφίας» είπε ο καθηγητής – συνοδός των σπουδαστών Αλέξανδρος Κοκκόλας, «ήδη από την πρώτη επίσκεψη αγαπήσαμε το Μουσείο, είναι πρωτότυπο και συγκλονιστικό, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που θα περίμενε κανείς να τη δει σε αστικό κέντρο, όμως βρίσκεται στα Χανιά και μόνο και μόνο γι’ αυτό (το Μουσείο) αξίζει κανείς να έρχεται ξανά και ξανά στα Χανιά. Τουλάχιστον αυτό σκεπτόμαστε να κάνουμε εμείς. Να ερχόμαστε κάθε χρόνο με τους φοιτητές μας. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, αυτό που μένει στο μυαλό και στη συνείδηση κάθε επισκέπτη που έρχεται και ξεναγείται στο Μουσείο Τυπογραφίας, είναι πως οι άνθρωποι που το δημιούργησαν έχουν μεράκι, όραμα και πείσμα». Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Κοκκόλας “δεσμεύτηκε” για συμμετοχή των φοιτητών της ΒΑΚΑΛΟ είτε ατομικά είτε συλλογικά στον 2ο διεθνή διαγωνισμό αφίσας που θα προκηρύξει το Μουσείο Τυπογραφίας. «Θα έχετε οπωσδήποτε τη συμμετοχή μας, δεν ξέρω αν θα είναι ατομικές συμμετοχές ή κάτι συλλογικό, μπορεί και τα δύο, πάντως εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως η ΒΑΚΑΛΟ θα στείλει έργα για τον διαγωνισμό αφίσας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, γιατί θα είναι πολύ ενδιαφέρον, να υπάρξει και μεταγενέστερη συνεργασία και σε άλλους τομείς μεταξύ του Μουσείου και της ΒΑΚΑΛΟ».

IMG_1387Τ.Ε.Ι. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μια εβδομάδα πριν το Μουσείο επισκέφθηκε και το Τ.Ε.Ι. Γραφιστικής Αθηνών. Περίπου 40 φοιτητές με τον καθηγητή τους Γιώργο Ματθιόπουλο ήρθαν στο Μουσείο και ξεναγήθηκαν στην ιστορία της τυπογραφίας. Μάλιστα είχαν και την ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά τις τελικές εργασίες εγκατάστασης και τη λειτουργία μιας νέας λινοτυπικής μηχανής που πλέον έχει περίοπτη θέση στο Μουσείο, δωρεά από τυπογραφείο της Αθήνας!
Οι φοιτητές ταξίδεψαν νοερά στον χρόνο, εντυπωσιάστηκαν από την εξέλιξη της τέχνης που άλλαξε τα πάντα στο διάβα της και απόλαυσαν τη διαδραστική ξενάγηση από τη διευθύντρια του Μουσείου Ελια Κουμή.
«Μνημοσύνη είναι το πλούσιο χώμα που θρέφει την ανθρώπινη ύπαρξη και δίνει βαθύτερο νόημα και ποιότητα στη ζωή και την κοινωνία μας.
Ο άοκνος Γιάννης Γαρεδάκης και οι φιλότιμοι συνεργάτες του τιμούν αδιάλειπτα και με ενθουσιασμό τη μακραίωνη ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας προσφέροντας στις παλαιότερες γενεές τη χαρά να θυμηθούν τους τεχνουργούς που μας έφερναν τη μαχόμενη δημοσιογραφία, τη γνώση και την τέχνη με τον καθημερινό κόπο τους και στις νέες την εμπειρία να θαυμάσουν από κοντά την απαράμιλλη χειρωνακτική τέχνη και τεχνολογία των τυπογράφων πριν την ηλεκτρονική επανάσταση.
Κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο Τυπογραφίας, την Πρωτομαγιά, οι σπουδαστές και σπουδάστριες του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας είχαν την ευκαιρία να ψηλαφίσουν την παλαιότερη ιστορία της Τυπογραφίας και να αντιληφθούν την υψηλή δημιουργικότητα, την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και την αστείρευτη θέληση που διέθεταν οι εργάτες του χώρου και που οι ίδιοι θα πρέπει να διατηρήσουν στο μέλλον.
Το Μουσείο Τυπογραφίας των Χανίων είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια και αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμα Ελληνες που αντιστέκονται στους Λωτοφάγους», είπε στα “Χ.Ν.” ο Γιώργος Ματθιόπουλος μετά την ξενάγηση.

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την ακαδημαϊκή χρονιά 2014 – 2015, εκτός από τα εκατοντάδες σχολεία, φροντιστήρια και σχολές της Κρήτης, που επέλεξαν το Μουσείο Τυπογραφίας για τις εκπαιδευτικές τους εξορμήσεις, στο μοναδικό στο είδος του Μουσείο, περιηγήθηκαν επίσης: Σπουδαστές από τα Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μωραΐτη στην Αθήνα, μαθητές από τα Λύκεια Σύρου, Σπετσών και Ρόδου που ήρθαν στα Χανιά στο πλαίσιο πενθήμερης εκδρομής.

Δέκα χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας
» Γενέθλια με νέες αίθουσες και εκθέματα, εκδόσεις, γραμματόσημα κ.ά.
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που το Μουσείο Τυπογραφίας άνοιξε ένα παράθυρο -το μοναδικό στην Ελλάδα- στην Τέχνη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Με αφορμή την επέτειο, αλλά και τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, μία πολυσύνθετη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Τυπογραφίας στο ΒΙΟ.ΠΑ. Χανίων.
Στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μουσείου Τυπογραφίας “Ιστορία της Γραφής και των γραφικών τεχνών” από την ομώνυμη μόνιμη έκθεση του Μουσείου που δημιούργησε ο καλλιτέχνης – τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
Επίσης, θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη μελέτη για το χαρτί, με αφορμή τα βιβλία “Ιστορία του Χαρτιού”, των Μαρίνου Βλέσσα & Μαρίας Μαλακού που περιγράφει τη συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες και “Σούε Τάο” των Li-Ling Hsiao & Μαρίνου Βλέσσα που αφηγείται τη θυελλώδη ζωή της ποιήτριας, εταίρας και χαρτοποιού Σούε Τάο, στην Κίνα, περίπου το 800 μ.Χ. (και τα δύο βιβλία είναι εκδόσεων “Αιώρα”).
Ακόμα, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν τα συλλεκτικά φύλλα των επετειακών γραμματοσήμων και οι ειδικοί αναμνηστικοί συλλεκτικοί φιλοτελικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ. ειδικά για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Τυπογραφίας.
Μετά τις ομιλίες, θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας του Μουσείου, που περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις από τη Βενετία του 16ου και 17ου αιώνα, γκραβούρες εποχής κ.ά., δωρεές Κώστα Τζωρτζάκη, αλλά και λιθογραφίες και χαλκογραφίες από τον 17ο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα που απεικονίζουν το λιμάνι των Χανίων και περιγράφουν με γλαφυρότητα την ιστορία της πόλης. Oι παραστάσεις αυτές προέρχονται από έντυπα της εποχής, όπως τα περιοδικά “L’ Illustration”, “Le Petit Journal”, “Le Petit Parisien”, “Le Monde Illustré”, “Scientific American”, “The Illustrated London News” κ.ά., τα οποία βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Τυπογραφίας.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση, στο νέο πωλητήριο του Μουσείου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν θα αποσταλούν προσωπικές προσκλήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Θέλω να ευχαριστήσω την Κα Έλια Κουμή για την τόσο όμορφη ξενάγηση. Να είστε σίγουροι πως θα επανέλθουμε! Και μην ξεχάσω… χρόνια πολλά στο μουσείο!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα