Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Περιηγητική Ημερίδα για τον Ελαιοτουρισμό στα Χανιά

Περιηγητική ημερίδα για την προώθηση του τουρισμού και του ελαιολάδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις περιοχές Βατολάκκου, Σκηνέ και Βοτανικού Πάρκου στα Χανιά.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην «Υψωμένη Ελιά» και «Μουσείο Ελιάς» στον Βατόλακκο, εισηγήσεις και βραβεύσεις στο “Τσιράκειο” στον Σκηνέ, επίδειξη γευσιγνωσίας και πρόσφορα ελαιοεδεσμάτων στο Βοτανικό πάρκο. Η ημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης για την προώθηση του Ελαιοτουρισμού, σαν μιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού στην Κρήτη.

Όπως σημειώνεται, η μορφή αυτή αναμένεται ότι κατάλληλα προβαλλόμενη θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και άνω ηλικίας τουριστών που ενδιαφέρονται για την γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. Έτσι θα επιτευχθεί ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα ενώ έμμεσα θα προβάλλεται και το ελαιόλαδο της Κρήτης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα θα αρχίσει από την «Υψωμένη ελιά» και το «Μουσείο Ελιάς» στον Βατόλακκο, θα συνεχιστεί με σύντομες εισηγήσεις και βραβεύσεις επιχειρήσεων για Ελαιοτουριστικές δράσεις στο Τσιράκειο ίδρυμα στον Σκηνέ και θα ολοκληρωθεί με επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου και κέρασμα ελαιοεδεσμάτων στο Βοτανικό Πάρκο.

10.00: Άφιξη στην «Υψωμένη Ελιά» Βατολάκκου,
Ιστορικό Υψωμένης Ελιά Βατολάκκου
Δρ. Νίκος Μιχελάκης. Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

10.15: Χαιρετισμός -Ιδιοκτησιακό και ανάπλαση ελιάς
Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά

10.45: Επίσκεψη στο Μουσείο Λαδιού Βατολάκκου
Ξενάγηση: Γεωργ. Δερμιτζάκης, Εκπρόσωπος Μουσείου

11.45: ΣΚΙΝΕΣ: ΑΙΘΟΥΣΑ «ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ»
Εγγραφές συμμετεχόντων-Παραλαβή Φακέλου

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης- Μαλανδράκης-Κώτσογλου- Χηνόπουλος

12.00: Χαιρετισμοί Οργανωτών

12.30: Η διατροφή στη Προϊστορική και Μινωική Κρήτη.
Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες.
Σαρπάκη. Ανάγια -Δρ. Αρχαιολόγος –Αρχαιοβοτανολόγος
12.45: Ελιά και Λάδι στην Λογοτεχνία και Ζωγραφική
Αγγέλα Μάλμου. Εκπ/κος, Πρ. Σχολ. Σύμβουλος Π.Α. Δυτ. Κρήτης
13.00: Ελαιοτουρισμός:Μια νέα μορφή εναλλακτικού Τουρισμού στην Κρήτη
Νικ. Μιχελάκης. Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος
ΣΕΔΗΚ Πρ. Δ/ντης Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων
13.15: Απονομή Βραβεύσεων Ελαιοτουριστικων δρασεων
σε Ελαιομουσεία, Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία και Ξενοδοχεία.
14.00: Βοτανικό Πάρκο:
Επίδειξη Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου
Γερμανάκη Ελευθερία, Ειδική Γευσιγνώστρια Ελαιολάδου
Δ/ντρια Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Α.Σ. Ρεθύμνης
14.30: Κέρασμα με ελαιοεδέσματα
15.30: Λήξη-Αναχώρηση για Χανιά

Ποιοι και πως μπορούν να συμμετάσχουν

Στην εκδήλωση προσκαλούνται να συμμετάσχουν, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής και ενδιαφερόμενοι από τα Χανιά και άλλες περιοχές οι όποιοι μπορούν να μετακινηθούν στην προβλεπόμενη διαδρομή είτε με αυτοκίνητα ΙΧ είτε με πούλμαν το οποίο θα διατεθεί δωρεάν από τους οργανωτές.
Ιδιαίτερα προσκαλούνται να συμμετάσχουν άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι αγροτουριστικών επιχειρήσεων, ελαιομουσείων, επισκέψιμων ελαιοτριβείων και γενικά όσοι δραστηριοποιούνται η πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και με τον Ελαιοτουρισμό.
Προσκαλούνται επίσης να συμμετάσχουν και όποιοι άλλοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν η και να απολαύσουν τις επισκέψεις και ξεναγήσεις του προγράμματος.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ημερίδα μπορούν να μετακινηθούν είτε με δικά τους ΙΧ αυτοκίνητα, είτε με Λεωφορείο που θα διατεθεί δωρεάν από τους Οργανωτές και θα ξεκινήσει από το ΚΤΕΛ Χανιών 09.15 ακριβώς.
Και στις δυο περιπτώσεις για λόγους οργανωτικούς είναι τελείως απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 28210-50800η στa e-mail: info@sedik.gr και acomcha@otenet.gr αναφέροντας ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο και e-mail.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης

Στην υγεία η Κρήτη διαθέτει μια σειρά από πολύ παλαιές διεθνείς και γνωστές ανά τον κόσμο, έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες που μπορει να προβαλλει, όπως η «μελέτη των Επτά Χωρών» του Ancel Keys,οι μελέτες των Rockfeller , Renautlt κ.α που απέδειξαν ότι η Κρητική διατροφή της όποιας βάση είναι το ελαιόλαδο αποτελούσε τον βασικό παράγοντα των μειωμένων στην Κρήτη τότε Καρδιοπαθειών, Καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Στον πολιτισμό, η Κρήτη διαθέτει την πλουσιότερη ελαιοκομική πολιτιστική κληρονομία στον κόσμο με πλήθος ελαιοκομικά μνημεία Μινωικής και Βυζαντινής περιόδου στην Κνωσό , Φαιστό, την Κάτω Ζάκρο, στα Μάλια, την Άπτερα, τον Μαρούλι, Χρωμοναστηρι, στο Καρύδι κλπ, τα οποια έχουν αναδεχθεί από τον ΣΕΔΗΚ με σχετικές επιτόπιες επιγραφές, DVD, έντυπα ελληνικά και ξενόγλωσσα, ιστοσελίδες κ.α.

Στο περιβάλλον η Κρήτη πλεονεκτεί γιατί οι ελαιώνες καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της και αποτελούν ένα φυσικό δάσος που λειτουργεί ως ένας τεράστιος απορροφητήρας του διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κλιματική αλλαγή, την προστασία τους εδάφους από την διάβρωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα