Με τις «επετειακές εκδηλώσεις» στα κατεχόμενα, οι Τούρκοι υποδαυλίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επιμένουν στη λύση «δύο κρατών», που όχι μόνο Κύπρος και Ελλάδα δεν επιθυμούν, αλλά ούτε και ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., Γκουντιέρες, όπως και η Ε.Ε.
Ο Γερουσιαστής, Μενέντεζ των Δημοκρατικών, με επιστολή του στον Μπάιντεν επισημαίνει ότι για το θέμα της Αμμοχώστου «εμείς οι Γερουσιαστές θα επιδιώξουμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της». Θεωρείται ότι όλες οι κινήσεις της είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και του Διεθνούς Δικαίου. Συνιστάται δε απ’ όλους, ως μοναδική λύση, η ενοποίηση του νησιού με διζωνική συνομοσπονδία.
Το μήνυμα του Ερντογάν απ’ το ψευδοκράτος, για όσους δεν το κατάλαβαν, είναι ότι τούτο το κομμάτι του νησιού είναι Τουρκία, ότι ελέγχεται πλήρως απ’ αυτήν και σε τούτο συμβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Οι προηγούμενοι ηγέτες δεν τον πολυάκουγαν. Ο σημερινός είναι υποτακτικός. Βλέπει τον Ερντογάν ύψιστο υποστηρικτή του, επειδή διατρανώνει τη θεωρία του περί δύο κρατών και τίποτ’ άλλο. Εκ τούτου φαίνεται ότι κάθε διαπραγμάτευση για Διζωνική Συνομοσπονδία δεν έχει καμία εύνοια.
Όλο αυτό το διάστημα ο Ερντογάν έπαιξε το παιχνίδι των “fake news”, ότι θα κάνει πολλά για την περιοχή, ότι θ’ αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος από πολλούς προσκείμενους στην Τουρκία, αποκαλώντας κατακτητές τους Ελληνοκύπριους και ότι το μόνο που δέχεται είναι δύο ξεχωριστά κράτη.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι όσα είχε να πει, θα πρεπε να τ’ ανακοινώσει στην Ψευτοβουλή, που επισκευάσθηκε την πρώτη ημέρα της μετάβασης του. Δεν το έκανε, και την επόμενη μαζί με τον Τατάρ ανήγγειλε την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στην «περίκλειστη πόλη». Δεν είπε, αν θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στις εστίες τους υπό Τουρκική Διοίκηση, είναι δε άγνωστο, αν το έκανε πόσοι Ελληνοκύπριοι θ’ ανταποκρινόντουσαν σ’ αυτή την προτροπή.
Με τον μικρομεγαλισμό του ο Ερντογάν, επισκεπτόμενος τα κατεχόμενα και με το άνοιγμα των Βαρωσίων, προσπαθεί ν’ αναγνωρισθεί η Τουρκία ως μεγάλη δύναμη. Η παρουσία της απ’ τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο και την Ουκρανία ως το Αφγανιστάν, επενεργεί ως εμπόδιο και βραχυκύκλωμα για μια περιφερειακή σταθερότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Εκείνο, που του διεμήνυσαν οι Αμερικανοί, να μην ανοίξει την «περίκλειστο», δεν το έπραξε.
Έτσι, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν ύστερα και από την κίνηση Μενέντεζ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κάνει αποδεκτό το άνοιγμα των Βαρωσίων, γιατί παραβιάζονται τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
Είχε κληθεί ο Ταλίν απ’ τους Αμερικανούς, να πει στον Ερντογάν να μην πάει στην Αμμόχωστο, να μην αλλάξει το καθεστώς, γιατί παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς αποτέλεσμα. Το ότι απέφυγε να πάει στην «περίκλειστη πόλη» δεν σημαίνει τίποτα!