Σταθερή η κίνηση αλλά “φτωχότερα” τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια στα Χανιά
Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν επιπτώσεις και στο πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα Χανιά.
Η κίνηση στα κρεοπωλεία κυμαίνεται μεν σε ικανοποιητικό επίπεδο αλλά με τη διαφορά ότι ο κόσμος, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, έχει κάνει περικοπές και αγοράζει μικρότερες ποσότητες κρέατος, του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι σε ποσοστό έως και 20% – 22%!
Χαρακτηριστικό των φετινών εορτών, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των κρεοπωλών, είναι ότι έχουν μειωθεί τα μεγάλα χριστουγεννιάτικα τραπέζια.
Οι οικονομικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν στον κόσμο να αγοράσει ποσότητες για τραπέζι με αρκετούς καλεσμένους, όπως σε προηγούμενα χρόνια.
Οι περισσότεροι περιορίζονται στην οικογένειά τους ή σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων.
Οπως λέει στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Χανίων, Κώστας Φιωτάκης, «σε σχέση με τα περυσινά Χριστούγεννα η κίνηση είναι σταθερή αλλά οι ποσότητες που αγοράζει ο κόσμος έχουν μειωθεί. απλώς οι ποσότητες έχουν μειωθεί. Δηλαδή, ο καταναλωτής εκεί που θα έπαιρνε 1 κιλό κρέας θα πάρει 750 γραμμάρια, αντί να αγοράσει 2 κιλά θα αγοράσει 1,5 κιλό».
Ο κ. Φιωτάκης σημειώνει ότι «ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει αυτό που θα ήθελε» καθώς από τη μια είναι οι οικονομικές δυσκολίες και από την άλλη «το ψυχολογικό κομμάτι».
Ετσι, ο καταναλωτής «είναι πάντα συγκρατημένος».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σχετικά με τις τιμές, ο πρόεδρος των κρεοπωλών σημειώνει ότι η αύξηση στο χοιρινό είναι 20% πάνω σε σύγκριση με πέρυσι, στα κοτόπουλα και τις γαλοπούλες πάνω κατά 15%, στο μοσχάρι 20 – 22% και στο αρνί 20%.
Χαρακτηριστικά, «πέρυσι το αρνί επωλείτο προς 9,80 το κιλό και τώρα είναι στα 12 ευρώ, το ίδιο και στο κατσίκι, στα γουρουνάκια πέρυσι το κόστιζε γύρω στα 9 ευρω και τώρα έχει φτάσει στο μικρό γουρουνάκι γύρω στα 11,50 ευρώ. Στα μεγάλα χοιρινά η διαφορά είναι 1 ευρώ και κάτι».
Που αποδίδει όμως ο ίδιος την αύξηση αυτή;
Ο κ. Φιωτάκης απαντά ότι «η αύξηση οφείλεται στο ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ η παραγωγή, δεν έχουμε σιτηρά, οπότε οι τιμές έχουν ξεφύγει: οι παραγωγοί τα παίρνουν πολύ πιο ακριβά σε σχέση με πριν ενώ είναι και το ενεργειακό κόστος. Ολο αυτό το πακέτο έχει συντελέσει σε αυτή την κατάσταση».
Ακόμα ο κ. Φιωτάκης εκτιμά ότι μετά τις γιορτές θα σημειωθούν νέες αυξήσεις στις τιμές του κρέατος ενώ διαπιστώνει ότι «οι άνθρωποι δεν κάνουν τραπέζια πια, είναι μαζεμένοι, μόνοι τους» και με κατανάλωση σε μικρές ποσότητες.