■Ενέργειες για αποχαρακτηρισµό της περιοχής ως «κορεσµένη»
Να βγει η Νέα Κυδωνία (Αγ. Μαρίνα, Γαλατάς, ∆αράτσο) από την περιοχή ελέγχου, τις ζώνες δηλαδή που θεωρούνται “κορεσµένες” από το “Ειδικό Χωροταξικό Τουρισµού” θα επιδιώξουν οι φορείς που χθες το µεσηµέρι συζήτησαν το θέµα σε σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων.
Στη σύσκεψη τονίσθηκε πως µε βάση το “Ειδικό Χωροταξικό Τουρισµού” – η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτέµβρη- η Νέα Κυδωνία είναι στο “κόκκινο” σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη. Αυτό το “κοκκίνισµα” είπαν οι φορείς δεν βασίζεται σε πραγµατικά δεδοµένα αλλά στην µέθοδο καταµέτρησης των κλινών ανά στρέµµα. Αν παραµείνει µε την ένδειξη “κορεσµένη τουριστικά” η Νέα Κυδωνία αυτό σηµαίνει ότι θα υπάρχουν περιορισµοί σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη και δεν θα επιδοτείται από τους “Αναπτυξιακούς Νόµους” η ανέγερση νέων µονάδων.
Εκτός από τη Νέα Κυδωνία στις κορεσµένες περιοχές του “Ειδικού Χωροταξικού Τουρισµού” στην Κρήτη καταχωρείται και η γεωγραφική ενότητα Χερσονήσου και Μαλίων. Επίσης η Σαντορίνη, η Μύκονος , το νότιο τµήµα της Τήνου, η πόλη της Σύρου στις Κυκλάδες, το Φαληράκι στη Ρόδο, το ανατολικό τµήµα της νήσους Κω, η νότια Ζάκυνθος, η κεντρική Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Κατερίνη στην Πιερία.
«Η συνάντηση είχε να κάνει αποκλειστικά πέραν του συνόλου των προτάσεων – γιατί οι προτάσεις του Ειδικού Χωροταξικού περιλαµβάνουν και πράσινα τέλη, βραχυχρόνια µίσθωση, θεµατικές τουρισµού – µε το κατά πόσο είναι σωστή η διαστρωµάτωση µε βάση τον δείκτη “Κ” της ∆.Ε. Νέας Κυδωνίας σε περιοχή ελέγχου (σ.σ. κορεσµένη). Θεωρούµαι ότι αυτό θα µπορεί να αλλάξει και αυτό θα περιλαµβάνουν οι προσπάθειες µας. Να αλλάξει επί της µελέτης σε συνεργασία µε τον µελετητή» δήλωσε ο εντεταλµένος αντιπεριφερειάρχης για θέµατα Τουρισµού κ. Κυριάκος Κώτσογλου.
Παράλληλα επισήµανε πως οι “κόκκινες” περιοχές στο “ Ειδικό Χωροταξικό Τουρισµού” θα πρέπει να έχουν αρτιότητα τα 16 στρ. οι επενδύσεις που γίνονται να αφορούν τετράστερες και πεντάστερες ξενοδοχειακές µονάδες που όµως δεν θα χρηµατοδοτούνται από τις αναπτυξιακές δράσεις και τα συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα.
«Είναι ξεκάθαρο πως ο δείκτης µε βάση τον οποίο γίνεται “κόκκινη” η περιοχή της Νέας Κυδωνίας είναι οι κλίνες ανά 1000 στρ. Το µέγεθος της Νέας Κυδωνίας δηµιουργεί ένα πολύ µικρό χωρικό κοµµάτι µε αποτέλεσµα ο αριθµός των κλινών να είναι µεγάλος προκαλώντας στρεβλώσεις» εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, συµπληρώνοντας πως αν η χωρική διαστρωµάτωση ήταν µεγαλύτερη και στη Νέα Κυδωνία, ενσωµατώνονταν η ∆.Ε. Θερίσου ή ακόµα και ο ∆ήµος Πλατανιά θα αποφεύγονταν το “κοκκίνισµα”.
Παράλληλα ο κ. Κώτσογλου µίλησε για τα Τοπικά Πολεοδοµικά Σχέδια που εκπονούν οι ∆ήµοι, και ο ∆ήµος Χανίων, τονίζοντας πως τους δίνουν τη δυνατότητα να ζωνοποιήσουν την έκταση του πάνω στην οποία θα εξειδικευτεί στη συνέχεια ο βαθµός ανάπτυξης της κάθε περιοχής.
«Οι φορείς συµφώνησαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη διαβούλευση» κατέληξε ο κ. Κώτσογλου προσθέτοντας πως «το Γενικό Πολεοδοµικό, το Ειδικό Χωροταξικό Τουρισµού, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και α Τοπικά Πολεοδοµικά Σχέδια είναι µια τετράδα θεσµικών εργαλείων που µπορεί να βάλουν τάξη στην κατάσταση που επικρατεί».
Στη σύσκεψη συµµετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, ο αντιδήµαρχος αρµόδιος για το χωροταξικό Ν. Χαζιράκης, οι Μ. Γιαννούλης και Μ. Σταµατάκης από την “Ένωση Ξενοδόχων”, ο πρώην βουλευτής κ. Β. ∆ιγαλάκης