Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Περίπατος στην ιστορία στον Αποκόρωνα

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της μελέτης
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της μελέτης

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν πτυχές της μακραίωνης ιστορίας, του πολιτισμού και της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του Αποκόρωνα θα έχουν οι περιπατητές που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν κάποια από τις πεζοπορικές διαδρομές οι οποίες θα παραδοθούν προς χρήση σε λιγότερο από 2 χρόνια από σήμερα. Πρόκειται για 10 φυσιολατρικές διαδρομές που “πατάνε” πάνω στα παλιά πλακόστρωτα μονοπάτια, ακολουθούν τα ίχνη μνημείων και λαϊκών παραδόσεων και φιλοδοξούν να φέρουν ξανά στο προσκήνιο γωνιές και αξιοθέατα του Αποκόρωνα κάποια από τα οποία είχαν σχεδόν λησμονηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών Αποκορώνου, την οποία εκπόνησε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Μονοπάτια της Ελλάδα” (“Paths of Greece”), παρουσιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Αποκορώνου και η Περιφέρεια Κρήτης. Η μελέτη περιλαμβάνει 10 διαφορετικές διαδρομές συνολικού μήκους πάνω από 120 χλμ που καλύπτουν σχεδόν κάθε περιοχή του Δήμου, ενώ όπως τονίστηκε μπορούν να εμπλουτιστούν στη συνέχεια.

Ειδικότερα, οι διαδρομές είναι:
1) Απτέρα – Στύλος – Κυανή Ακτή – Φρούριο Ιτζεδίν,

2) Στύλος – Αγιος Νικόλαος – Στύλος,

3) Λευκά Όρη (Τοποθεσία Φράμα – Προφήτης Ηλίας Μελιδονίου – Αγιο Πνεύμα Πεμονίων – Τοποθεσία Φράμα),

4) Βαφές – Τζιτζιφές – Φρες – Νίππος – Βαφές,

5) Βρύσες – Αλίκαμπος – Εμπρόσνερος – Βαφές – Βρύσες,

6) Βάμος – Ντουλιανά – Γαβαλοχώρι – Ξηροστέρνι – Λιτσάρδα – Βάμος,

7) Ξηροστέρνι – Σελλιά 8) Γεωργιούπολη – Σελλιά – Κεφαλάς – Λικοτιναρά – Γεωργιούπολη,

9) Λίμνη Κουρνά – Κλήμα – Λίμνη Κουρνά,

10) Κουρνάς – Πάτημα – Κάστελος – Κουρνάς.

Κατά τη διάρκεια των διαδρομών ο επισκέπτης συναντάει μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, κούμους, βυζαντινές εκκλησίες, αρχιτεκτονικά αξιοθέατα, σπήλαια, κάστρα κ.ά.
Ο περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης τόνισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια η “Paths of Greece” έχει μελετήσει σχεδόν το σύνολο του Νομού Χανίων. Όπως εξήγησε πρώτος ο Δήμος Χανίων συνεργάστηκε με τη μελετητική ομάδα, ενώ στη συνέχεια η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιώντας την ίδια ομάδα επέκτεινε το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών και στους υπόλοιπους Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη παραδοθεί οι μελέτες για τους Δήμους Χανίων και Αποκορώνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες των Δήμων Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου και θα ακολουθήσουν για τους Δήμους Σφακίων και Κισάμου.
Ωστόσο, στον Δήμο Αποκορώνου θα είναι η πρώτη περιοχή εφαρμογής μιας μελέτης και για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη χρηματοδοτήσει τον Δήμο Αποκορώνου με 238.000 ευρώ.
«Κάθε Δήμος συνιστά ένα υποδίκτυο πεζοπορικών διαδρομών οι οποίες συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο σε επίπεδο νομού. Αυτό το ενιαίο σύνολο θα προβάλλει και θα διαφημίσει η Περιφέρεια Κρήτης στη συνέχεια μέσα από το διαδίκτυο, σε εκθέσεις κ.λπ. Θεωρούμε ότι δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν το οποίο βασίζεται στη φύση και τον πολιτισμό, “κουμπώνει” με το Ε4 και πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ μεγάλη απήχηση», υπογράμμισε ο κ. Μιχελογιάννης.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ένα ακόμα όραμα της Δημοτικής Αρχής που αποκτάει “σάρκα και οστά”, ενώ εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον περιφερειακό σύμβουλο Δ. Μιχελογιάννη. «Οι 10 φυσιολατρικές διαδρομές έρχονται να αναδείξουν τις ομορφιές του Αποκόρωνα και την ενδοχώρα του και θεωρώ ότι οι διαδρομές αυτές μαζί με το καταδυτικό πάρκο θα δώσουν μια μεγάλη δυναμική στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού», σχολίασε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε ότι το 2020 θα έχει υλοποιηθεί το έργο.
Εκ μέρους της μελετητικής ομάδας ο Φοίβος Τσαραβόπουλος επεσήμανε ότι στόχος των μελετητών ήταν μέσα από τις διαδρομές που προτείνονται να δοθεί στον περιπατητή η καλύτερη δυνατή εικόνα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί όλος ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος του Αποκόρωνα τον οποίο χαρακτήρισε εκπληκτικά μεγάλο και με μεγάλες εναλλαγές. «Πατήσαμε πάνω σε παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούνταν πριν την χρήση του αυτοκινήτου. Γι’ αυτό τον λόγο αποφύγαμε προβλήματα ιδιοκτησιών κ.λπ.», επεσήμανε ο κ. Τσαραβόπουλος και πρόσθεσε: «Απορώ γιατί ο Αποκόρωνας δεν είχε αναδειχθεί μέχρι σήμερα ως περιπατητικός προορισμός. Ο πλούτος που είδαμε εμείς είναι απίστευτος. Για παράδειγμα σε μια μόνο διαδρομή 8-10 χλμ μπορείς να δεις πηγές, απολιθώματα, ποτάμια, βυζαντινές εκκλησίες, αρχαίες πόλεις, παραλίες κ.ά. Κι όμως όλες αυτές οι διαδρομές ήταν τελείως κλεισμένες από βλάστηση. Οπότε θεωρώ ότι σε σχέση με άλλες περιοχές ο Αποκόρωνας έχει πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, λαμβάνοντας υπόψη και την προσβασιμότητά του, τα καταλύματα κ.λπ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δοθεί έμφαση στη συντήρηση και τη σήμανση. Μετά είναι θέμα προβολής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα