Eναν ιστορικό και πολιτιστικό περίπατο στην ιστορία και στο παρών της Κισσάμου απολαμβάνουν οι μαθητές σχολείων που συμμετέχουν στη δράση που οργανώνει η “Ενωση Προβολής του έργου του πρ. Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη” με τη συνεργασία της Ι.Μ. Κισσάμου και Σελίνου και του Δήμου Κισσάμου.
Οι μαθητές των σχολείων της περιοχής ξεναγούνται σε ιστορικές εκκλησίες της περιοχής, γνωρίζουν τα ρωμαικά μνημεία, βλέπουν τα ψηφιδωτά και ενημερώνονται από αρχαιολόγους για την ιστορία της περιοχής. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έχει αγκαλιαστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.
Σε μια τέτοια ξενάγηση για τους μαθητές του Α1 του ΕΠΑΛ Κισσάμου ακολουθήσαμε και εμείς.
«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και άξιζε τον κόπο. Υπήρχαν πολλά μέρη που περνάμε καθημερινά και δεν γνωρίζαμε την αξία τους. Πλέον ξέρουμε περισσότερα» λέει η Εύη Γοναλάκη, συμπληρώνοντας πως αυτές οι δράσεις είναι πολύ χρήσιμες για τους μαθητές.
«Πολλά από τα μνημεία που επισκεφθήκαμε ήταν άγνωστα για μένα. Δεν ήξερα την ιστορία τους επομένως μόνο κέρδισα από αυτήν την ξενάγηση. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ιστορία για ψηφιδωτά στην έπαυλη του Φειδία, που δεν την γνώριζα» τόνισε η Νικολέτα Κόνιαρη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αγγελική Κοτζαμπασάκη. «Μόνο κερδίσαμε από αυτήν την ξενάγηση γιατί μάθαμε πολύ σημαντικά πράγματα για τα μνημεία, μνημεία που παρότι ζούμε στην πόλη τα αγνοούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Αρχικά τα παιδιά μαζί με τον εκπαιδευτικό κ. Μ. Ψωματάκη βρέθηκαν στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου ξεναγήθηκαν από τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο. Ενημερώθηκαν για την κατασκευή (τρίκλιτη βασιλική με τρούλο) και την αγιογράφιση του από το Νίκο Γιαννακάκη, ενώ στη συνέχεια ο αρχαιολόγος κ. Νεκτάριος Πατεράκης έδειξε στα παιδιά τα ρωμαϊκά κτίσματα βόρεια του νομού.
Η ξενάγηση μεταφέρθηκε στο σπίτι του Αννουσάκη το οποίο έχει αγοραστεί από την “Ένωση Προβολής του έργου του πρ. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη” και θα αξιοποιηθεί στο μέλλον για πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και στα Ρωμαικά λουτρά που βρίσκονται στην περιοχή. Ειδικότερα για αυτά ο αρχαιολόγος επισήμανε ότι οι Ρωμαίοι είχαν φτιάξει δημόσια λουτρά στο συγκεκριμένο σημείο με το νερό να έρχεται με αγωγούς από τις Λουσακιές. Τα λουτρά ήταν με μάρμαρο, ωραία διακόσμηση και μπορούσαν να δεχθούν άνδρες και γυναίκες. Σημείωσε τη μεγάλη ακμή της Ρωμαικής Κισσάμου κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μχ. μέχρι την καταστροφή της Κισσάμου και άλλων πόλεων της Κρήτης το 365 μχ. από μεγάλο σεισμό.
Πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου, στο δυτικό τμήμα του οποίου σώζεται ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού του Φειδία μιας αστικής έπαυλης στην οποία οι μαθητές περιηγήθηκαν, και ο κ. Πατεράκης του μίλησε για τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν εκεί, τους βοηθητικούς χώρους και την ιστορία της ανασκαφής.
Ακολούθησε η επίσκεψη στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ τέλος οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο που συνομίλησε με τα παιδιά και τους πρόσφερε μια αφίσα της εκκλησίας της Κρήτης ενάντια στην εξάρτηση από τις ουσίες.
«ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ»
Εμπνευστής και ψυχή της όλης προσπάθειας ο κ. Παντελής Κατάκης αντιπρόεδρος της “Ενωσης Προβολής του έργου του πρ. Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη” και πρόεδρος του “Συνδέσμου Φίλοι Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου Κισσάμου”. Χάρις στις προσπάθειες του κ. Κατάκη δημιουργήθηκε ένας οδηγός μνημείων της πόλης της Κισσάμου και καθιερώθηκαν τους τελευταίους μήνες οι ξεναγήσεις για μαθητές. «Υπήρχαν μαθητές που δεν ήξεραν την ιστορία της Μητρόπολης, τα μνημεία της περιοχής. Για αυτό και είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και βλέπουμε ότι έχει επιτυχία και οι συντοπίτες μας λένε ότι ήταν που έπρεπε να γίνει. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν τον τόπο τους, τον γνωρίζουν καλύτερα, τον αγαπούν. Αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για να έλθουν σε επαφή με τα μνημεία γιατί όσο μεγαλώνουν υπάρχουν άλλα προβλήματα και άλλα θέματα» τονίζει ο κ. Κατάκης.