Σε περιπέτεια… έχει βάλει το κρητικό ελαιόλαδο ένσταση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) ο οποίος αντιδρά στην απόφαση αποκλειστικής τυποποίησής του στην Κρήτη!
Η αποκλειστική τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου στο νησί, προβλέπεται στην απόφαση χαρακτηρισμού του ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) που εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ έχει προκαλέσει την αντίδραση των αγροτικών – συνεταιριστικών και ελαιοκομικών φορέων της Κρήτης.
Μάλιστα, καταθέτοντας χθες την προσωπική του άποψη, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, ανέφερε ότι «το υπουργείο το οποίο είναι ο αποδέκτης της ένστασης του ΣΕΒΙΤΕΛ δεν πρέπει να την κάνει αποδέκτη» και εξήγησε:
«Ο ΣΕΒΙΤΕΛ δεν έχει δίκιο και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μόνο ολίγων μεγάλων βιομηχανιών ελαιολάδου. Στην Κρήτη αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεονασμός τυποποιητηρίων τα οποία είναι πάνω από 130 και μπορούν άριστα να τυποποιούν το ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί. Η μεταφορά του ελαιολάδου και τυποποίησή του εκτός Κρήτης πάντοτε ενέχει κινδύνους παράτυπων ενεργειών και επομένως σφετερισμού του ονόματος της Κρήτης από άλλες βιομηχανικές ελαιολάδου που βρίσκονται εκτός νησιού. Επίσης, αν αυτό συμβεί είναι πλήγμα για την αγροτική οικονομία και τις 130 τυποποιητικές επιχειρήσεις του νησιού».
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε φορείς του ελαιολάδου Κρήτης και μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, Μανόλη Χνάρη.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, από το 2018 έχει υποβληθεί φάκελος για το χαρακτηρισμό του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με πρωτοβουλία της Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος και έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αποκλειστική τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου να γίνεται στην Κρήτη. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι αντίθετος στην προοπτική αυτή και έχει καταθέσει σχετική ένσταση, η οποία ήταν και το θέμα της τηλεδιάσκεψης.
Στη διάρκεια της αναλύθηκαν τα επιχειρήματα τόσο των φορέων του ελαιολάδου, όσο και των μελών του ΣΕΒΙΤΕΛ. Ο κ. Χνάρης επεσήμανε πως το αίτημα της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης είναι να αποσυρθεί η ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ. Ο Σύνδεσμος από την πλευρά του σημείωσε ότι η ένσταση αφορά μόνο την αποκλειστική τυποποίηση στην Κρήτη κι όχι συνολικά την πρόταση για τον χαρακτηρισμό του κρητικού ελαιολάδου ως Π.Γ.Ε.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος ΣΥΤΕΚ, Γεώργιος Ανδρεαδάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο εκπρόσωπος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Αγριμάκης, ο Πρόεδρος της ΑΕΣ Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, ο Πρόεδρος ΟΑΕΚ, Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο εκπρόσωπος των μελετητών Νίκος Μπουνάκης. Από πλευράς ΣΕΒΙΤΕΛ ο Πρόεδρος Ανανίας Καραχανίδης, ο Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Οικονόμου και μέλη του ΔΣ.