Οταν ο Πάτρικ Ζίσκιντ έγραφε το σκοτεινό του μυθιστόρημα “Το άρωμα” δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μερικές δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες θα ανακάλυπταν πως όλοι κρύβουμε έναν εν δυνάμει… Γκρενούιγ μέσα μας.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, λοιπόν, φαίνεται πως η ανθρώπινη μύτη είναι ένας πανίσχυρος αισθητήρας, ένα όργανο υψηλής ακριβείας, που μπορεί να διακρίνει τουλάχιστον (!) ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές.
Αν τελικά οι επιστήμονες επιβεβαιωθούν, τότε θα έχουμε μπροστά μας μια εκπληκτικά απίστευτη ανακάλυψη που -ούτε λίγο, ούτε πολύ- αναβαθμίζει κατά 1 δισ. φορές τις δυνατότητες της ανθρώπινης όσφρησης.
Και τούτο, επειδή μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν πως η ανθρώπινη μύτη μπορεί να συλλάβει και να κατηγοριοποιήσει περίπου 10 χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές.
Πιο κοντά στην πραγματικότητα
Ερευνητές του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, έκαναν μια σειρά από πειράματα στα οποία συμμετείχαν εθελοντές. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν ανάμεσα σε πολύπλοκα μείγματα οσμών και με βάση την ευαισθησία που έδειξαν οι… μύτες και οι εγκέφαλοί τους, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η γκάμα της όσφρησης ξεπερνά ακόμη και το ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές.
«Το μήνυμά μας είναι ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στην όσφρηση από όσο νομίζαμε. Απλώς δεν την προσέχουμε και δεν τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή», εξηγεί ο Αντρέας Κέλερ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
Αυτό που είναι σαφές για τους επιστήμονες, είναι πως στην πράξη, κανένα πείραμα δεν μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι ένας άνθρωπος μπορεί να διακρίνει τόσες πολλές μυρωδιές. Αρα, ό,τι υπάρχει για την ώρα είναι απλώς μια νέα εκτίμηση, η οποία όμως μας δείχνει πιο καθαρά ποια είναι η πραγματικότητα.
Οι Ερευνες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε μυρωδιά, αποτελείται από πολύπλοκα μείγματα μορίων. Για παράδειγμα, η μυρωδιά του τριαντάφυλλου αποτελείται από 275 επιμέρους συστατικά, από τα οποία μόνο ένα μικρό ποσοστό γίνεται αντιληπτό από τη μύτη μας και τον εγκέφαλο που κάνει την τελική επεξεργασία.
Σύμφωνα μάλιστα με τα πειράματα, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική “οσφρητική” ικανότητα. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να διακρίνει ως διαφορετικές μυρωδιές, εκείνες που διαφέρουν μεταξύ τους πάνω από 50% στα επιμέρους συστατικά τους.
Αυτό που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, είναι πως, όπως έδειξαν τα πειράματα, ο λιγότερο ικανός εθελοντής μπορούσε να μυρίσει «μόνο» 80 εκατομμύρια ξεχωριστές μυρωδιές και ο πιο ικανός πολλά τρισεκατομμύρια.
Οι επιστήμονες μάλιστα, πιστεύουν πως οι πρόγονοί μας ήταν πολύ πιο εξασκημένοι στην όσφρηση.
Αστικός μύθος
Μέχρι τώρα, η αντίληψή μας για την οσφρητική ικανότητά μας ήταν κάτι σαν… αστικός μύθος, λέει ο Λεσλι Βοσαλ που συμμετείχε στην έρευνα και εξηγεί πως αυτό είναι το πρώτο πραγματικό τεστ που αποδεικνύει πόσο καλοί είμαστε στο να… μυρίζουμε.
Όταν ο άνθρωπος στάθηκε όρθιος και η μύτη του απομακρύνθηκε από το έδαφος, τότε χάσαμε μεγάλο μέρος των “οσφρητικών” μας ικανοτήτων, λένε οι επιστήμονες.
Τα συχνά ντους και τα… ψυγεία, συντελούν και αυτά σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των δυνατοτήτων της μύτης μας.
Όπως μεταδίδει το BBC μάλιστα, μπορούσαμε να έχουμε όσφρηση εφάμιλλη των ζώων, που έχουν 2 με 3 φορές πιο “δυνατή μύτη” από τη δική μας επειδή αυτά αφιερώνουν σε αυτή μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους.
Η φυσική ομορφιά “νικά” το make up!
Αν μέχρι σήμερα υποφέρατε από την τυραννία του make up, αν θεωρούσατε πως για να βγείτε έξω από το σπίτι έπρεπε να έχετε βαφτεί στην εντέλεια, αν νομίζατε πως χωρίς κραγιόν και μάσκαρα είστε… γυμνή, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.
Διότι πλέον, επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν περίτρανα πως οι άνδρες πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο όμορφες όταν είναι ελάχιστα ή καθόλου βαμμένες. Το ίδιο όμως, πιστεύουν και οι γυναίκες σύμφωνα με την έρευνα.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του independent αναφέρει πως με αφορμή το κίνημα #nomakeupselfie (σ.σ: φωτογραφίζομαι χωρίς make up) που έχει ξεκινήσει να κερδίζει έδαφος στα social media, οι επιστήμονες κατέληξαν πως άντρες και γυναίκες, θεωρούν πολύ ελκυστικότερο ένα πρόσωπο χωρίς πολλά – πολλά “φτιασίδια”.
Ο δρ Αλεξ Τζόουνς, Ουαλός ψυχολόγος κατέληξε στο ότι συχνά παρεξηγούμε την έννοια του “ελκυστικού” και πως στην πλειονότητά τους, άντρες (αλλά και γυναίκες) προτιμούν να βλέπουν πρόσωπα με ελάχιστο make up.
Μάλιστα, και ενώ κανένας δεν φαίνεται να ξέρει από που και πως ξεκίνησε η ιδέα, γυναίκες, διάσημες και μη, έχουν κατακλύσει τα social media με φωτογραφίες τους, ενώ είναι άβαφες, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το αποτέλεσμα; Απρόσμενο: η φυσική ομορφιά φαίνεται πως υπερισχύει του make up και των προκατασκευασμένων θεωριών που θέλουν τη γυναίκα “μπιμπελό”.
Η μελέτη αποδεικνύει πως η ιδέα που έχουμε για την ομορφιά, το βάρος, και την εμφάνιση κάποιου, δεν ανταποκρίνεται τις περισσότερες φορές με τα “επιβαλλόμενα από τη μόδα”. Κάτι αρκετά παρήγορο, ιδίως σε μια εποχή που το “φαίνεσθαι” μοιάζει να υπερνικά το “είναι”.