Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό για Έλληνες ερευνητές

 

Η Χανιώτισσα Κωνσταντίνα Δελλή, βραβεύτηκε στην Ολλανδία για την έρευνά της σχετικά με το σύνδρομο Sjögren. Το βραβείο απονέμεται από Ολλανδική εταιρία σε καινοτόμους ερευνητές κάθε δύο χρόνια.

Η νεαρή ερευνήτρια μίλησε στα “Χ.ν.” για την βράβευσή της, το αντικείμενο της έρευνάς της, τον άγνωστο σε πολλούς κλάδο της στοματολογίας, τα πλεονεκτήματα του να είσαι ερευνητής στο εξωτερικό ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τόπο καταγωγής της, τα Χανιά.

 

Πόσο σημαντική είναι η βράβευσή σας από την Ολλανδική εταιρεία; Αποτελεί κίνητρο για εσάς αυτή η βράβευση προκειμένου να συνεχίσετε την έρευνά σας;
Το βραβείο της Ολλανδικής εταιρείας για το σύνδρομο Sjögren δίνεται κάθε 2 χρόνια σε καινοτόμους ερευνητές που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Η βράβευσή μου αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα και την ερευνητική μας ομάδα. Σίγουρα αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών μου αλλά και ταυτόχρονα μου δίνει μία ακόμα ώθηση για περισσότερη έρευνα. Για εμένα, μία Χανιώτισσα επιστήμονα που εργάζεται σε ολλανδικό πανεπιστήμιο, ήταν μία επιπλέον τιμή και αναγνώριση.

 

Βραβευτήκατε για την έρευνά σας όσον αφορά το σύνδρομο του σιελογόνου αδένα, τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο σύνδρομο;
Το σύνδρομο Sjögren είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλλει και σταδιακά καταστρέφει κυρίως τους σιελογόνους αδένες, δηλαδή τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που παράγουν το σάλιο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως συχνότερο στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Τα κύρια συμπτώματα των ασθενών είναι η ξηροστομία και η ξηροφθαλμία, δηλαδή αίσθημα στεγνού στόματος και ματιών, καθώς και η διόγκωση των μειζόνων σιελογόνων αδένων και η υπερβολική κόπωση.
Οι ασθενείς τι να περιμένουν από την εξέλιξη της έρευνάς σας;
Η ερευνητική μας ομάδα για το σύνδρομο Sjögren στο πανεπιστήμιο του Groningen, ερευνά τη διάγνωση και τη θεραπεία του συγκεκριμένου νοσήματος. Με τη μελέτη και περαιτέρω ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων επιδιώκουμε να απλοποιήσουμε τη διάγνωση της νόσου. Επιπλέον εργαζόμαστε σε ένα πολύ εξελιγμένο τρόπο θεραπείας, αυτό που διεθνώς ονομάζεται personalized treatment, και που αποσκοπεί στην εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε ασθενή, δηλαδή στη χορήγηση ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού σχήματος προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

 

Ζείτε και εργάζεστε στην Ολλανδία, θεωρείται ότι στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους ερευνητές;
Χωρίς αμφιβολία οι ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι πολύ περισσότερες. Η χρηματοδότηση και οι υλικοτεχνικές δομές είναι εξαιρετικές. Παράλληλα είναι εξίσου σημαντικό και το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο είναι ανοικτό να ακούσει τους νέους επιστήμονες και τις ιδέες τους και να τους εμπιστευθεί καίριες θέσεις.

 

Στην Ελλάδα ο κλάδος της στοματολογίας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό;
Η στοματολογία είναι μια σχετικά νέα επιστήμη που ουσιαστικά αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Ιατρικής και Οδοντιατρικής. Ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων που προσβάλλουν το στόμα, και συγκριμένα με νοσήματα του βλεννογόνου του στόματος, των οστών των γνάθων και των σιαλογόνων αδένων. Οι εξειδικευμένοι στοματολόγοι στην Ελλάδα είναι λίγοι σε αριθμό, με όμως άρτια επιστημονική κατάρτιση.

 

Η πρόσφατη βράβευσή σας, αποτελεί τιμή και για τα Χανιά, τον τόπο καταγωγής σας. Πόσο συχνά έρχεστε στην Κρήτη και τι αναμνήσεις κρατάτε από το νησί;
Οι δεσμοί μου με την Κρήτη και τα Χανιά είναι πολύ στενοί. Οι γονείς μου, Θωμάς και Αθηνά, οι δάσκαλοί μου και οι παιδικοί μου φίλοι ζουν στα Χανιά. Οι πανεπιστημιακές μου υποχρεώσεις με περιορίζουν, όμως, από το να έρχομαι όσο συχνά θα ήθελα. Αλλά καλοκαίρι χωρίς διακοπές στον Αποκόρωνα δεν είναι καλοκαίρι!

 

Ποιά είναι η Κωνσταντίνα Δελλή

Η δρ Κωνσταντίνα Δελλή αποφοίτησε το 2005 από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοματολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία. Το 2012 μετεγκαταστάθηκε στην Ολλανδία όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα ως στοματολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Groningen. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την εκπόνηση δεύτερης διδακτορικής διατριβής πάνω στο σύνδρομο Sjӧgren. Τα κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παθοφυσιολογία των σιελογόνων αδένων, σε νόσους του στοματικού βλεννογόνου και εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει πληθώρα επιστημονικών εργασιών και τιμητικές διακρίσεις από διεθνή περιοδικά και συνέδρια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα