Για τη δωρεά πάνω από 250 ποιμενικών σκυλιών σε κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει μεσολαβήσει, την τελευταία δεκαετία, η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση “Καλλιστώ”.
“Τα κουτάβια, μεγαλώνοντας, γίνονται σπουδαίοι φύλακες κοπαδιών καθώς τα ποιμενικά σκυλιά αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τα μεγάλα σαρκοφάγα” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της οργάνωσης Σπύρος Ψαρούδας.
Όπως εξήγησε, η “Καλλιστώ”, με τη συμβολή συνεργατών της, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής κουταβιών, από τη Φθιώτιδα μέχρι τη Ροδόπη, μεταξύ των κτηνοτρόφων.
“Προσεγγίζουμε τους κτηνοτρόφους, αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και διαμεσολαβούμε για την ανταλλαγή κουταβιών. Παράλληλα, δρούμε υποστηρικτικά με δωρεάν κτηνιατρικούς ελέγχους, παροχή τροφών, όποτε κρίνεται αναγκαίο, και -φυσικά- συμβουλευτικής” διευκρίνισε ο κ. Ψαρούδας.
Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται για φύλακες κοπαδιών ανήκουν σε τρεις ράτσες, στους ελληνικούς ποιμενικούς, λευκούς ποιμενικούς και μολοσσούς Ηπείρου. Σύμφωνα με την οργάνωση, έχει διαπιστωθεί στην πράξη ότι οι ελληνικές ποιμενικές φυλές σκύλων φύλαξης κοπαδιών, με κατάλληλη εκπαίδευση και εφόσον μεγαλώσουν σωστά, κοντά στο κοπάδι από μικρά, μπορούν να φανούν καλοί και αποτελεσματικοί φύλακες και να περιορίσουν σημαντικά τις επιθέσεις λύκων και άλλων άγριων ζώων σε αυτό.
Επιπλέον, η ανταλλαγή κουταβιών ποιμενικών φυλών μεταξύ των ίδιων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο, παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για τη σωστή εκτροφή ικανών σκύλων φύλαξης, αλλά και τη συνέχιση της χρήσης ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων, που είναι προσαρμοσμένα εδώ και αιώνες στις συνθήκες της χώρας μας.
“Στόχος μας, είναι η εκτροφή και η διατήρηση των ελληνικών ποιμενικών να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και να επιδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια” κατέληξε ο κ. Ψαρούδας.