Αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των φαρμακείων την τελευταία τριετία στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, με τα έσοδα όμως στον κλάδο να είναι διαρκώς μειωμένα, ως συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το έτος 2016 λειτούργησαν στο σύνολο της χώρας 10.386 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 544 στην Κρήτη. Συγκριτικά με το περασμένο έτος καταγράφεται πανελλαδική αύξηση 0,2% σε όλη την Ελλάδα, με τον αριθμό των φαρμακείων στην Κρήτη να είναι αυξημένος κατά 1,3% (544 έναντι 537 το 2015).
Ο φαρμακευτικός σύλλογος Χανίων αριθμεί 150 μέλη αυτή τη στιγμή, με τον πρόεδρο Μανώλη Κατσαράκη να εξηγεί στα “Χ.ν.” ότι η αύξηση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ γίνεται για δύο λόγους: «Αφενός το άνοιγμα φαρμακείου αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τους νέους αποφοίτους των φαρμακευτικών σχολών εκτός αν φύγουν στο εξωτερικό» εξηγεί ο κ. Κατσαράκης, σημειώνοντας πως «πλέον οι διορισμοί στον ΕΟΠΥΥ, σε νοσοκομεία και άλλους φορείς είναι εξαιρετικά περιορισμένοι ή μηδενικοί άρα το άνοιγμα φαρμακείου παρά το σημαντικό κόστος που έχει είναι μονόδρομος». Η άλλη αιτία για την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη είναι η συστέγαση. Όπως εξηγεί «αυτή τη στιγμή στα Χανιά έχουμε 150 μέλη αλλά στην πραγματικότητα τα καταστήματα δεν είναι τόσα. Η συστέγαση επιτρέπει να μπει ένας νέος φαρμκοποιός σε υφιστάμενη επιχείρηση με αδειούχου φαρμακοποιό εν λειτουργία, άρα έχουμε μια στατιστική αύξηση αλλά όχι σε καταστήματα».
ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ;
Αναφορικά με τα νέα φαρμακεία που ανοίγουν, ο κ. Κατσαράκης εξήγησε πως ανοίγουν εκεί που ο νόμος επιτρέπει, τηρουμένης της αναλογίας του ενός φαρμακείου ανά 1.000 κατοίκους. «Υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν φαρμακεία σε περιαστικές περιοχές ή χωριά αλλά μην ξεχνάτε ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται, δηλαδή δεν θα πάει κάποιος να ανοίξει ένα φαρμακείο εκεί που υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον ή εκεί που ήδη υπάρχουν πολλά φαρμακεία», αναφέρει ο πρόεδρος των Χανιωτών. φαρμακοποιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Αναφορικά με τα έσοδα των φαρμακοποιών στην Ελλάδα του 2017 ο κ. Κατσαράκης εξηγεί πως «τα πράγματα άλλαξαν ριζικά στα χρόνια του μνημονίου. Σήμερα ο φαρμακοποιός καλείται να επιβιώσει από τη λιανική τιμή του φαρμάκου η οποία κατακρημνίζεται συνεχώς, ενώ έχει τα ίδια έξοδα η επιχείριση». Αναφορικά με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κατσαράκη εξηγεί πως για τα φάρμακα η καθυστέρηση στις πληρωμές έχει μειωθεί στις 90 ημέρες, αλλά για τα αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμα και τους 6 μήνες.
Εξετάσεις φαρμακοποιών
Εν τω μεταξύ, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης ανακοινώθηκε ότι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού, της εξεταστικής περιόδου Οκτωβρίου 2017 λήγει την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.