Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Περισσότερη παραμονή στην ευρύτερη περιοχή Δρυμού Σαμαριάς

Συνεχίζοντας από το προηγούμενό μου δημοσίευμα με την άποψή μου για θέματα που άπτονται του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς θα αναφερθώ πώς νομίζω ότι μπορεί να επιδιωχθεί η παραμονή επισκεπτών από μία μέχρι και πέντε νύχτες στις σχετικές με τον Δρυμό τουριστικές εγκαταστάσεις και για τις οποίες γίνεται λόγος στη σχετική έρευνα του Μ.Α.Ι.Χ.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΜΑΛΟΥ

Η περιοχή αυτή κάποτε θα αναδειχθεί όπως αυτή από Αράχωβα προς χιονοδρομικό Παρνασσού με ορεινές βίλες και ξενοδοχειακά δωμάτια. Αυτά που ήδη διαθέτει είναι καλής ποιότητας όπως και τα σχετικά εστιατόρια και ιδίως κατά την περίοδο με χιόνια εκεί ή για εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, έχουν σχεδόν 100% κάλυψη. Αν προσφερθούν πακέτα και για τους άλλους μήνες νομίζω θα υπάρχει ενδιαφέρον για παραπάνω διαμονή. Π.χ. 1η ημέρα άφιξη και γνωριμία με το οροπέδιο, μνημείο Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σελινιώτικο Γύρο, Τζανή σπήλιο, Γρε Λέσκα. Το σπηλαιοβάραθρο Τζανή, που ξεκινήσαμε την εξερεύνησή του το 1961, αλλά εξερευνήθηκε σχεδόν πλήρως από Γάλλους το 1964, με κατάλληλη προβολή μπορεί να προσελκύσει δεκάδες λάτρεις, παγκοσμίως, της αθλητικής σπηλαιολογίας. Εχει αγνοηθεί τελείως. 2η ημέρα: Ανάβαση στην περιοχή Κουκουλέ – Καλλέργη και ίσως μέχρι Πόρια. 3η ημέρα: Ανάβαση στην ωραιότερη διαδρομή των Λευκών Ορέων πηγή Λινοσέλλι Γκίγκιλου ή για άλλες κορυφές Αγκαθωτή – Ψιλάφι κ.λπ. ή διαδρομή ως Κουστογέρακο. 4η ημέρα: Εκδρομή για διάβαση του φαραγγιού Αγίας Ειρήνης και κολύμπι στη Σούγια ή για τους μη περιπατητές μόνο Σούγια μέσω αρχαίας Ελύρου – Ροδοβάνι και από Σούγια με πλοιάρια σε Λισσό – Χαρέη κ.λπ.

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ

Αφιξη από Χώρα Σφακίων ή φαράγγι την πρώτη ημέρα. Την επόμενη περιήγηση στο κάστρο Επισκόπου, στον αρχαιολογικό χώρο και μέχρι Πόρτες, Αγιο Αντώνιο και Μουσείο Πέτρας. Επομένη: Με πλοιάριο ως τη μοναδική παραλία δωμάτων, Τρυπητής και μέχρι Σούγια, ίσως και Λισσό. Επόμενη: στη μοναδική παραλία Αγίου Παύλου και τον βυζαντινό ναΐσκο και έξοδο φαραγγιού Ελυγιά. Και φυσικά κολύμπι στη μοναδική παραλία του χωριού με το ψιλό μαύρο χαλίκι.

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

1η ημέρα: Γνωριμία με τη Χώρα, εκκλησίες, παραλίες κ.λπ. 2η ημέρα: Εκδρομή Φραγκοκάστελο – Ορθή Αμμούτσα και ξενάγηση στις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής ή και με προέκταση ως Κόρακα, παραλία Πλακιά, ακόμη και Μονή Πρέβελη. 3η ημέρα: Ανώπολη, Αγία Αικατερίνη, Αράδενα, Αγιος Ιωάννης, ίσως και κάθοδος στα Λιβανιανά και ακτές Λύκου – Φοίνικα. Στη γέφυρα της Αράδενας λειτουργεί τους θερινούς μήνες εγκατάσταση για το εξτρέμ σπορ bungee jumping που θεωρείται το δεύτερο καλύτερο σημείο στην Ευρώπη με διαδρομή πτώσης 138 μέτρα! Η Ανώπολη έχει μεγάλο μέλλον για ανάπτυξη ορεινού τουρισμού ως παλαιότερη πρότασή μου ως εξής: Οπως πωλούνται πακέτα για Σαμαριά δημιουργία πακέτων: “Γνωριμία με τα Λευκά Ορη” και την ψηλότερη κορφή των και της Κρήτης με τις νέες μετρήσεις. Σταθμός παραδοσιακού τύπου στην Ανώπολη. Οχήματα π.χ. τύπου ΟΥΝΙΜΟΚ που χρησιμοποιούνται για παρόμοιες δραστηριότητες σε ερήμους της Αιγύπτου – Σινά κ.λπ., ειδικά διαμορφωμένα για άνοδο μέχρι Αμμουτσερά – Ρουσιές. Εκεί παραδοσιακό ορεινό περίπτερο σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων όπου θα παραμείνουν οι μη πεζοπόροι, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για κορφή με ειδικό οδηγό βουνού θα ανεβαίνουν στις Πάχνες στα 2.454 μέτρα και στην επιστροφή θα αναχωρούν με τους κάτω. Το σύνολο της διαδρομής προσφέρει μια μοναδική εικόνα της ορεινής ερήμου, όπως την ονομάζουν ξένοι γεωλόγοι, που όμοια αναφέρουν ότι υπάρχει μόνο στη μη καλυμμένη από πάγους Ανταρκτική. Τα χρώματα, οι σχηματισμοί και η όψη των βράχων είναι φανταστικά. Εξάλλου ξένος οδηγός βουνού είχε πριν από χρόνια καθιερώσει κάτι παρόμοιο και αλλού συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Είναι μεγάλη παράλειψη, είναι κρίμα, να μην έχει ενδιαφερθεί κανείς να ανακηρυχθεί η ευρύτερη περιοχή στα Αμμουτσερά σαν Γεωλογικό Πάρκο, όταν αυτό έχει γίνει σε τμήμα του οροπεδίου Νίδας Ανωγείων που ούτε καν πλησιάζει σε ενδιαφέρον αυτό που αναφέρθηκα. 5η ημέρα: Διαδρομή με το πλοιάριο της γραμμής ή ταξί θαλάσσης, ως Λουτρό – Αγία Ρουμέλη και άνοδο μέχρι Πόρτες Σαμαριάς. Ακόμη μπορεί να γίνει επέκταση παραμονής με επίσκεψη στα Γλυκιά Νερά (όχι γλυκά νερά) και σε αρκετά άλλα αξιόλογα σημεία. Ομορφο θα είναι ακόμη με μιας ημέρας παραπάνω διαμονή να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο γραφικό Ασφένδου, το γνήσιο Σφακιανοχώρι Καλλικράτη και διάβαση του φαραγγιού Ιμβρου, ίσως και με επέκταση μέχρι Ασκύφου και για ορισμένους μέχρι οροπέδια Ταύρης – Νιάτο.

Πριν από μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει φυλλάδιο με κάποιο είδος πρόχειρης μελέτης για ανάπτυξη των Σφακίων που είχε συνταχθεί από αξιόλογους τεχνικούς, αλλά που δεν γνώριζαν καν τον τόπο. Ανάφεραν έτσι, με λίγες γραμμές, για δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στην κορυφή Κάστρο Ασκύφου όπου μάλιστα τα πούλμαν θα πάρκαραν κοντά στην… κορυφή στα 1.800 μέτρα περίπου υψόμετρο!

Ακόμη μπορεί το θαυμάσιο ορειβατικό καταφύγιο στην Ταύρη, με μέριμνα του Ορειβατικού Χανίων, να είναι μόνιμα ανοικτό ορισμένους μήνες ή και να λειτουργεί σαν παραθεριστικό κέντρο. *άμισθος επόπτης πράσινου από το 1969, μέλος της Διεθνούς Ενωσης Δημοσιογράφων Τουρισμού -Fijet- από το 1980


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα