Με σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών συνεχίζει την λειτουργία του το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ) Χανίων- ο νέος φορέας που συμπεριλαμβάνει τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας- την ώρα που καθημερινά δημιουργούνται ”ουρές” από ασφαλισμένους οι οποίοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Εν τω μεταξύ, ελάχιστο ενδιαφέρον υπήρξε από τους γιατρούς στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου Υγείας για πλήρωση θέσεων στο Π.Ε.Δ.Υ. από επικουρικούς γιατρούς. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν προχθές από το Υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πανελλαδικό επίπεδο από τις 900 θέσεις στο Π.Ε.Δ.Υ., μόνο οι 271 εκδήλωσαν ενδιαφέρον εκ των οποίων 161 στα μεγάλα αστικά κέντρα, 110 σε όλη την Περιφέρεια και συγκεκριμένα στα Χανιά μόνο 3 επικουρικοί γιατροί στους τομείς της: Ακτινοδιαγνωστικής, Μαιευτικής Γυναικολογίας, και Οφθαλμολογίας (ο οφθαλμολόγος θα έχει 1 χρόνο θητεία και 13 ημέρες στο Νοσοκομείο Χανίων!).
ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Ωστόσο τα μεγάλα κενά στο Π.Ε.Δ.Υ. Χανίων και οι ανάγκες δεν καλύπτονται καθώς όπως επεσήμανε o υπεύθυνος στο Π.Ε.Δ.Υ. Χανίων, γιατρός Σωτήρης Δρούτσος από τους σαράντα πέντε γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σήμερα έχουν μείνει οι δεκαπέντε. «Εμείς περιμέναμε για τα Χανιά έντεκα γιατρούς, από τις 900 θέσεις που είχαν μοιραστεί ανά την Ελλάδα, και ειδικότερα 4-5 γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρο, δύο γυναικολόγους κ.ά.. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη κυρίως όσον αφορά τη συνταγογράφηση και οπωσδήποτε ένας παιδίατρος. Δεν είναι δυνατόν παιδιά να πηγαίνουν σε ιδιώτες για να εμβολιάζονται. Αυτό έπρεπε να γίνεται εδώ». Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσο «αυτήν τη στιγμή τούς ασθενείς εξυπηρετούν τρεις γενικοί γιατροί, παθολόγοι τα πρωινά αλλά ο κόσμος διαμαρτύρεται γιατί δεν προλαβαίνει να βρει νούμερο προτεραιότητας. Παρόλο που οι παθολόγοι εξυπηρετούν καθημερινά τριάντα άτομα αλλά και έκτακτα περιστατικά. Αναγκαστικά επειδή έχουμε μόνο αυτούς τους γενικούς γιατρούς, για λόγους οικονομίας και ασφάλειας αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με μονή βάρδια μέχρι τις 3 το μεσημέρι».
Αναφερόμενος στο ελάχιστο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους γιατρούς προκειμένου να καλύψουν θέσεις στο Π.Ε.Δ.Υ. ο κ. Δρούτσος επεσήμανε «όταν ακούμε πως ενώ ανοίγουν θέσεις, υπάρχουν γιατροί που μεταναστεύουν, αυτό σημαίνει ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι θέσεις. Και δεν τους ενδιαφέρουν γιατί δεν είναι μόνιμες θέσεις αλλά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 1ή 2 ετών, επίσης λόγω των χαμηλών αμοιβών. Οταν κάποιος γιατρός που είναι 20 χρόνια στο Π.Ε.Δ.Υ. παίρνει 1.200 ευρώ μηνιαίως, τότε τι να πάρει ο νεοδιόριστος γιατρός; Το όνειρο ενός ανθρώπου που σπουδάζει τόσα χρόνια δεν είναι να λάβει όσα παίρνει ένας ανειδίκευτος εργάτης».