Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όχι μόνο στο σήμερα αλλά και στο αύριο του πλανήτη που πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Αφορά τον κόσμο που θα παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές. Και αποτελεί ένα μεγάλο “στοίχημα” για την Πολιτεία αλλά και τους πολίτες. Και αυτό επείγει καθώς η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μακριά μας. Τις επιπτώσεις ήδη τις βιώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο πλανήτης.
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“Χανιώτικα νέα”, 31/1/2018) ενώ τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή εδώ και χρόνια έχει επισημάνει μέσα από άρθρα και ομιλίες του ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης.
Το θέμα δεν είναι μόνο τι κάνουν τα κράτη αλλά και τι κάνουμε και εμείς οι πολίτες. Οι εικόνες με τους σκουπιδότοπους στην εθνική οδό, δείχνουν ασέβεια προς το περιβάλλον.
Το “κλειδί” για αλλαγή της κατάστασης και της νοοτροπίας είναι η Παιδεία που καλλιεργείται από τις μικρές ηλικίες.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικός είναι ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπως αυτό του Βάμου, των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που επισημαίνουν τα προβλήματα και ευαισθητοποιούν την κοινωνία.
Παράλληλα, η ελπίδα για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αύριο έρχεται μέσα από τη νέα γενιά αλλά και από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η οποία επιτελείται και μέσα από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) και το Α.Π.Θ. με τα Θερινά Σχολεία Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας.
Και αν κρίνουμε από την εφημερίδα “Περιβαλλοντικά νέα”, που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στο φετινό Θερινό Σχολείο και ήταν ένθετη το Σάββατο στα “Χ.ν.”, τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα.
Η ευαισθητοποίηση των νέων συναδέλφων σε θέματα περιβάλλοντος μας γεμίζει αισιοδοξία για τη δημοσιογραφία του μέλλοντος από καταρτισμένους και ανήσυχους νέους που νοιάζονται για τα προβλήματα της χώρας και του πλανήτη. Η συμβολή του ΙΕΤ προς αυτόν τον σκοπό, είναι πολύτιμη και καθοριστική.