Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία με θεωρία αλλά και πράξη”

Ενθουσιασμένοι από το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, τις διαλέξεις, τις δραστηριότητες και τα βιωματικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν δηλώνουν φοιτητές, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες που συμμετείχαν στο Σχολείο και μίλησαν για την εμπειρία τους στα “Χανιώτικα νέα”. Οι εργασίες του 5ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.) και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου, τον Δήμο Πλατανιά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης και της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α./Δήμος Χανίων, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Συναντήσαμε κάποιους από τους συμμετέχοντες το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Κεφαλά Αποκορώνου, όπου παρακολούθησαν διαλέξεις με θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας.

 

Ο Ανδρέας Αρναούτη εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων και ήρθε από την Κύπρο ειδικά για να παρακολουθήσει το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας. Οπως μας είπε, οι προσδοκίες του ικανοποιήθηκαν από τις διαλέξεις και τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Σχολείου. Αλλωστε τα περιβαλλοντικά θέματα πλέον απασχολούν κάθε είδους επαγγελματία και επιστήμονα στις μέρες μας ανεξάρτητα αν εργάζεται σε “πράσινα” επαγγέλματα, είναι εκπαιδευτικός ή είναι δημοσιογράφος. «Είχα δει το πρόγραμμα όταν ήταν να κάνω την αίτηση και το θεώρησα ενδιαφέρον. Οι προσδοκίες μου εκπληρώθηκαν κατά 90%, οι εισηγητές ήταν πολύ καλοί και ήδη σκέφτομαι να συμμετάσχω και του χρόνου στο Θερινό Σχολείο! Νομίζω ότι όταν έχεις ένα πρόγραμμα δυνατό, με θέματα που είναι ψαγμένα και μελετημένα, τότε σίγουρα θα υπάρχει και θετική ανταπόκριση και συμμετοχές», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Η Δέσποινα Σαμαρά είναι εκπαιδευτικός σε Λύκειο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης και παράλληλα παρακολουθεί ένα διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η ίδια δήλωσε ενθουσιασμένη από το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, αλλά και τις βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν: «Είναι εξαιρετικά, μου άρεσαν και τα προγράμματα και οι επισκέψεις, αλλά και τα άτομα που συμμετέχουν με τους οποίους δεθήκαμε πάρα πολύ. Μου άρεσε επίσης η εφημερίδα σας τα “Χανιώτικα νέα” και η επίσκεψη που κάναμε σε αυτή, αλλά και η δράση της σελιδοποίησης και της δημιουργίας ενός εντύπου». Η κα Σαμαρά τόνισε ακόμα ότι τα ερεθίσματα και οι γνώσεις που λαμβάνει κανείς μέσα από το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία: «Ηταν για εμένα μια πολύ σημαντική εμπειρία και θα ήθελα να την επαναλάβω αν μπορέσω τα επόμενα χρόνια».

Η φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Καλλιόπη Καρυπίδου χαρακτήρισε το Θερινό Σχολείο ως μια πολύ καλή ευκαιρία για την ίδια για να έρθει σε επαφή με άτομα από το ίδιο επιστημονικό πεδίο, αλλά και να προσανατολιστεί επαγγελματικά. «Βλέποντας πώς κινούνται οι άλλοι σε βοηθάει να σκεφτείς τις επαγγελματικές προοπτικές που έχεις. Από αυτή την άποψη είναι πολύ καλά. Επίσης, ήταν πολύ καλά τα θέματα που αναπτύχθηκαν, μάς έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα και έννοιες, ενώ ήταν ενδιαφέρουσες και οι βιωματικές δράσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε πιο άμεσα με τους καθηγητές, κάτι που στο Πανεπιστήμιο δεν συμβαίνει, αφού εκεί είναι κάπως απρόσιτοι. Εδώ αντίθετα νιώσαμε ότι ήθελαν να μας μάθουν πραγματικά κάποια πράγματα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο Κώστας Ζούνης είναι δικηγόρος στη Χαλκιδική.

Τον ρωτάμε τι τον έφερε στο Ι.Ε.Τ. και το Θερινό Σχολείο: «Εχω κάνει 2 μεταπτυχιακά στο δίκαιο της ενέργειας και το άλλο στη σημειωτική και την επικοινωνία. Οπότε επειδή το περιβάλλον και η επικοινωνία – δημοσιογραφία διασταυρώνονται στο Θερινό Σχολείο θέλησα να το παρακολουθήσω», μάς εξηγεί, ενώ σχετικά με τις εντυπώσεις του από τις εισηγήσεις και τις δράσεις τονίζει: «Τα σεμινάρια ήταν πραγματικά πολύ καλά γιατί συνδύαζαν τη θεωρία με την πράξη και τις βιωματικές εφαρμογές και τα υλοποίησαν άνθρωποι που γνώριζαν τα αντικείμενα».

Ο Ανδρέας Μαμακούκας σπουδάζει δημοσιογραφία σε μια ιδιωτική σχολή στη Θεσσαλονίκη. Οπως λέει θέλησε να παρακολουθήσει το Θερινό Σχολείο γιατί πιστεύει ότι μέσα από επιμορφωτικές δράσεις μπορεί να εξελιχθεί κάποιος στο γνωστικό του αντικείμενο. «Σίγουρα οι εισηγήσεις και ό,τι ακούσαμε και είδαμε ήταν μια καινούργια εμπειρία για εμάς και ευχαριστούμε τους καθηγητές γι’ αυτά που μας πρόσφεραν. Προσωπικά έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και αυτό που έζησα και το συνολικό πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Επίσης, η οργάνωση ήταν πολύ καλή όπως και οι εγκαταστάσεις του Ι.Ε.Τ. είναι πολύ καλές. Αναμφίβολα θα ήθελα να συμμετέχω και σε άλλες τέτοιες δράσεις στο μέλλον».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα