Περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή τους καταγγέλλουν κάτοικοι του Αζωγυρέ Σελίνου, κάνοντας λόγο για σειρά αυθαίρετων ενεργειών από εργολαβικά συνεργεία που εκτελούν το δημόσιο έργο της βελτίωσης του επαρχιακού δρόμου της περιοχής.
Τα “Χανιώτικα νέα” βρέθηκαν στην πανέμορφη περιοχή του Σελίνου με τον συνεργάτη μας Γιάννη Η. Κάκανο , και μίλησαν με τους ανθρώπους του χωριού, οι οποίοι εξέφρασαν σε ιδιαίτερα φορτισμένο ύφος την αγανάκτησή τους με όσα συμβαίνουν στον τόπο τους, ζητώντας άμεσα την παρέμβαση εισαγγελέα.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αζωγυρέ, Ευτύχιος Κουκουτσάκης, μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζει το χωριό μας μια μεγάλη απειλή εξαιτίας εργολαβίας δημοσίων έργων που έχει ανατεθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και αφορά στη βελτίωση του κεντρικού δρόμου μέσα από το χωριό μας.
Δυστυχώς ο συγκεκριμένος εργολάβος κάνει ό,τι θέλει δίχως να σέβεται τις περιουσίες μας και το φυσικό περιβάλλον. Έχει προκαλέσει μέχρι τώρα με τις παρανομίες του τρόμο και ανησυχία σε όλους μας, ακόμα και τον τραυματισμό ενός μικρού παιδιού από τις πέτρες και τα χώματα που πετιούνται κατόπιν εκρήξεων από δυναμίτες που βάζουν σε βράχια κοντά στο χωριό, δίχως να έχουν προειδοποιήσει κανένα και χωρίς να λάβουν μέτρα προστασίας».
“« Όλοι οι κάτοικοι είμαστε με αναπνευστικά προβλήματα. Τα σπίτια μας γεμάτα σκόνες, τα παντζούρια κλειστά, όλοι σε απόγνωση και κανένας δεν νοιάζεται· όσο και αν φωνάζουμε το θέμα κουκουλώνεται. Από ποιους και για ποιον λόγο, αναρωτιέμαι, κρύβεται όλο αυτό και γιατί έχουν τόση συγκάλυψη από αρμόδιους φορείς;”
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο ίδιος τονίζει πως «η καθημερινότητα τον κατοίκων του Αζωγυρέ έχει ως εξής: όλοι με αναπνευστικά προβλήματα. Τα σπίτια μας γεμάτα σκόνες, τα παντζούρια κλειστά, όλοι σε απόγνωση και κανένας δεν νοιάζεται· όσο και αν φωνάζουμε το θέμα κουκουλώνεται. Από ποιους και για ποιον λόγο, αναρωτιέμαι, κρύβεται όλο αυτό και γιατί έχουν τόση συγκάλυψη από αρμόδιους φορείς;»
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που συναντήσαμε ήταν η φοβερή δυσκολία στην αναπνοή από τις σκόνες, ακόμα και την ώρα που δεν εκτελούνταν εργασίες εξαιτίας του ανέμου.
ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ
Συνεχίζοντας ο κ. Κουκουτσάκης επισημαίνει ότι «για τις συγκεκριμένες εργασίες δεν έχει τοποθετηθεί πουθενά κάποια πληροφοριακή πινακίδα που να αναφέρει τη μελέτη του έργου, και ο εργολάβος παρά τις διαμαρτυρίες μας και τα νόμιμα σε βάρος του που έχω υποβάλει στη δικαιοσύνη εξακολουθεί να παρανομεί. Η κοίτη του ποταμού στο χωριό μας γέμισε από τεράστια βράχια που έπεσαν με τους δυναμίτες από την πλαγιά του βουνού και στη συνέχεια με τις μπουλντόζες τα έριξαν μέσα μαζί με αιωνόβια δέντρα που ξερίζωσαν. Τεράστια η καταστροφή. Και ακόμα στη διασταύρωση με τον δρόμο για Ασφεντηλιά μετά το χωριό για όσους έρχονται από Παλαιόχωρα ή πριν το χωριό για άλλους που έρχονται από Σούγια, αφού γκρέμισαν το μικρό παλιό γεφύρι μπάζωσαν τον ποταμό διαπλατύνοντας τον δρόμο (που ήταν αναγκαίο), τοποθετώντας όμως στην κοίτη κάτω από το μπάζωμα μια μικρή σε διάμετρο σωλήνα για να περνούν τα νερά του χειμάρρου. Αυτή η ενέργεια όπως και όλες οι άλλες, βέβαια, στερούνται λογικής και επαγγελματισμού, αφού σε μια ενδεχόμενη θεομηνία ο χείμαρρος θα ρίξει την μπαζωμένη γέφυρα, καθώς η μικρή σε διάμετρο σωλήνα διαφυγής των νερών θα φράξει από ξύλα ή πέτρες και στη συνέχεια, αφού το υπόλοιπο τμήμα του ποταμού είναι γεμάτο από τεράστια βράχια που έριξαν με τις μπουλντόζες, τα νερά του χειμάρρου θα αναζητήσουν άλλη διαφυγή με αποτέλεσμα να καταστρέψουν σπίτια και επιπλέον περιουσίες».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ
Ο κ. Κουκουτσάκης τονίζει επίσης πως «εχουμε υποστεί τεράστια ζημιά σε περιουσιακά στοιχεία αλλά και με πελάτες μας που μισθώνουν ακίνητα και διαμένουν. Οι άνθρωποι, φυσικά, μην αντέχοντας τον θόρυβο, την αποπνικτική ατμόσφαιρα καθώς και τον κίνδυνο από πέτρες που εκτοξεύονται και πέφτουν παντού, θέλουν να φύγουν από το χωριό. Το χωριό μας όπως και τα άλλα χωριά που επικοινωνούν π.χ. τα Τεμένια, η Σούγια και η η κωμόπολη της Παλαιόχωρας μέσω του Αζωγυρέ, αφού έκλεισε ο δρόμος με τις εργασίες, έχουν υποστεί ζημιά, καθώς έχει “νεκρώσει” η περιοχή και επιπλέον επιβαρύνουν τους ξένους επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν από το δυτικό στο ανατολικό Σέλινο, όπως Παλαιόχωρα – Σούγια, να κάνουν μια τεράστια χιλιομετρική αναγυρίδα μέσω Καντάνου».
Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν κι άλλοι κάτοικοι της περιοχής, όπως ο κ. Αντώνης Κουτσάκης και ο κ. Ιωάννης Ξανθουδάκης κι άλλοι που ζήτησαν να μη δημοσιευτεί το όνομά τους.