Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Περιβαλλοντικό “ηλεκτροσόκ” από τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη

» 269 πυλώνες υπερυψηλής τάσης από τα Χανιά μέχρι το ανατολικό Ρέθυμνο!

» Αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση

 

Διακόσιους εξήντα εννιά πυλώνες υπερυψηλής τάσης προβλέπει το έργο διασύνδεσης Χανίων – Δαμάστας που θα εκτείνεται από τα ημιορεινά και ορεινά των Χανίων μέχρι το ανατολικό Ρέθυμνο και στο οποίο θα καταλήγει το καλώδιο που θα φέρνει ρεύμα από την Αττική, ενώ κάθε πυλώνας θα καταλαμβάνει 400 τ.μ.(!).

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο διασύνδεσης με καλώδιο υπερυψηλής τάσης δήλωσαν
οι προέδροι των τοπικών συμβουλίων που πήραν τον λόγο.

Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΑΔΜΗΕ για το έργο γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίασή του.

Mάλιστα στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αρνητικά και οι τοπικές κοινότητες από όπου θα περάσει το καλώδιο, ενώ την Παρασκευή στις 5.30 θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων από την τοπική κοινότητα Νεροκούρου. Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νικηφοράκης σημείωσε «δεν είμαστε ενάντια στην ενεργειακή αναβάθμιση αλλά αυτή να γίνεται με κανόνες για την προστασία των ανθρώπων και της κοινωνίας.» Ο ίδιος σημείωσε πως στη μελέτη «πουθενά δεν υπάρχει η ανταποδοτικότητα και πουθενά η υπογειοποίηση των καλωδίων! »

Για την παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” η κα Σοφία Ελευθεριάδου – Παπαδάκη επισήμανε πως το συγκεκριμένο έργο είναι ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής συμπληρώνοντας όμως πως «η ενδεχόμενη υλοποίηση του όπως έχει σχεδιαστεί θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία του πληθυσμού». Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει η εμπειρία της γραμμής Χανιά – Κίσσαμος όπου το καλώδιο υπογειοποιήθηκε και πρότεινε το έργο να γίνει υπογειοποιημένο ακολουθώντας τη νέα χάραξη του ΒΟΑΚ.

«Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο κύριος του έργου και προχωράει με όρους αγοράς. Θέλουν εγγυημένα έσοδα και κερδοφορία, δεν ρωτάνε τις τοπικές κοινωνίες» είπε στην τοποθέτηση του ο κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης καλώντας όλο το δημοτικό συμβούλιο «να επιβάλλουμε ως τοπική κοινωνία να επιβληθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια των κατοίκων. Εμείς καταψηφίζουμε τη μελέτη αυτή, αν η Επιτροπή περιβάλλοντος καταψηφίσει, πάλι η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Είναι συνειδητή απόφαση να μην βάλουν το όφελος της υγείας των ανθρώπων πάνω από τα τα κέρδη τους. »

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και μέλη των τοπικών κοινοτήτων.

Ο κ. Κοσμάς Καλομοιράκης από την τοπική κοινότητα Νεροκούρου δήλωσε την πλήρη αντίθεση του συμβουλίου αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ενώ για «ψευδή, ανακριβή και ουδέτερη μελέτη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοντοπούλων κ. Στέλιος Μπούρλος, αναφέροντας πως είναι υπέρ της διασύνδεσης και των έργων υποδομής όταν λειτουργούν υπέρ των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τα ζητήματα του Νοσοκομείου συζητήθηκαν εκτενώς με τοποθετήσεις της διοίκησης και των εργαζομένων σε αυτό.

Νωρίτερα το Δ.Σ. είχε εγκρίνει ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο θα διεκδικείται από την κεντρική εξουσία η ουσιαστική και πραγματική στήριξη του Νοσοκομείου Χανίων, ενώ παράλληλα θα στηρίζεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για τις 8 Φεβρουαρίου.

Αρχικά στην τοποθέτηση του ο διοικητής κ. Γιώργος Μπέας δήλωσε ότι «το νοσοκομείο μας ήταν υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζοντας το ρόλο του προσωπικού. Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά στοιχεία για τα μεγέθη του νοσηλευτικού ιδρύματος που δείχνουν «τη μεγάλη εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο και στο προσωπικό μας αλλά και στις εν γένει αδυναμίες της πρωτοβάθμιας υγείας». Επικέντρωσε τα προβλήματα εκτός από το ΤΕΠ, στην ψυχιατρική και στις παθολογικές κλινικές μιλώντας για «κρίση ειδικοτήτων» αφού «έχουμε ένα νοσοκομείο επαρκώς και καλά στελεχωμένο σε κάποιες κλινικές και σε κάποιες άλλες όχι». Αναφορικά με τους νοσηλευτές επισήμανε πως «έχουμε από τους χειρότερους δείκτες σε ότι αφορά τον αριθμό τους, παρά ταύτα δεν δημιουργήθηκε ποτέ πρόβλημα γιατί έβαλαν την ψυχή και τον εαυτό τους όποτε χρειάστηκε».

Έπειτα ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων κ. Κυριάκος Γραμματικόπουλος υπογράμμισε πως «με βάση το οργανόγραμμα που συστήθηκε προς 10ετίας θα πρεπε να είχαμε 214 γιατρούς. Και αυτή τη στιγμή οι υπηρετούντες είναι 139! Υπάρχουν 79 κενά στους γιατρούς!» και έμεινε ιδιαίτερα στο “burn out” του προσωπικού που δουλεύει σε εξοντωτικά ωράρια. «Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο εργάζονται 1.300 άτομα σύνολο, είναι το μισό από αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει, παρότι έχουν ανοίξει νέα τμήματα. Οι μισοί είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβασιούχοι κτλπ. Όλες οι κλινικές δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας. Δεν θα θέλατε να σας χειρουργήσει εσάς ή το παιδί σας ένας γιατρός εξαντλημένος, κουρασμένος» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων κ. Βαρδής Γεωργιακάκης.

Ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου ο κ. Αντώνης Κρασουδάκης εξήγησε πως «το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό γιατί είναι αχαρακτήριστες οι αμοιβές για το προσωπικό»

Στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογερής σημείωσε πως αυτό που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια είναι η προμήθεια υλικού, ενώ ο κ. Α. Μαρινάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης” ζήτησε «να συντονιστούμε όλοι ώστε να νιώσουν την ανάσα μας αυτή που έχουν την ευθύνη».

Για την παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” ο κ. Βασίλης Κωνστανταράκης περιέγραψε την ικανότητα του Νοσοκομείου να λειτουργεί με «ένα σχοινί που συνεχώς ροκανίζεται» και σημείωσε πως πολλοί γιατροί αναγκάζονται να παραιτηθούν καθώς «δεν αντέχουν άλλο! Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα αν δεν υπάρξει ισχυρή βούληση από την κεντρική εξουσία». Συμπλήρωσε πως αποτρεπτικός λόγος για να έρθουν νέοι γιατροί και νοσηλευτές είναι η αδυναμία εύρεσης στέγης και τα πολύ ακριβά ενοίκια και πρότεινε να αναλάβει ο Δήμος τις ευθύνες του και να συντονίσει τους φορείς ώστε να συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχω βαρεθεί να ακούω διαπιστώσεις» είπε ο κ. Μακρέας από την παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” επισημαίνοντας πως από το 2022 που είχε γίνει η σύσκεψη για το Νοσοκομείο στο Δήμο Χανίων τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και πως «αυτό που καταρρέει σήμερα είναι η αδυναμία της κοινότητας μας να ανταποκριθεί πολιτισμένα. Κινδυνεύουν οι κατακτήσεις 200 ετών, οδεύουμε στην αμερικανοποίηση του συστήματος υγείας που αν δεν βρει τεράστιες αντιστάσεις στην κοινωνία θα έχει πολύ σύντομα αρνητικά αποτελέσματα.

Βολές εναντίον του Υπουργού Υγείας για το «πλήρες ξήλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας» εξαπέλυσε ο κ. Μ. Βουλγαρίδης , ενώ ο Β. Πετρουλάκης είπε πως παραιτήθηκε πριν από 18 μήνες γιατί δεν μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τους ασθενείς αφήνοντας αιχμές στην πολιτική της κυβέρνησης. Ως αιτία του κακού περιέγραψε την «αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα» ο κ. Χ. Λουτσέτης, τασσόμενος υπέρ ενός «δημόσιου, καθολικού, συστήματος υγείας για όλους». Για επίθεση που δέχεται η παιδεία και η υγεία μίλησε ο κ. Μπαλαντίνος, ενώ να ανοίξει η συζήτηση για τη χρήση των δημοτικών κτηρίων για κοινωνικές ανάγκες ζήτησε ο κ. Φ. Μπομπολάκης. Η κα Ζ. Γεωργούλα ζήτησε πέρα από τα ψηφίσματα ο Δήμος να δώσει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 8ης Φεβρουαρίου.

«Πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι μια παροχή βοήθειας στους ειδικευόμενους και τους χαμηλόμισθους νοσηλευτές» είπε ο κ. Γ. Σφυράκης και ο κ. Τ. Αλόγλου στάθηκε στην απαξίωση των μισθών στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια. Τέλος, ο κ. Μιχ. Καλογριδάκης επέρριψε ευθύνες μεταξύ άλλων στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα