Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος από τα φωτοβολταϊκά;

Καθώς ο κόσμος στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις καθαρές μορφές ενέργειας, η παγκόσμια ηλιακή ισχύς έχει εξαπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα της Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC) -μιας ΜΚΟ από το Σαν Φρανσίσκο που παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές επιδόσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από το 1982- που διενεργήθηκε για λογαριασμό 37 μεγάλων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πάνελ δείχνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η κατασκευή των πάνελ απαιτεί καυστικές χημικές ουσίες, όπως υδροξείδιο του νατρίου και υδροφθορικό οξύ, η παραγωγική διαδικασία καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και νερό και συνεπάγεται σοβαρές εκπομπές ρύπων. Τέλος, δημιουργεί απόβλητα. Τα προβλήματα αυτά κατά κάποιο τρόπο περιορίζουν την αξία της ηλιακής ενέργειας ως εργαλείο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες εταιρείες φωτοβολταϊκών τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλες στην εξάλειψη αυτών των κινδύνων. Κορυφαία είναι η κινεζική Trina και ακολουθεί η καλιφορνέζικη SunPower.

Ωστόσο, συνολικά, η έκθεση δείχνει ότι οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών θολώνουν το τοπίο όταν εγείρεται το θέμα της βιωσιμότητας των πρακτικών τους.

Η μελέτη της SVTC βασίζεται στα δεδομένα που δημοσιεύουν οι ίδιες οι εταιρείες ως προς τις εκπομπές ρύπων, την τοξικότητα των χημικών ουσιών, τη χρήση νερού και την ανακύκλωση. Το πρόβλημα είναι ότι ολοένα και λιγότερες εταιρείες είναι πρόθυμες να δημοσιοποιήσουν στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία τους. Μπορεί εταιρείες όπως η Yingli και η SolarWorld να παρέχουν πληροφόρηση κάθε χρόνο, ωστόσο νέοι παίκτες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Ένα ακόμα πρόβλημα για τη λήψη τυποποιημένων αποτελεσμάτων σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των φωτοβολταϊκών προκύπτει από την πολυμορφία ρυθμιστικών πλαισιών και κατασκευαστικών πρακτικών ανά χώρα.

Μια έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Northwestern University και του Εθνικού Εργαστηρίου Αrgonne έδειξε ότι ένα πάνελ από την Κίνα έχει διπλάσιο αποτύπωμα από ένα ευρωπαϊκό.

Η SVTC ελπίζει ότι η διαφάνεια θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμες πρακτικές στο μέλλον. Τι γίνεται όμως με την ανακύκλωση;

Τα πάνελ δεν επαρκούν

Αυτή τη στιγμή, η ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πάνελ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κότας με το αβγό: ούτε υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πάνελ ούτε ο όγκος των παλαιών φωτοβολταϊκών αρκεί ώστε να κατασκευαστούν οικονομικά βιώσιμες μονάδες ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών θεωρείται πολύ σημαντική λόγω των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Τα φωτοβολταϊκά περιέχουν πολύτιμα ή και σπάνια μέταλλα όπως ο άργυρος, το τελλούριο και το ίνδιο.

Οι εταιρείες προς το παρόν δεν δρουν μακροπρόθεσμα με αποτέλεσμα πολλά πολύτιμα υλικά να καταλήγουν στις χωματερές.

Σύμφωνα με τον Μπεν Σαντάρις της SolarWorld δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση για το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν έχουν τον ίδιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία ότι όσο ο κλάδος ωριμάζει, οι εταιρείες θα υιοθετήσουν αυστηρότερες περιβαλλοντικές πρακτικές.

Πριν από πέντε χρόνια, κανείς δεν μιλούσε για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του κύκλου ζωής των φωτοβολταϊκών πέραν του γεγονότος ότι μας γλιτώνουν από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: www.econews.gr 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα