Eγινε κι αυτό. Ο περιβαλλοντικός «ΤΡΑΜΠΙισμός» «επί θύραις» και στα Χανιά. Ορισμένοι «επαΐοντες» και «αυθεντίες» για τα πάντα, αφού απομόνωσαν σχετική φράση από ένα δημοσιευμένο άρθρο του γράφοντος, αποφάνθηκαν. Αποπροσανατολίζουν όσοι λένε πως στην αποτυχία της δακοπροστασίας της ελαιοπαραγωγής «έβαλε» το χεράκι της» και η κλιματική αλλαγή.
Αποπροσανατολίζουν ποιοι; Αυτοί που για δεκαετίες αγωνίζονταν με όλες τις δυνάμεις τους στην κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο διενέργεια των δακοπροστατευτικών εργασιών; Αυτοί που με συγκριτικές εργασίες διαπίστωναν το ενδεχόμενο μειωμένης ευαισθησίας των συνιστώμενων φυτοπροστατευτικών προϊόντων έναντι του δάκου; Αυτοί που με την ανελλιπή προσπάθειά τους έφερναν σε αίσιο πέρας και με μηδενική προσβολή το δακοπροστατευτικό έργο; Αυτοί που απέτρεψαν την παρέμβαση του τότε Υπουργείου Γεωργίας να εφαρμόσει τα αποτελέσματα πειραματικών εργασιών άλλων ελαιοκομικών περιοχών για καθυστέρηση της έναρξης διενέργειας του πρώτου δολωματικού ψεκασμού στα Χανιά στην ελαιοκομική ζώνη των οποίων υπάρχουν περιοχές πανδακίες;
Δεν αντιλέγει κανείς για την ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου, για την έλλειψη του απαραίτητου εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και για τα λάθη που λαμβάνουν χώρα κατά τις τελευταίες δακοπροστατευτικές περιόδους. Αλήθεια αν η επιμήκυνση του θέρους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που επέτρεψε τη συνέχεια του βιολογικού κύκλου του δάκου δεν συνέβαινε ποια θα ήταν η εξέλιξη της δακοπροσβολής;
Οι «κήνσορες» είναι καιρός να βγάλουν τις παρωπίδες του δοκησισοφισμού και να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα. ΄Eτσι θα μπορέσουν να δουν πως:
• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή Copernicus ανακοίνωσε στις 5 του Νοέμβρη του 2019 πως ο φετινός Οκτώβρης ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της Γης. Το ίδιο και ο Σεπτέμβρης σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι το έτος 2019 θα βρεθεί μεταξύ των 5 με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στις προβλέψεις, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
• Ο Francesco Serafini προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος (Chef du département Environnement) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (Conseil oléicole international -COI) θα γράψει στο Watch Letter n°37 το Σεπτέμβρη του 2016, άρθρο με τίτλο “η ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο μπροστά στην κλιματική αλλαγή”. Στο άρθρο αυτό επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε πέραν των άλλων να επηρεάσει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων ασθενειών ή εχθρών που προσβάλλον την ελιά.
Η πρόβλεψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου είναι ουσιαστική για να αποφευχθεί να βρεθεί κανείς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με δραματικές για την ελαιοκαλλιέργεια συνέπειες. Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση στην Ιταλία του βακτηρίου Xylella fastidiosa στο οποίο εστιάζεται σήμερα όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες στην Ιταλία το 2014 προκάλεσαν πρωτοφανή έξαρση του δάκου της ελιάς με αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο μείωση της ελαιοπαραγωγής κατά 40%! Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές στην Ούμπρια (Umbria) και στην Τοσκάνη (Toscana) στην πράξη δεν έγινε ούτε καν η συλλογή του ελαιοκάρπου!
Αυτά έπρεπε να γίνουν γνωστά στους ελαιοπαραγωγούς και όχι να γίνεται από ορισμένους προσφυγή στα χωρίς κανένα αποτέλεσμα και ίδια πάντα «αναμασήματα» που ενσπείρουν στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο ανησυχία, για να προβληθούν «εν κατακλείδι» οι ίδιοι ως «εφησυχαστές».
Για του λόγου το αληθές βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, στην «καρδιά» του χειμώνα δηλαδή και τα ακμαία νέας γενιάς του δάκου στις νότιες ελαιοκομικές περιοχές στα Χανιά συνεχίζουν ακούραστα το βιολογικό τους κύκλο.
Βαγγέλη καλησπέρα
Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη αλλά η συνειδητοποίηση της ακολουθεί μια αργή και παράξενη πορεία!
Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε βάρος στην εντοπιότητα,σε όλα τα πράγματα!