Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Περπατώ και εξερευνώ τα δημιουργήματα της φύσης και των ανθρώπων

Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Σούδας υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2017-2018  το πρόγραμμα «Περπατώ και εξερευνώ τα δημιουργήματα της φύσης και των ανθρώπων».
Στόχος του προγράμματος ήταν η επικοινωνία των μαθητών με τη φύση, η γνωριμία του τοπικού πολιτισμού, η άθληση και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαμε περίπου 40 μαθητές και μαθήτριες και οι εμπειρίες που ζήσαμε μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές μας ήταν μοναδικές. Διαπιστώσαμε επίσης  ότι η  φυσική ομορφιά είναι δίπλα μας, αρκεί να έχεις τη διάθεση να την ανακαλύψεις.
Επιλέξαμε να ξεκινήσομε το φετινό πρόγραμμά μας με «Το μονοπάτι του Θεού» που βρίσκεται  ανάμεσα στην Αγία Κυριακή Βαρυπέτρου  και τη Μονή Σωτήρος. Ξεκινήσαμε να περπατάμε από το  δρόμο ανατολικά της Λιμνούπολης  προς την Αγία Κυριακή απολαμβάνοντας μια μοναδική διαδρομή ανάμεσα σε ελαιώνες και πορτοκαλεώνες. Ξεναγηθήκαμε στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Μονής και στο παλιό ελαιουργείο, που έχει μετατραπεί σε τραπεζαρία. Καθώς ανηφορίζαμε το πέτρινο μονοπάτι απολαμβάνομε τα  μοναδικά  φυσικά Χρώματα και  τους ήχους της Φθινοπωρινής φύσης, ενώ οσφραινόμαστε ακατάπαυστα   τα  αρώματα του Φθινοπώρου. Οι φωτογραφικές μας μηχανές απαθανάτιζαν ασταμάτητα τις στιγμές, αποτυπώνοντας τη φυσική ομορφιά, που θέλαμε να πάρομε μαζί μας στην καθημερινότητα της σχολικής μας ζωής. Η ξενάγησή μας στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες ολοκληρώθηκε  στη Μονή Σωτήρος, ενώ  έκλεισε με την εγκάρδια   φιλοξενία των μοναχών.
Παίρνοντας  το δρόμο της επιστροφής μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας! Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σεβασμιότατος Ειρηναίος ερχόταν επισκέπτης στο Μοναστήρι. Κοντοσταθήκαμε και τον περιμέναμε. Ακούσαμε με προσοχή και σεβασμό τα σοφά του λόγια.
Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου η Περιβαλλοντική μας ομάδα διέσχισε το φαράγγι της Ίμπρου Σφακίων, το δεύτερο πιο φημισμένο φαράγγι των Χανίων μετά τη Σαμαριά. Ξεκινήσαμε από το χωριό Ίμπρος στην βόρεια δυτική Κρήτη και στην έξοδο βρεθήκαμε στην νότια Κρήτη, στο χωριό Κομητάδες με την υπέροχη θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Το φαράγγι  της Ίμπρου είναι ένα από τα πιο βαθειά και στενά φαράγγια της Κρήτης. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα οι δύο πλευρές του φαραγγιού απέχουν μόλις δύο μέτρα και έχουν  ύψος 300 μέτρα. Έτσι  καθώς προχωρούσαμε, τα τείχη του φαραγγιού στένευαν, ώσπου επιτέλους φτάσαμε στο πιο στενό πέρασμα που βρίσκεται κάπου στο μισό της διαδρομής, όπου οι ορθοπλαγιές  σχεδόν κλείνουν τη θέα προς τον ουρανό.
Καθώς διασχίζαμε το φαράγγι  θαυμάζαμε τα πετρώματά του  με τις έγχρωμες φλέβες και τις τεράστιες σχισμές και νιώθαμε δέος με τη σκέψη ότι κάποτε σε αλλοτινούς καιρούς  ισχυρή σεισμολογική δόνηση χώρισε το βουνό στα δύο.
Η φυσιολατρική πεζοπορία μας από το σχολείο μας προς το φαράγγι του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νεροκούρου την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ήταν ξεχωριστή. Διασχίσαμε τον πανέμορφο κάμπο της Σούδας μέσα από τους γκρίζους ελαιώνες και τους χρυσοκίτρινους πορτοκαλεώνες για να φτάσομε στο γραφικό χωριό των Τσικαλαριών και να περπατήσομε στα στενά σοκάκια του που σώζονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Θαυμάσαμε τις παλιές εκκλησίες του χωριού, το τζαμί, την κεντρική βρύση και μαγευτήκαμε από την πανοραμική θέα του λιμανιού της Σούδας. Σταματήσαμε για το απαραίτητο κολατσιό κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια στην γραφική τοποθεσία «Πολύ Νερό» και συνεχίσαμε την πεζοπορία μας διαμέσου του οικισμού των Μετοχίων   με κατεύθυνση το φαράγγι του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νεροκούρου. Έκπληκτοι αντικρίσαμε τους σπάνιους γεωολιθικούς σχηματισμούς και τους μεγαλοπρεπείς βράχους ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και επιβλητικά κυπαρίσσια. Οι λιθόκτιστες κατασκευές γύρω από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου ταίριαζαν απόλυτα με το περιβάλλον. Μοναδική περιβαλλοντική παραφωνία τα αφημένα λάστιχα αυτοκινήτων στην αρχή του φαραγγιού , τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Γεμάτοι εντυπώσεις ακολουθώντας μια διαφορετική διαδρομή μέσω του παλιού δρόμου της Μαλάξας κατηφορίσαμε προς το σχολείο μας.
Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου επιλέξαμε να επισκεφθούμε στο Γουβερνέτο τη σπηλιά του Αγίου Ιωάννη, μια αγαπημένη για εμάς διαδρομή. Ξεκινήσαμε από τη Μονή της Αγίας Τριάδας πεζοπορώντας μέσα από ένα σχεδόν βιβλικό και άγριο τοπίο, με βράχια, άγριες ελιές και αρκετές στροφές. Κάποιοι τολμηροί μάλιστα  ακολουθώντας το «Αυλάκι του Αγίου» έφτασαν μέχρι τη θάλασσα με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας   βρέθηκε στην Αρχαία Απτέρα σε μια αναζήτηση των πολιτιστικών μονοπατιών της Αρχαίας πόλης.
Ξεκινήσαμε το περπάτημα μας  από την κεντρική πλατεία του σημερινού χωριού Μεγάλα Χωράφια, ανηφορίζοντας προς την Αρχαία Πόλη της Απτέρας. Φθάσαμε στην κεντρική είσοδο της  Αρχαίας πόλης με τα εντυπωσιακά σωζόμενα τείχη για να ακολουθήσομε το αρχαίο λιθόστρωτο όπου σώζονται ακόμα και τα Ίχνη των αμαξών των Απτεραίων. Από το σημείο αυτό αρχίσαμε να  διαβαίνομε τα μονοπάτια της Ιστορίας σε ένα διαχρονικό ταξίδι από την Αρχαία Ελλάδα έως την περίοδο της Τουρκοκρατίας με ενδιάμεσες στάσεις στη Ρωμαϊκή κατάκτηση της πόλης και στη Βυζαντινή περίοδο. Ξεναγηθήκαμε από τους καθηγητές μας στις  Ρωμαϊκές δεξαμενές, στο Ηρώο, στα Ρωμαϊκά λουτρά και στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας μας περίμεναν η Διευθύντρια του Γυμνασίου Βάμου κα Γκαγκαδέλη, η εκπαιδευτικός του σχολείου  κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη, και τέσσερεις μαθητές ξεναγοί του αρχαίου θεάτρου , το οποίο  έχει υιοθετήσει  το σχολείο  τους. Οι μαθητές  μας ξενάγησαν στο αρχαίο θέατρο με προθυμία και ενθουσιασμό, ενώ η ξενάγησή τους ήταν λεπτομερής και ενδιαφέρουσα.    Η τελευταία ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο φρούριο Παλαιοκάστρου  από την εκπαιδευτικό κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του κάστρου και στην οχυρωματική αρχιτεκτονική του λιμένα της Σούδας. Απολαύσαμε επίσης από ψηλά τη μαγευτική θέα  της  Φορτέτζας της Σούδας και το φρούριο Ιντζεδίν. Γεμάτοι εντυπώσεις , συναισθήματα , αρώματα και χρώματα  της φύσης πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Από τις 20 έως τις 23 Απριλίου η περιβαλλοντική μας ομάδα ταξίδεψε στην Ανατολική Κρήτη με σκοπό να επισκεφθεί το περίφημο φαράγγι του Ρίχτη. Το φαράγγι του Ρίχτη, ομολογουμένως, ήταν γεμάτο προκλήσεις μεγαλύτερες από αυτές που αναμέναμε.  Δυσκολευτήκαμε να το διασχίσουμε, αλλά τα καταφέραμε. Το μονοπάτι του φαραγγιού πλάι στο ποτάμι ξεκινά από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στη βραχώδη παραλία του Ρίχτη. Η διαδρομή ανάμεσα σε πλατάνια, πικροδάφνες, κισσούς και αρωματικά φυτά ήταν μοναδική. Θαυμάσαμε επίσης κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους νερόμυλους και  την τοξωτή  πέτρινη γέφυρα του Λαχανά. Το αποκορύφωμα της διαδρομής ήταν ο καταρράκτης του Ρίχτη που έχει ύψος 20 μέτρα και σχηματίζει στη βάση του μια μικρή λιμνούλα. Τέλος   περιηγηθήκαμε  στο νησί Σπιναλόγκα, στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία, στο γραφικό χωριό Μοχλός, όπου θαυμάσαμε τις αρχαιότητες από την πρωτομινωική και την υστερομινωική περίοδο, στο φοινικόδασος και  στον υδροβιότοπο Βάι και στη μονή Τοπλού.
Ανυπομονώντας για την επόμενη περιβαλλοντική  εξόρμησή μας  αποθηκεύσαμε  στην καρδιά και στην σκέψη μας,  με φόντο το φυσικό τοπίο, τις στιγμές της όμορφης παρέας των συμμαθητών και συμμαθητριών μας!

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΓΕΛ Σούδας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα