Την ανάγκη ανάδειξης του μονοπατιού που οδηγεί από τα Περβόλια Ιναχωρίου στην κορυφή του βουνού που είναι κτισμένο το μικρό εξωκλήσι του Αϊ Δίκιου, επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής.
Ανταποκρινόμενοι στη διαμαρτυρία τους, βρεθήκαμε στην όμορφης περιοχής της πρώην επαρχίας Κισσάμου και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μερικούς κατοίκους.
Για τα Περβόλια και το “χαμένο” μονοπάτι, μίλησαν στα “Χ.ν.” ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Γεωργιλάς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημοσθένης Παπαδάκης.
«Στο χωριό μας λειτουργεί Μουσείο με ιστορικά ντοκουμέντα και υλικό στη μνήμη του οπλαρχηγού Αναγνώστη Σκαλίδη γεγονός το οποίο έκανε τα Περβόλια να είναι ευρύτερα γνωστά», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδάκης για να επισημάνει ο π. Φιλόθεος ότι «σημαντικό επίσης γεγονός που ανέδειξε παράλληλα το χωριό είναι και το μικρό εξωκλήσι του Αϊ Δίκιου στην κορυφή του βουνού που σμίγουν τα όρια τριών Ενοριών, της δικής μας, του Έλους και του Μουστάκω. Πέρασαν 139 χρόνια από την αποπεράτωση του εξωκλησιού μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύει στο πίσω μέρος που είναι το Ιερό, η ημερομηνία 1883 σκαλισμένη πάνω σε εντοιχισμένη πέτρα. Ο μακαρίτης συγχωριανός μας Βασίλειος Κοντοπυράκης όπως είχε πει, εκπλήρωσε ένα τάμα. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε μονοπάτι για την κορυφή του βουνού που έχει υψόμετρο 1182 μέτρα. Με το γαϊδουράκι του μετέφερε τα υλικά άμμο και ασβέστη, ενώ τις πέτρες τις μάζευε από το βουνό».
Από μεριάς του ο κ. Παπαδάκης συμπλήρωσε: «Στα μεταγενέστερα χρόνια χαράχτηκαν και άλλα δύο μονοπάτια, ένα από το Έλος και ένα άλλο από το Μουστάκω και επειδή τότε οι κάτοικοι και αυτών των χωριών ήταν πολλοί, τα μονοπάτια κράτησαν πολλά χρόνια και κάθε χρόνο στο πανηγύρι πήγαιναν αρκετοί προσκυνητές. Το δικό μας μονοπάτι από τα Περβόλια μέχρι το εξωκλήσι σήμερα είναι δυσεύρετο παρά του ότι επί των ημερών του “Καποδιστριακού” Δήμου Ιναχωρίου είχε καθαριστεί και διαφημιστεί και μπορούσε ο κάθε ξένος επισκέπτης του χωριού όπως κι εμείς οι ντόπιοι να πάμε. Για τον λόγο αυτό διαμαρτυρηθήκαμε στα “Χ.ν.”, ευελπιστώντας ότι η συμβολή της εφημερίδας θα φέρει θετικό αποτέλεσμα και την 6η Μαΐου που γιορτάζει το εξωκλήσι, όσοι θέλουν να πεζοπορήσουν θα μπορούν από το χωριό να ανηφορίσουν για την κορυφή εφόσον θα έχει καθαριστεί.
Διαφορετικά, θα πάμε οδικώς από το Έλος που σίγουρα όπως κάνουν κάθε χρόνο καθαρίζουν τον αγροτικό δρόμο μέχρι την κορυφή».
«Πράγματι», υπογραμμίζει ο π. Φιλόθεος «γινόταν έργα με τον δήμο Ιναχωρίου. Καλό ήταν το πρόγραμμα “Καποδίστριας” για την αυτοδιοίκηση γιατί χρειαζόταν η χώρα νοικοκύρεμα.
Το μεγάλο, βέβαια λάθος ήταν η κατάργηση των επαρχιών οι οποίες μια μέρα πρέπει να επανέλθουν. Με την κατάργηση, όμως της νομοθεσίας του “Καποδίστρια” τα άλλα δύο προγράμματα της αυτοδιοίκησης που ακολούθησαν “Καλλικράτης” και “Κλεισθένης”, έφεραν παρακμή στην ορεινή κυρίως ενδοχώρα. Μας έχουν ξεχάσει όλοι. Παρά ταύτα, αγαπάμε τον τόπο μας, νοικοκυρεύουμε τις περιουσίες μας και επενδύουμε στο μέλλον με χωριανούς να έχουν έξι σύγχρονα παραδοσιακά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα».