Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Πες μου πως κοιμάσαι…

Η ποιότητα του ύπνου μας είναι ενδεικτική του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ και κακής μνήμης.
(Αποτελέσματα ερευνών)

Δύο παρατηρήσεις του Αριστοτέλη επιβεβαιώνονται από πρόσφατες έρευνες, η πρώτη ότι οι μελαγχολικοί τύποι δεν είναι φίλοι του ύπνου κι η δεύτερη ότι ορισμένα είδη κοπώσεων προκαλούν υπνηλία.
Θα τις δούμε, μαζί με σχόλια που μας αφορούν. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό JAMA Neurology, την περασμένη εβδομάδα, αναδεικνύουν τη σύνδεση ανάμεσα στην κακή ποιότητα του ύπνου και στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι κίνδυνοι
sleep-deprevation-sleeplessΗ πρώτη έρευνα που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας John Hopkins στη Βαλτιμόρη, συμπεραίνει ότι η μικρή διάρκεια του ύπνου καθώς και η κακή ποιότητα του σχετίζονται με την αύξηση των αποθεμάτων μιας ουσίας (amyloid) στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της νόσου  Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ‘Καθώς τα ευρήματα αυτής της σχέσης πολλαπλασιάζονται είναι ανάγκη να ερευνήσουμε αν η αποκατάσταση της κανονικότητας στον ύπνο μας θα αποτρέψει ή θα ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου’.
Η δεύτερη έρευνα που έγινε στο Ιατρικό κέντρο  Sunny Brooks του Πανεπιστημίου του Τορόντο κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Δηλαδή τα άτομα με σταθερότητα στην ποιότητα του ύπνου τους εμφανίζονται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουσιών στον εγκέφαλο που βοηθάνε την ανάπτυξη της νόσου.

Κακή ποιότητα
Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τον διακοπτόμενο ύπνο με γνωστικές βλάβες και αδυναμίες σε ενήλικες. Επίσης, είχε παρατηρηθεί  ότι άτομα στα οποία είχε εκδηλωθεί η νόσος Αλτσχάιμερ έμεναν ξύπνια για ώρες και είχαν περισσότερο κομματιαστό ύπνο από τα υγιή άτομα. Το ίδιο είχε παρατηρηθεί -σε άλλη έρευνα- σε νεαρά άτομα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν αν η νόσος προκαλεί  τον διακοπτόμενο ύπνο ή αυτός ο ύπνος επιταχύνει ή είναι προάγγελος της νόσου Αλτσχάιμερ. Αν ισχύει η δεύτερη υπόθεση δηλαδή αν ο κακός ύπνος προκαλεί τη νόσο, τότε δεν έχουμε παρά να θεραπεύσουμε την αϋπνία.

Οι 80χρονοι
Επτακόσιοι υγιείς- χωρίς καμιά ένδειξη άνοιας- ογδοντάχρονοι αστοί έλαβαν μέρος σε μια έρευνα για να διαπιστωθεί η σχέση ανάμεσα στο διακεκομμένο ύπνο και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η έρευνα που κράτησε 6 χρόνια προέβλεπε ετήσια εξέταση των ηλικιωμένων ως προς την ποιότητα του ύπνου τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 200 ηλικιωμένοι απεβίωσαν και 98 ανέπτυξαν τη νόσο. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι αυτοί που είχαν καλή ποιότητα ύπνου είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και εξασθένισης των γνωστικών τους ικανοτήτων. Παρόμοια ευρήματα καταγράφηκαν στις αυτοψίες αυτών που πέθαναν. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τις σχέσεις ανάμεσα στον ύπνο και στη νόσο που δεν είχαν εκτιμηθεί μέχρι σήμερα.

Η πνευματική κούραση
Μεγάλη έρευνα σε Αγγλία και Γαλλία έδειξε ότι νεαρά άτομα που είχαν υποβληθεί  σε κουραστικές πνευματικές δραστηριότητες είχαν μειωμένη σωματική αντοχή. Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν αλλάζει η δύναμη των μυών μας μετά από μια κουραστική πνευματική άσκηση π.χ. να κάνουμε τη φορολογική μας δήλωση, να λύσουμε ένα σταυρόλεξο, να μελετήσουμε, να παίξουμε παιχνίδια στον υπολογιστή. Αυτό που επηρεάζεται είναι η αντοχή μας κι η γενικότερη αίσθηση κόπωσης που μας κατακυριεύει. Έτσι αν βλέπουμε κάποιους αθλητές ή ποδοσφαιριστές να μην μπορούν να σύρουν τα πόδια τους μπορεί να μην είναι αυτό που φανταζόμαστε, αλλά  η ενασχόληση τους με μια υπερβολική πνευματική δραστηριότητα το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι η υποβοηθούμενη πνευματική κόπωση είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την αϋπνία των ενηλίκων. Ίσως το διάβασμα μερικών σελίδων από όλους μας να είναι μια ιδανική προετοιμασία για τον ύπνο, όπως συμβούλευε κι ο πατέρας Παΐσιος.
Στο επόμενο σημείωμα θα αναφερθώ στις συνέπειες του κακού ύπνου στους μαθητές.

*συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα