Πώς το λένε εκείνο το τραγουδάκι «Πες το κι έγινε μωρό μου… πες το κι έγινε…» Ε, αυτό ήρθε και μου τραγούδησε ο Ραν ταν πλαν με το που διάβασε το δελτίο Τύπου του δήμου Χανίων και είδε και τη σχετική αφίσα η οποία λέει “Αναβιώνουμε την πόλη των γιασεμιών”! Και… “Μύρισαν… της γειτονιάς τα γιασεμιά”!
• Έλα! Πότε τα φυτέψαμε, πότε μύρισαν, πότε αναβιώσαμε την πόλη των γιασεμιών. Που βέβαια δεν ήταν πόλη μόνο των γιασεμιών αλλά και πόλη των λουλουδιών. Πόλη των γιασεμιών και των λουλουδιών, γράφεται.
• Μυρωδιά… δεν προλάβαμε να πάρουμε! Διότι πώς να το κάνουμε, θέλει λίγο χρόνο να τα «φυτέψουμε». Θέλει λίγο χρόνο να «πιάσει» το φυτό. Θέλει λίγη… ζύμωση της κοινωνίας. Να προλάβει να το διαβάσει, να το πει ο ένας στον άλλο. Να πάρουν το γλαστράκι, να το μεταφυτέψουν.
• Και πώς βρε παιδί μου έτσι, νέτα σκέτα; Χωρίς μια ημερίδα, μια ανακοίνωση, κάποιες παράλληλες δράσεις; Τότε προ… οκταμήνου;
• – Γιατί προ οκταμήνου;
• -Μα επειδή, τότε λέει, είχε ο δήμαρχος την ιδέα να μοιραστούν γλαστράκια με γιασεμιά και να «αναβιώσουμε την πόλη των γιασεμιών».
Αναγέννηση με σύγχρονη προσέγγιση
• Προφανώς, του διέφευγε (καθότι δεν ήταν κάτοικος Χανίων αλλά της ωραίας Κισσάμου και μάλλον δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για αυτή την πολιτιστική-πολιτισμική διάσταση των Χανιών μας) ότι αυτή η «ιδέα» της αναβίωσης των Χανίων «ως πόλης των γιασεμιών και των λουλουδιών», υπήρχε. Αναφέρθηκε σε πολλά δημοτικά προεκλογικά προγράμματα και είχαν γίνει και κάποιες αρχικές κινήσεις από διάφορες δημοτικές αρχές. Είχε κατατεθεί επίσης χρόνια τώρα ως μία δράση με τίτλο «Κρητο-ευρωμεσογειακά ανθεστήρια πολιτισμού». Βασίζεται στο θεσμό με τοπική πολιτισμική ταυτότητα που είχαν τα Χανιά από προπολεμικά. Τον θεσμό των «Ανθεστηρίων». Τον οποίο αναβίωναν και μεταπολεμικά από τη δεκαετία του 50 έως και 60, ο Τουριστικός Σύνδεσμος (τη φεστιβαλική οργάνωση με άρματα) και το τοπικό Σώμα Ελληνίδων Οδηγών που διοργάνωνε την ανθοκομική έκθεση.
• Είχε, έχει κατατεθεί όμως, και σε τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς και ως γραπτή πρόταση-ολοκληρωμένη ενέργεια και γενικό τίτλο “Κρητο-ευρωμεσογειακές Γιορτές” και επικαιροποιούμενες κατ’ έτος δράσεις που θα εκτυλίσσονται σε δωδεκάμηνη βάση: Τον Δήμο Χανίων (2002 δημαρχία Γιώργου Τζανακάκη) και την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (2007 νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης) που την υιοθέτησαν. Όμως για λόγους που δεν είναι του παρόντος «δαιμονίου» δεν προχώρησε η υλοποίηση αν και, από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες και υπήρξε και σχετικό δελτίο Τύπου-ανακοίνωση στις 7 Μαρτίου 2007. (φωτ. από σελίδα “Χανιώτικων Νέων”).
• Επίσης κατατέθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων (Βουλγαράκης Απόστολος) αλλά και στις μέρες μας… όπου δει.
• Τα Ανθεστήρια ήταν θεσμός με τοπική πολιτισμική ταυτότητα εξαιτίας των πολλών ανθόκηπων πού είχαν τα Χανιά. Ως πόλη δε των γιασεμιών και των λουλουδιών θα μπορούσαν -μπορούν και τώρα- να αναβιώσουν τον θεσμό αναγεννημένο και με νέα σύγχρονη προσέγγιση. Να συμπεριληφθούν δηλαδή και όλα τα λουλούδια-ανθοί αφού στα Χανιά υπήρχαν και πολλοί λαχανόκηποι. Ανθούς έχουν και οι ελιές μας, τα εσπεριδοειδή μας, τα βότανα, λαχανικά κ.λπ. Όλα υπάρχουν σήμερα. Μαζί θα καλούσαμε και συμμετοχές από υπόλοιπη Ελλάδα και ευρωμεσογειακές χώρες. Ο προτεινόμενος τίτλος “Ευρω-μεσογειακά ανθεστήρια πολιτισμού” είναι… ευρύχωρος. Επιδέχεται πολλές δυνατότητες ένταξης ποικίλων δράσεων. Οι οποίες, ως ευρύτερα ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ και όχι μόνο πολιτιστικές, μπορούν να προωθήσουν και να ωφελήσουν τον πρωτογενή, δευτερογενή και βέβαια τριτογενή τομέα της οικονομίας. Την ιστορία μας. Την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.
• Αναβίωση των Ανθεστηρίων είχε γίνει μία χρονιά επί δημαρχίας Γιάννη Κλωνιζάκη .
• Ενώ η δράση με μοίρασμα φυτών γιασεμιού (που υπάρχει στην πρόταση που γράφουμε παραπάνω αλλά και στην προετοιμασία που είχε γίνει το 2007 και απλά δεν προχώρησε) αλλά και άλλων λουλουδιών, είχε γίνει, αν θυμάμαι καλά και επί αντιδημαρχίας της κυρίας Χρύσας Χαριτάκη-Μακράκη αλλά και μετά.
«Ποτι-ΖΩΝΤΑΣ τα Χανιά των Γιασεμιών»
• Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά , μαζί με τον Ραν ταν πλαν, διότι μόλις προχθές (6-5-22) διαβάσαμε σε δελτίο Τύπου του δήμου Χανίων ότι με σύνθημα «να μυρίσουν της γειτονιάς τα γιασεμιά», περισσότερα από 2500 χιλιάδες γλαστράκια με γιασεμί, θα μοιραστούν την επόμενη κιόλας μέρα, Σάββατο 7-5-22 (όπως κι έγινε) στο ενετικό λιμάνι για να τα προμηθευτούν και να στολίσουν τις αυλές και τα μπαλκόνια τους Χανιωπολίτες. Την αρχική ιδέα, γράφουν στο δελτίο τύπου, είχε λέει, προ οκταμήνου(!) ο δήμαρχος Χανίων. Φιλοδοξώντας τα γιασεμιά να κοσμήσουν και πάλι τα σπίτια της πόλης των Χανίων. «Για να ξανακάνουμε τα Χανιά την πόλη των γιασεμιών» γράφουν στην ανακοίνωση.
• Αυτή όμως η επικοινωνιακή “κατοχύρωση” οκτάμηνου αναδρομικού ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής, δεν φαίνεται να είναι τυχαία! Μοιάζει με μια πρόωρη προεκλογική «απάντηση» στην δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε πριν λίγες μέρες (7-4-22) ο πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ και περιφερειακός σύμβουλος Χανίων κ. Λευτέρης Κοπάσης για δημιουργία εθελοντικού φορέα Προβληματισμού για την τοπική ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση. Με τον ευρηματικό τίτλο “ποτίΖΩΝΤΑΣ τα Χανιά των γιασεμιών”. Ευρηματικός καθώς περιέχει τον προβληματισμό και την ανάγκη για ΤΟΠΙΚΗ ανάπτυξη που έχει μείνει χρόνια πίσω, άρα έχει οικονομικό περιεχόμενο, κοινωνικό, οικολογικό, ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, ιστορικό. Με μία λέξη: ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ.
• Τάραξε τα «λιμνάζοντα ύδατα της τοπικής αυτοδιοίκησης» ήταν ο τίτλος των Χανιώτικων Νέων για την δημιουργία του τοπικού αυτού Think tank .
• Συζήτηση έγινε και γίνεται πλέον γι’ αυτήν την πρωτοβουλία στην πόλη.
• Ε, πήρε “φωτιά” και το πενάκι του Χανιώτη σκιτσογράφου – γελοιογράφου Χρήστου Πετράκη όπως βλέπετε στη σημερινή του γελοιογραφία.
• Να ξανακάνουμε, λοιπόν, τα Χανιά πόλη των γιασεμιών αλλά και όλων των λουλουδιών. Μην κάνουμε… ιστορικές, πολιτιστικές περικοπές! Και πάντως όχι έτσι. Δηλαδή, με ένα δελτίο Τύπου σήμερα, και μία δράση αύριο. Και μετά τέλος;
• Τι θα κάνουμε; Θα περιμένουμε να φυτρώσουν τα 2500 γιασεμιά -πολλά από τα οποία θα μείνουν αζήτητα ή θα αποτύχουν να φυτρώσουν; Ήδη, είδαμε ότι το… βάρος της διανομής των φυτών πέφτει σε ενορίες και συλλόγους. Πότε άραγε θα θεωρήσουμε ότι… φύτρωσαν;
Τον επόμενο κιόλας Μάιο, έτος δημοτικών εκλογών; Και θα αυτοανακηρυχθούμε η πόλη των Γιασεμιών; Με ένα…