ΑΠΕ – ΜΠΕ » Ένας ιθαγενής στη Βολιβία του οποίου η αναφερόμενη από τον ίδιο ηλικία του τον είχε κατατάξει ως τον γηραιότερο άνθρωπο στη Γη που το όνομα του δεν έγινε ποτέ γνωστό, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό του κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, όπου ζούσε, ανέφερε ο γιος του. Ο Καρμέλο Φλόρες ισχυριζόταν ότι ήταν 123 ετών καθώς σύμφωνα με διάφορα επίσημα έγγραφα που είχαν ως βάση το πιστοποιητικό βάπτισής του, είχε γεννηθεί στις 16 Ιουλίου του 1890. Αλλά η Βολιβία άρχισε να εκδίδει επίσημα πιστοποιητικά γέννησης το 1940 και οι αρχές δεν ήταν ποτέ σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την εικαζόμενη ηλικία του Φλόρες. «Πέθανε χθες στις εννέα το βράδυ» ανέφερε ο γιος του Σεσίλιο Φλόρες, ο οποίος είναι σχεδόν 70 ετών. «Δεν ήταν σε θέση να σταθεί όρθιος, το πόδι του ήταν πρησμένο. Οι γιατροί μου είπαν ότι είναι από το διαβήτη» πρόσθεσε ο γιος του. Ο Φλόρες έλεγε ότι όφειλε τη μακροζωία του στη διατροφή του με σπόρους κουϊνόα και μανιτάρια που έβρισκε δίπλα στο ποτάμι αλλά και στο διαρκές μάσημα φύλλων κόκας. Ο υπερήλικας άντρας ζούσε σε μια καλαμένια καλύβα σε ένα χωριουδάκι σε υψόμετρο 4.000 μέτρων στις Άνδεις ανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ. Είχε πολεμήσει στον πόλεμο της περιόδου 1932-1935 μεταξύ της Βολιβίας και της Παραγουάης ενώ έζησε για λίγο καιρό στην Λα Παζ, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να συνηθίσει την πολύβουη πρωτεύουσα. Ο επίσημος τίτλος του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο που έζησε ποτέ ανήκει στη Γαλλίδα Ζαν Καλμ η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών το 1997, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.