Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας απεβίωσε σήμερα και ο ετεροθαλής αδελφός του, ο 79χρονος πρίγκιπας Σαλμάν, τον διαδέχθηκε στο θρόνο της πρώτης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας του κόσμου, η οποία είναι επίσης ένας σημαντικός πρωταγωνιστής στη Μέση Ανατολή και η κοιτίδα του ιαλάμ.
Τα ανάκτορα ανακοίνωσαν με μια σύντομη ανακοίνωση το θάνατο του Αμπντάλα σήμερα στη 01:00 (τοπική ώρα, μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) εκφράζοντας τη “μεγάλη θλίψη” τους.
Ένας παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης ανέγνωσε την ανακοίνωση αφού απήγγειλε μια προσευχή του Κορανίου.
Επισήμως ο Αμπντάλα κυβέρνησε το σαουδαραβικό βασίλειο επί μία δεκαετία, αλλά στην πραγματικότητα κρατούσε τα ηνία μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο ετεροθαλής αδελφός του, ο βασιλιάς Φαχντ, μια δεκαετία νωρίτερα.
Ο Αμπντάλα ήταν ηλικίας περίπου 90 ετών (η ακριβής ημερομηνία γέννησής του παραμένει άγνωστη). Στις 31 Δεκεμβρίου είχε νοσηλευθεί για πνευμονία στο Ριάντ.
Τα ανάκτορα δεν διευκρίνισαν τα αίτια του θανάτου του βασιλιά, ο οποίος ανέπνεε με μηχανική υποστήριξη.
Η προχωρημένη ηλικία του μονάρχη και οι πολλαπλές νοσηλείες του τροφοδοτούσαν τακτικά τις φήμες για το μέλλον του σαουδαραβικού βασιλείου, συμμάχου της Ουάσινγκτον και των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ-Κάιντα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε πολύ γρήγορα φόρο τιμής στον βασιλιά Αμπντάλα χαιρετίζοντας έναν πολύτιμο φίλο και έναν “ειλικρινή” ηγέτη ο οποίος έλαβε θαρραλέες αποφάσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ “χαιρέτισε τη μνήμη ενός κρατικού άνδρα η δράση του οποίου σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του και του οποίου το όραμα για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή παραμένει περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο”.
Το 2002 ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε υιοθετήσει ένα σαουδαραβικό σχέδιο για την ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και το σύνολο των αραβικών χωρών, στο οποίο γίνονται μέχρι σήμερα αναφορές.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα ασκούσε μια πολύ ισχυρή επιρροή στην περιφερειακή πολιτική.
Μπροστά στην αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστικών κινημάτων, η Σαουδική Αραβία υπήρξε ένα σημαντικό στήριγμα του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, σημερινού προέδρου της Αιγύπτου μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.
Διαδραμάτισε επίσης ρόλο κλειδί στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτρέποντας στον αμερικανικό στρατό να εκπαιδεύσει αντάρτες μαχητές στη σαουδαραβική επικράτεια.
Ο βασιλιάς θα ενταφιασθεί σήμερα μετά τις απογευματινές προσευχές και οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν την πίστη τους στο νέο βασιλιά και στον πρίγκιπα διάδοχο, προστίθεται στην επίσημη δήλωση για το θάνατο του μονάρχη.
Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του, ο 79χρονος Σαλμάν, ο οποίος είχε ονομασθεί πρίγκιπας διάδοχος τον Ιούνιο του 2012. Ο Μούκριν, έτερος ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα, έγινε πρίγκιπας διάδοχος.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν, όπως και οι τέσσερις προηγούμενοι μονάρχες, γιός του βασιλιά Αμπντέλ Αζίζ, ιδρυτή της δυναστείας των Αλ-Σαούντ που έδωσε το όνομά της στη χώρα.
Τον τελευταίο καιρό οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ολοένα και σπανιότερες και εκπροσωπούνταν τακτικά από τον πρίγκιπα Σαλμάν Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, όπως κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) στις αρχές Δεκεμβρίου στο Κατάρ.
Ο πρίγκιπας Σαλμάν ασκούσε επίσης από τον Οκτώβριο 2011 καθήκοντα υπουργού Άμυνας.
Επί 50 χρόνια είχε διατελέσει κυβερνήτης του Ριάντ και θεωρείται αρχιτέκτονας της ανάπτυξης της πόλης αυτής που χτίσθηκε μέσα στην έρημο από τη δυναστεία των Αλ-Σαούντ που ήθελαν να την κάνουν μια σύγχρονη πόλη.
Πάσχει από προβλήματα υγείας και το 2010 χρειάσθηκε να χειρουργηθεί για δισκοκήλη.
Ο Αμπντάλα κράτησε την πρώτη παγκόσμια πετρελαϊκή δύναμη προφυλαγμένη από τις κρίσεις του αραβικού κόσμου, αλλά απογοήτευσε τις προσδοκίες των μεταρρυθμιστών, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.
Βρέθηκε συχνά ανάμεσα στη φιλελεύθερη πτέρυγα και τη συντηρητική πτέρυγα της βασιλικής οικογένειας, πράγμα που παρέλυσε τη δράση του.
Ο πρίγκιπας Μούκριν, ένας από τους έμπιστούς του, είχε διορισθεί το Φεβρουάριο του 2013 δεύτερος αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου. Ο διορισμός αυτός του άνοιξε το δρόμο για να ονομασθεί πρίγκιπας διάδοχος.
Ο νέος βασιλιάς θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, μέσα σ’ ένα πλαίσιο πτώσης των τιμών του πετρελαίου που θα περιορίσει τα έσοδα του βασιλείου.
Σ’ αυτή την πολύ συντηρητική χώρα, στην οποία γεννήθηκε το 622 το Ισλάμ και η οποία φιλοξενεί τους δύο κύριους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων, τη Μέκκα και τη Μεδίνα, πολυάριθμοι Σαουδάραβες στράφηκαν στους ιστότοπους κοινωνικές δικτύωσης για να εκφράσουν τη θλίψη τους.
Ο παρουσιαστής που ανέγνωσε την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά εξέφρασε τον πόνο του επειδή έπρεπε να ανακοινώσει την είδηση.
“Δεν επιθυμούσα να πρέπει να ανακοινώσω αυτή την πληροφορία”, έγραψε.
Ο Αμπντάλα Σααντούν, ένα μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Σούρα και στρατηγός εν αποστρατεία, έγραψε στο Twitter πως ο Αμπντάλα “έθεσε τα θεμέλια μιας ευλογημένης αναγέννησης” στη Σαουδική Αραβία.
“Δεν χάσαμε έναν βασιλιά, χάσαμε όλοι έναν πατέρα”, έγραψε ο Σάιμα, ένας άλλος χρήστης του Twitter.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα